Zadovoljna.si
Par

Odnosi

Številne ženske so demiseksualke, kaj to pomeni?

J.V.
2022-10-10 07:31
8

Vse več je novih strokovnih terminov, s katerimi poimenujemo določene pojave, ki definirajo posameznike. Mednje spada tudi izraz 'demi' oseba oziroma 'demiseksualnost'. Ste že slišale zanjo? Morda ste tudi same demiseksualno usmerjene, pa tega do zdaj niste znale poimenovati.

Po definiciji je demiseksualnost spolna usmerjenost, pri kateri posameznik ne čuti spolne privlačnosti do osebe, dokler je ne spozna in se nanjo čustveno naveže. Torej, demiseksualna oseba mora čutiti globoko čustveno povezanost, da bi z osebo nadaljevala telesno razmerje med rjuhami.

Če čustvene navezanosti med osebama ni, potem demiseksualna oseba nikakor ne more uživati v spolnem odnosu, niti ne more občutiti spolne privlačnosti do osebe, do katere ne čuti čustvene vezi.

Bivša Disneyjeva zvezda je panseksualka, kaj to pravzaprav pomeni?
Preberi še
Bivša Disneyjeva zvezda je panseksualka, kaj to pravzaprav pomeni?

Med aseksualnostjo in ne-aseksualnostjo (aloseksualnostjo) se nahaja sivo področje, kjer lahko med drugim najdemo tudi demiseksualnost. Vsekakor pa demi oseb ne smemo enačiti z aseksualci, saj demi osebe lahko čutijo spolno poželenje in slo, vendar zgolj do osebe, ki jo ljubijo oz. so vanjo zaljubljene.

Vam so zanimive intelektualne teme, o katerih si želite razpravljati tudi s partnerjem.
Vam so zanimive intelektualne teme, o katerih si želite razpravljati tudi s partnerjem.FOTO: Dreamstime

Demiseksualci so torej vdani partnerji, saj jim skok čez plot za eno noč ne pride na misel, ker morajo biti čustveno navezani na človeka, preden se odločijo za večji korak.

Preberite si 10 znakov, ki kažejo na to, da ste morda demiseksualne:

V romantično razmerje ne greste zlahka. Za ta korak se odločite počasi in na bazi prijateljstva ter močne čustvene povezanosti, za katero verjamete, da bi morala med partnerjema obstajati.

Spolni odnosi niso vaša prva misel. Šele, ko najdete nekoga, ki ga imate rade in mu zaupate, se lahko dovolj sprostite in vzpostavite fizični kontakt. Ob pogledu na neznanca tako ne čutite poželenja, ki ga lahko občutite samo ob nekomu, ki ga imate rade.

Kourtney Kardashian priznala, da je avtoseksualka
Preberi še
Kourtney Kardashian priznala, da je avtoseksualka

Rade se crkljate, brez da bi imele spolne odnose. S partnerjem rade zgolj ležite na postelji in se z njim crkljate, se ga dotikate in ljubkujete. Ta nežnost in objemi so vam celo ljubši kakor spolni odnos.

Težko spregovorite o seksualnosti. S prijateljicami in znanci se težko pogovarjate o svojih seksualnih izkušnjah in spolnosti. Ta tema je za vas intimna in je nikakor ne želite deliti z ostalimi.

Spolni odnos za eno noč vas ne zanima. Ne razumete ljudi, ki lahko z neznancem ali površinskim znancem odidejo v posteljo in pri tem uživajo. Za vas mora biti prisotno predvsem zaupanje in čustvena vez, da lahko slečete svoja oblačila in v spolnosti uživate.

Demiseksualnost - ko so vam nežnost in objemi celo ljubši kakor spolni odnos.
Demiseksualnost - ko so vam nežnost in objemi celo ljubši kakor spolni odnos.FOTO: Dreamstime

Razmerje je več kot spolnost. Kadar ste v razmerju je spolnost za vas le nadgradnja odnosa. Več od tega vam pomenijo čustva in čustvena navezanost ter prijateljstvo s partnerjem. Brez tega za vas ni niti spolne sle.

Osebnost nad videzom. Ravno tako ne čutite posebne povezanosti z nekom, ki je lahko fizično izredno lep, če le ta ni tudi duhovno na isti valovni dolžini, kot ste same. Videz vam ne pomeni toliko, kot vam pomeni karakter in duša osebe, s katero želite izkusiti razmerje. Torej, bolj kot lepota, vas privlači njegova notranjost.

Ste izjemno lojalne. Za vas je zaupanje pomembno. Je na prvem mestu in, ker zaupate, ste hkrati tudi zaupanja vredne.

Niste ljubiteljice flirtanja. Ko se odpravite zvečer ven, ne pogledujete po diskoteki zato, da bi flirtale ali dajale znake neznancem, da vas kakorkoli zanimajo. Vaše razmerje temelji na zaupanju in prijateljstvu in ne na lahkotnemu zapeljevanju.

Veselijo vas globoke debate. Niste za površinske debate, niti puhle teme. Zanimajo vas globlji pogovori, od vsakdanjih, lahkih tem. Vam so bolj zanimive intelektualne teme, o katerih si želite razpravljati tudi s partnerjem.

Ljubezen na prvi pogled za vas ne obstaja. Ljubite z razumom in srcem, ne s telesom. Vam je pomembno, da se s partnerjem ujameta na duhovni ravni, šele potem za vas lahko funkcionirajo tudi ostala področja razmerja. Da pa bi ljubezen čutile, ko bi osebo prvič zagledale, se vam preprosto ne more zgoditi, saj vas pred samo zaljubljenostjo zanima, kakšna je ta oseba znotraj, o čem razmišlja in  na kakšen način razmišlja in čuti.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152