Zadovoljna.si
Petraeus in Broadwell

Novice

CIO obglavila ženska

T. G.
13. 11. 2012 13.49
1

Škandal, zaradi katerega je odstopil prvi mož ameriške CIE, so zakuhale ženske, vsaj tako je videti na prvi pogled. 60-letni general na višku svoje kariere si je privoščil zunajzakonsko afero, ki pa je prišla na dan zaradi elektronskih sporočil njegove nekdanje ljubice. Ta jih je pošiljala ženski, za katero je sumila, da je njena tekmica, vse skupaj pa je izbrskal FBI.

Prvi mož CIE David Petraeus je odstopil, potem ko je prišlo na dan, da je imel zunajzakonsko razmerje z biografinjo Paulo Broadwell.
Prvi mož CIE David Petraeus je odstopil, potem ko je prišlo na dan, da je imel zunajzakonsko razmerje z biografinjo Paulo Broadwell.FOTO: Reuters
Škandal, v katerega je vpleten zdaj že nekdanji direktor ameriške CIE general David Petraeus, dobiva nove in nove razsežnosti. Vse skupaj pa se je začelo z žensko, 37-letno Jill Kelley, ki je agenciji FBI prijavila, da od anonimnega vira dobiva grozilno elektronsko pošto. Od tu naprej so se stvari začele podirati kot domine. FBI je kmalu ugotovil, da je elektronsko pošto Kelleyjevi pošiljala Paula Broadwell, sicer Petraeusova uradna biografinja. FBI je z brskanjem po elektronski pošti spoznal, da sta imela 60-letni general in Broadwellova razmerje. Ko je njuno razmerje postalo domena javnosti, je general Petraeus odstopil s položaja. ''Po 37 letih zakona sem pokazal zelo malo razsodnosti, ko sem se zapletel v zunajzakonsko razmerje. Takšno vedenje je nesprejemljivo, tako za soproga kot za vodjo organizacije, na čelu katere sem,'' je Petraeus dejal, ko je podal odstopno izjavo.
Jill Kelley je družinska prijateljica generala Petraeusa.
Jill Kelley je družinska prijateljica generala Petraeusa. FOTO: Reuters

Preveč prijateljska z generali?

V prvem anonimnem elektronskem sporočilu, ki ga je Kelleyjeva prejela, je bilo opozorilo, češ naj se ne druži toliko z drugimi generali. Kelleyjeva namreč dela kot prostovoljka v vojaški letalski bazi v Tampi in organizira družabne dogodke za vojaško osebje, hkrati je Petraeusova dobra prijateljica že vrsto let. ''Z generalom Petraeusom smo družinski prijatelji že več kot pet let. Spoštujemo njega in njegovo družino ter njihovo zasebnost, radi bi pa nekaj zasebnosti tudi zase in za najine otroke,'' sta preko odvetnika medijem sporočila zakonca Kelley. Kelleyjeva je poročena z onkološkim kirurgom Scottom Kelleyem in ima z njim tri hčerke, v njuni družinski hiši se pogosto zabave, katerih naj bi se udeleževala tudi general in njegova žena Holly. Iz elektronske pošte, ki jo je Kelleyjeva dobivala, je razumeti, da je Broadwellova sumila, da je njena tekmica pri Petraeusu. Da Kelleyjeva le ni tako nedolžna v celotni zgodbi, pa bo morda pokazala nadaljna preiskava, saj se zdaj FBI ukvarja tudi z elektronsko pošto, ki sta si jo pošiljala z generalom Johnom Allenom, ki trenutno vodi Natove sile v Afganistanu. Poslala sta si okoli 30 tisoč strani sporočil, ki bi lahko bila neprimerna in nakazovala na to, da sta imela razmerje, so sporočili iz FBI.

Bila sta si nenavadno blizu

40-letna Paula Broadwell je sicer strokovnjakinja za obrambne zadeve, za katero številni, ki jo poznajo, trdijo, da ni oseba, za katero bi pričakovali, da bo imela zunajzakonsko razmerje. Poročena je z radiologom, s katerim imata dva sinova. Obiskovala je priznano vojaško šolo West Point, šolala se je tudi na Harvardu. Broadwellova je zaradi svojega dela veliko po svetu. ''Resno se sprašujem, kako je prišlo do te zgodbe. Paula preprosto ni tip za takšne stvari … res ni,'' je medijem povedal David Brixler, vojak, ki so mu amputirali obe nogi in je Broadwellovo spoznal leta 2010 preko dobrodelnega sklada. A ljudje blizu Petraeusa vidijo stvari nekoliko drugače, saj pravijo, da je Broadwellova videla Petraeusa kot mentorja in dobili so vtis, da je bila zaljubljena vanj.

Petraeusova žena je besna zaradi soprogove nezvestobe.
Petraeusova žena je besna zaradi soprogove nezvestobe.FOTO: Reuters

Petraeus ji je zelo zaupal

Ko je FBI preiskoval zadevo z grozilno elektronsko pošto, je prišel do ugotovitve, da je imela 40-letna Broadwellova v času, ko je pisala generalovo biografijo, nenavadno širok dostop do sicer zaščitenih informacij. Med drugim, kot je sama povedala, je med svojim bivanjem v Afganistanu med letoma 2010 in 2011 imela dostop do informacij z občutljivo vsebino. ''Imela sem čast, da sem sedela na zelo pomembnih sestankih generala Petraeusa. Poslušala sem lahko pogovore teroristov in podobno. Za svoje pisanje sem skratka imela veliko informacij, a vedela sem, da je stroga meja med tem, kaj lahko napišem in kaj ne,'' je povedala v nekem intervjuju. Petraeus je sicer znan po tem, da dovoljuje novinarjem, ki imajo možnost poročati z vojnih območij, da prisostvujejo pri pomembnih sestankih in pri procesu odločanja, a kot so ugotovili preiskovalci, naj bi posebno širok dostop Broadwellove do nekaterih informacij nekatere skrbel že takrat.

Konec uspešne kariere

Mnogi so opazili, da sta si Broadwellova in general nenavadno in nevarno blizu, čeprav naj bi se njuna romanca začela šele kakšna dva meseca po tem, ko je Petraeus že zasedel vodilno mesto CIE, to pa je bilo septembra 2011. Upokojeni predstavnik vojske Steve Boylan je na ameriški televiziji dejal, da je Petraeusova žena Holly, s katero sta poročena 38 let, besna zaradi soprogove nezvestobe. Povedal je tudi, da je nekdanji prvi mož CIE afero z Broadwellovo zaključil pred štirimi meseci. Petraeus, ki je v času, ko je Broadwellova pisala njegovo biografijo, vodil ameriško vojsko v Afganistanu, se je v ameriški vojski dolgo vzpenjal po lestvici navzgor. Preden je leta 2011 prevzel vodilno mesto CIE, je vodil vojaške operacije tako v Afganistanu kot Iraku. Velja za enega najbolj spoštovanih vojaških vodij svoje generacije.

Zaradi skoka čez plot se je zaključila njegova blesteča kariera.
Zaradi skoka čez plot se je zaključila njegova blesteča kariera.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413