Zadovoljna.si
Par se prepira

Odnosi

Pari, ki se veliko prepirajo, se močneje ljubijo

J.V.
20. 04. 2020 08.30
0

Sodeč po rezultatih nedavnih študij, kar 44 odstotkov poročenih parov verjame, da več kot en prepir na teden pomaga ohranjati trdnejši in bolj zdrav odnos. Pari, ki se pogosto prepirajo, ampak vedno mirno, naj bi imeli več možnosti, da ostanejo skupaj. Zakaj? Ker se kljub številnim nesporazumom zavedajo, da je njihova ljubezen iskrena in prava.

Ni para na svetu, ki se ne bi prepiral in dejstvo je, da se vsi, ki so zaljubljeni, občasno sprejo. Prepiranje v zvezi ni vedno slaba stvar in znak tega, da je v vajinem odnosu nekaj močno narobe, težave nastopijo, kadar partnerja drug z drugim ne znata pravilno komunicirati in se pogovoriti o stvari, ki je prepir sprožila. V nadaljevanju razkrivamo nekaj razlogov, zakaj je prepiranje lahko pozitivno.

Horoskop: 3 pari, ki se v ljubezni najbolje ujamejo
Preberi še
Horoskop: 3 pari, ki se v ljubezni najbolje ujamejo
Prepiri, ki so smiselni, nimajo ne zmagovalca in ne poraženca.
Prepiri, ki so smiselni, nimajo ne zmagovalca in ne poraženca. FOTO: iStock

#1: Prepiranje je odraz zrelega odnosa

Konstruktivno prepiranje je tisto, ki poteka brez nepotrebnega zmerjanja, napadanja in kritiziranja. drugi osebi morate prisluhniti, upoštevati njeno mnenje in poskusiti razumeti njena čustva. Partnerja ne smete napadati samo zaradi tega, ker na določeno situacijo gleda drugače kot vi. Rezultat: videli boste, kakšen pristop do vprašanj uporabljata in komunikacija med vama bo v prihodnosti boljša.

#2: Prepiri vaju lahko zbližajo

Prepiranje okoli vsake malenkosti zagotovo ni zdravo za vašo zvezo, po drugi strani pa vaju ravno ti majhni problemi lahko zbližajo, če se jih seveda lotita na pravi način in znata drug drugemu prisluhniti. Le tako jih bosta za vedno rešila in se isti problem ne bo znova pojavil. »Občasni prepiri so dobri in produktivni, ter vam pomagajo, da se znebite negativnih emocij, kot je jeza, ki je velikokrat razlog, da do prepira pride. Ne bežite od njih, saj bo situacija kasneje še slabša,« trdijo strokovnjaki.

Ukazovalne ženske pozitivno vplivajo na zdravje svojega partnerja
Preberi še
Ukazovalne ženske pozitivno vplivajo na zdravje svojega partnerja

#3: Prepiri preprečijo kopičenje zamer

Prepiri, ki so smiselni, nimajo ne zmagovalca in ne poraženca. Končni cilj je najti zlato sredino in skleniti kompromis. Raziskave so pokazale, da vam prepira ni nujno treba rešiti tisti trenutek ali preden se odpravita v posteljo, včasih je dobro, da stvar prespita, se pomirita in se reševanja problema lotita naslednji dan. Zaradi tega je manj možnosti, da bosta v valu jeze rekla nekaj, kar bosta kasneje obžalovala. 

#4: Prepiri so odraz zdravega odnosa

Psihologi verjamejo, da obstaja sedem ključnih dejavnikov za zdrav in srečen odnos in prepiranje je eno od njih. Po njihovem mnenju je znak za preplah takrat, ko se pari ne prepirajo. Prepiranje namreč pomaga parom, da znova razmislijo o svojih vrednotah in občutkih, tako da razpravljajo o pomembnih stvareh.

Psihologi verjamejo, da obstaja sedem ključnih dejavnikov za zdrav in srečen odnos in prepiranje je eno od njih.
Psihologi verjamejo, da obstaja sedem ključnih dejavnikov za zdrav in srečen odnos in prepiranje je eno od njih.FOTO: iStockphoto

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493