Zadovoljna.si
Ljubezenski filmi

Trači

33 let kasneje še vedno marsičesa ne vemo

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
30. 03. 2020 08.12
1

Letos teče že 33 let od premiere filma »Umazani ples« (Dirty Dancing), ki je osvojil gledalce po vsem svetu in še danes velja za enega najboljših plesnih filmov, po mnenju mnogih kar prvega na lestvici. Pesmi, kot so "(I've Had) The Time of My Life", "Hey! Baby" in "Hungry Eyes", so še danes stalnica na radijskih postajah in plesnih zabavah.

Film ni bil načrtovan velikopotezno, nazadnje pa je postal hit tako pri gledalcih kot v blagajnah. Z budgetom 5,5 milijona evrov je ustvaril skoraj 194 milijonov evrov dobička, kar je tako za takratni kot današnji čas izreden uspeh, še posebej glede na zvrst filma. Vsekakor se je v zgodovino plesnih filmskih scen vpisalo kar nekaj prizorov iz filma.

Številne plesne vaje na setu so se spremenile v prave disko zabave.
Številne plesne vaje na setu so se spremenile v prave disko zabave.FOTO: Profimedia
10 let po njegovi smrti razkrila žalostne podrobnosti iz njegovega življenja
Preberi še
10 let po njegovi smrti razkrila žalostne podrobnosti iz njegovega življenja

V glavnih vlogah sta se odlično znašla Patrick Swayze kot karizmatični učitelj plesa »Johnny« ter Jennifer Grey kot plaha »Baby«, navajena vsega dobrega, ki sta z Umazanim plesom dosegla svetovno slavo. Swayze je za potrebe filma odpel tudi avtorsko pesem "She's Like the Wind" in uspešno nadaljeval kariero v Hollywoodu, kjer je podoben uspeh doživel še z filmom Duh leta 1990, v katerem je nastopil z Demi Moore in Whoopi Goldberg.

Slavni 'Baby' plastični kirurg uničil življenje
Preberi še
Slavni 'Baby' plastični kirurg uničil življenje
Ljubezenski filmi
Ljubezenski filmi FOTO: Profimedia

Za ljubitelje še nekaj zanimivosti o filmu, ki jih morda niste vedeli:

Med scenami učenja plesa z Baby v gozdu nad potokom je Swayze vztrajal, da sam izvaja vse plesne dele ter si ob padcih močno poškodoval koleno. Snemanje tega prizora je potekalo jeseni v Virginiji, ko je listje že spreminjalo barvo, zato so ga morali pobarvati na zeleno, saj se je zgodba filma dogajala poleti. 

Za snemanje drugega dela filma so bili studii Swayzeju za vlogo Johnnyja pripravljeni plačati skoraj 6 milijonov evrov, a je ta vlogo zavrnil.

Jennifer Grey je bila v resnici 10 let starejša od karakterja Baby, zato je morala na avdicijah sprva dokazati, da pri svojih 27 letih lahko igra tako mlado dekle.

Številne plesne vaje na setu so se spremenile v prave disko zabave, kjer poleg plesa ni manjkal niti alkohol. To se je dogajalo tako pogosto, da so se igralci pričeli identificirati s svojimi liki.

Za vlogo Johnnyja sta bila v igri Val Kilmer, ki je vlogo naposled zavrnil ter Billy Zane (zoprni zaročenec Kate Winslet s Titanika), ki pa ni plesal dovolj dobro. Za vlogo Baby sta se potegovali Sarah Jessica Parker in Sharon Stone.

Citat »Nobody puts Baby in a corner« (Nihče ne postavi Baby v kot) je Ameriški filmski inštitut (AFI) uvrstil med 100 najboljših filmskih citatov, in sicer zaseda 98. mesto.

Slavne filmske lokacije v naši okolici, ki jih lahko obiščete
Preberi še
Slavne filmske lokacije v naši okolici, ki jih lahko obiščete

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399