Zadovoljna.si
Katakombe v Palermu

Novice

Mumija male Rosalie buri duhove

Z. T.
05. 07. 2011 12.01
17

Leta 1920 je zaradi takrat neznane bolezni v tednu dni umrla dveletna Rosalia Lombardi, ljubljenka družine. Oboževali so njena rdeča lička in kodrčke, spete z barvanimi trakovi. Dekličina smrt je njenega očeta, generala Lombarda, tako prizadela, da se je odločil, da njeno telo balzamira in tako Rosalijino truplo velja za najbolje mumificirano na svetu, počiva pa v kapucinskih katakombah v Palermu. A njena družina se ne strinja s tem, kar se danes dogaja z ostanki njihove ljubljene deklice.

Katakombe v Palermu
Katakombe v Palermu FOTO:
Rosalia se je rodila leta 1918 v italijanskem mestu Palermo na Siciliji. Decembra 1920 je umrla zaradi neznane bolezni, danes se ve, da je šlo za pljučnico. Njenega očeta, generala Lombarda, je dekličina smrt hudo prizadela. Obrnil se je na Alfreda Salafio, znanega strokovnjaka za balzamiranje, in ga prosil, naj njeno truplo balzamira. Rosalijino truplo je eno zadnjih, ki so jih sprejeli v kapucinske katakombe v Palermu.

Najbolje ohranjena mumija

Salafia je imel posebno tehniko balzamiranja, zaradi česar se je Rosalia dobro ohranila. Rentgenski posnetki so pokazali, da so notranji organi nedotaknjeni. Rosalijino trupelce počiva v majhni kapeli, krsta, ki je pokrita s steklom, je postavljena na marmorno ploščo. A leta 2009 so strokovnjaki ugotovili, da se na mumiji že kažejo znaki razgradnje, najbolj očiten znak je bilo razbarvanje. Zaradi tega so jo prestavili v bolj suh del katakomb, krsto pa so postavili v hermetično zaprto stekleno vitrino, v katero so dovajali poseben plin, da bi preprečili propadanje.

Preprečiti propadanje

A danes, 91 let po smrti Rosalie, se je vnela razprava o tem, kaj z njenim truplom storiti. Strokovnjaki namreč želijo njeno mumijo ohraniti čim dlje časa, zato načrtujejo, da jo bodo položili v posebno visoko tehnološko vitrino iz stekla in jekla, napolnili bi jo z dušikom, da bi uničili mikroorganizme, v tej stekleni 'posodi' bi bilo ves čas 20 stopinj Celzija in 65-odstotna vlažnost.

Družina se ne strinja

A Rosalijina družina se ne strinja s tem, kaj se dogaja z ostanki njihove deklice. Upravljavci katakomb imajo namreč s trupelcem svoje načrte, a člani družine Lombardo se z njimi ne strinjajo. Tako se 86-letna Rosalijina sestra, ki je dobila ime po svoji pokojni sestri, in njena vnukinja Rosanna La Ferla ne strinjata s tem, kar z mumijo počnejo, prepričani sta, da gre za brezčutno izkoriščanje dekličinega trupelca in želijo odškodnino.''Rosalia je del naše družine in to, da se je moj oče odločil, da njeno trupelce balzamirajo, ne pomeni, da si ne zasluži pietete in spoštovanja,'' je prepričana Rosalia.

Kakšni interesi?

Drugače gledajo na drobno mumijo znanstveniki in občina, ki jo razumejo kot pomemben zaklad, ki ga je treba primerno zaščititi. A njena družina dvomi, da gre toliko za interes po zaščiti. ''Rosalia je bila v krsto položena v modri oblekici, njeni čopki so bili speti z rožnatimi trakovi, oblekla jo je moja babica. Čez čas pa je imela na sebi obleko v barvi breskve, nato spet modro, z enim rumenim trakom v laseh. Sprašujem se, kolikokrat so odpirali njeno krsto,'' je pretresena Le Ferla. A strokovnjaki, ki bodo izpeljali projekt premestitve krste, zagotavljajo, da se mumije ne bodo dotikali, in dodajajo, da vsekakor spoštujejo dekličino trupelce.


 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413