Zadovoljna.si
Zaljubljen par

Odnosi

Terapevtka razkrila recept za srečen zakon

Tina Korošec
26. 11. 2021 07.55
0

Zakonska ali partnerska zveza temelji na svobodni odločitvi za sklenitev zakonske ali partnerske zveze, na obojestranski čustveni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, razumevanju, zaupanju in medsebojni pomoči. Včasih partnerja pozabita negovati temelje, katerim sta se zavezala ob podpisu poročnega lista. Zato smo izkustveno družinsko terapevtko in psihoterapevtko, Tino Korošec vprašali, če nas lahko spomni na sestavine, potrebne za srečen in dolgotrajen zakon. Odgovorila nam je takole ...

Recept obstaja. Ampak tako kot vsi recepti ima tudi ta več sestavin, ki so vse enako pomembne.

Prva sestavina je razumevanje, da je odnos vedno sestavljen iz dveh enako velikih delov.

Tina pravi, da je skrb zase, za svoj osebni razvoj, svoje telo in srečo izjemnega pomena za dober zakon.
Tina pravi, da je skrb zase, za svoj osebni razvoj, svoje telo in srečo izjemnega pomena za dober zakon. FOTO:

Vsak partner v odnos prinese svojo polovico, kar pomeni, da (v večini primerov) ni nikoli en partner bolj kriv za težavo v odnosu kot drug, tudi če se tako zdi na prvi pogled. Vsak od partnerjev ima svojih 50 % v odnosu. (Seveda, ko govorimo o nasilnih dejanjih ali zlorabah veljajo nekoliko drugačna pravila, a vseeno tudi tu tako tisti, ki je nasilen, kot tisti, ki v odnosu kljub zlorabam ali nasilju vztraja, a to je druga, bolj kompleksna zgodba v katero se na tej točki ne bi spuščala, doprineseta vsak svoj delež v odnos).

Verjamem pa, da je ena glavnih sestavin za srečen in uspešen zakon sposobnost, da ozavestimo svoj del, ki ga prinesemo v odnos oz. v posamezen konflikt, če smo bolj konkretni. Da torej ne kažemo s prstom samo na partnerja, ampak preverimo tudi pri sebi, kaj je bil naš doprinos k posamezni situaciji: smo morda povzdignili ton, se nehali odzivati, je morda to spravilo partnerja v stisko in se je zaradi tega razjezil ali razžalostil. Ali pa smo morda, gledano v širši sliki partnerja s čim ponižali, morda naščuvali otroke proti njemu, ker smo v stiski iskali zaveznike?

Vsak konflikt ima dve strani in enako pomembno kot povedati, kaj nam s strani partnerja ni bilo všeč, je reflektirati in kasneje priznati svoj del in se zanj opravičiti. To dela odnose kakovostne, partnerja pa enakovredna.

Četrta sestavina, ki bi si verjetno zaslužila najvišje mesto, so intimnost, spolnost in tudi skupni interesi.
Četrta sestavina, ki bi si verjetno zaslužila najvišje mesto, so intimnost, spolnost in tudi skupni interesi.FOTO: iStock

Druga sestavina je razumevanje, da ima vsak dobre razloge za svoje vedenje. Če se nekdo razjezi za malenkost, bi moralo biti očitno, da to zanj ni bila malenkost. To pomeni, da se v ozadju njegovega vedenja nahajajo dobri razlogi, zakaj se vede, kot se. In to je tista vsebina, ki bi jo partnerji morali poskušati razumeti in o kateri se moramo pogovarjati.

Tretja sestavina bi bila sprejemanje. Predvsem sprejemanje partnerja takšnega, kakršen je. Prej ko sprejmemo dejstvo, da ljudi ne moremo spreminjati, lažje nam bo v odnosu in življenju. Človek nasproti nas je, kakršen je. Takšnega smo izbrali. Energijo, ki bi jo porabili, da bi ga poskušali premakniti, raje porabimo za to, da pri sebi preverjamo, kaj si želimo in česa ne ter, da v partnerskem odnosu to sproti povemo. Če nam ni všeč, kako se partner obnaša do nas, mu tega preprosto ne dovolimo. To je ključ, kako ohraniti sebe in svoje zadovoljstvo v odnosu. Hkrati pa s tem, na drugi strani nenamerno "spreminjamo" tudi partnerja, saj mora prilagoditi svoje vedenje, če želi ohraniti odnos z nami. Od tu tudi rek, da ko spreminjamo sebe, spreminjamo svet okoli sebe.

Zgodba 27-letne Katarine: poletna romanca se je končala s splavom
Preberi še
Zgodba 27-letne Katarine: poletna romanca se je končala s splavom
Pomembno je, da razvijamo skupne hobije in interese, da se s partnerjem skozi leta ne oddaljimo.
Pomembno je, da razvijamo skupne hobije in interese, da se s partnerjem skozi leta ne oddaljimo.FOTO: Shutterstock

Četrta sestavina, ki bi si verjetno zaslužila najvišje mesto, so intimnost, spolnost in tudi skupni interesi. Ti ustvarjajo vez med partnerjema in brez njih odnos na dolgi rok ne bo preživel. Zato je pomembno, da ne glede na izzive partnerstva vedno najdemo čas za skupne intimne trenutke in tudi, da razvijamo skupne hobije in interese, da se s partnerjem skozi leta ne oddaljimo.

Peta sestavina, ki je prav tako izredno pomembna, je po mojem mnenju skrb zase: za svoj osebni razvoj, svoje telo in srečo. To pomeni, da poskrbimo za to, da smo zadovoljni in srečni v svojem življenju, v svojem telesu, s svojo službo in prijatelji ter, da sproti spreminjamo tisto, kar nas spravlja v slabo voljo ali nas ne osrečuje več.

Šele ko smo sami srečni in zadovoljni v svojem življenju, ne pričakujemo več od drugih, da nas bodo osrečili, in s tem vzamemo velik pritisk iz zveze in tudi razbremenimo svojega partnerja, ki ni več vir naših frustracij. Ko stojimo na svojih nogah, lahkotneje krmarimo čez življenje, saj se ne oklepamo stvari, situacij ali odnosov, tudi partnerskega, če nam ne prinaša sreče. Raje se družimo z ljudmi, ob katerih se dobro počutimo, in si tako izberemo partnerja, s katerim nas družita vzajemno spoštovanje in ljubezen.

Zakaj je sreča vedno le korak stran?
Preberi še
Zakaj je sreča vedno le korak stran?

Če pa vse skupaj začinimo še s ščepcem humorja in norosti, pa imamo popoln recept. To, da si dneve in skupne trenutke naredimo zabavne, ima namreč neprecenljivo vrednost tako za naše počutje, kot tudi za kakovost odnosa. Smeh je pol zdravja!

S temi sestavinami je možno premagati vsak partnerski izziv! Predvsem pa, naj bo naše partnerstvo vir našega zadovoljstva in sreče!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399