Zadovoljna.si

Novice

Grozljivo! Spolno zlorabili vsaj 139 mladoletnic

Z.N.
2011-07-11 12:01
28

V Veliki Britaniji so 20-letnega pedofila obsodili na 10 let zaporne kazni, ker je skupaj s prijatelji zlorabil vsaj 139 deklic. Stike z žrtvami naj bi navezovali kar prek spletnih družabnih omrežij, zato oblasti znova poudarjajo pomen varne uporabe interneta.

Jaka Ormeroda so obsodili na 10 let zaporne kazni, ker je skupaj s še nekaterimi prijatelji zlorabil vsaj 139 mladoletnih deklic. Z mladoletnicami naj bi navezovali stike prek socialnega omrežja Facebook, nato naj bi se z njimi srečali, jih opili in omamili ter jih spolno zlorabili. Tedaj 19-letni Jake Ormerod je žrtve spoznaval v glavnem prek Facebooka, zadrževal pa naj bi se tudi v bližini šolskih dvorišč, kjer je lahko opazoval mladoletna dekleta, med katerimi je za zdaj najmlajše štelo le 11 pomladi. Ko se je srečal z njimi, jih je običajno opil oziroma jim v pijačo primešal droge, nato pa jih peljal domov, kjer jih je spolno zlorabil. Zaenkrat je znano, da naj bi bilo žrtev 139, policija pa pravi, da bi dejansko število žrtev utegnilo biti precej višje.

Priznal le 13 napadov v svoji nagnusni hiši

Ormerod je priznal ‘le’ 13 napadov in povedal, da je pričakoval, da bodo v sklopu preiskave opravili več aretaciji, saj naj bi poleg njega podobno počelo še deset njegovih prijateljev. Na sojenju so povedali, da naj bi Ormerod žrtve vodil k sebi domov. Živel naj bi v nagnusnih razmerah, med seksom pa nikoli ni uporabljal zaščite. Tožilec Andrew Macfarlane je povedal, da naj bi številne deklice nagovarjal, da so šle z njim nakupit alkohol, privabljal pa naj bi jih predvsem s svojo podobo ‘porednega fanta’, saj je bil zanje tako precej bolj zanimiv. “Hiša, v kateri je zlorabljal deklice in v kateri je živel, je bila ogabna. Pohištvo v njej je bilo popolnoma uničeno, vse je bilo umazano, na stranišču pa ni bilo niti toaletnega papirja,” je še povedal tožilec.

Napadel celo vpričo svoje mame

Macfarlane je na sojenju prebral tudi nekaj pričanj žrtev, ki so natančno opisale, kako je z njimi spolno občeval proti njihovi volji. Stalna praksa naj bi bila sicer ta, da jih je tako zelo opil, da se niso mogle upirati, eno izmed deklet naj bi napadel celo vpričo svoje mame. Brezposelnega Ormeroda so predstavniki oblasti aretirali februarja letos, kmalu za tem, ko so prejeli prijavo številnih deklic, da so bile žrtve pedofila. Policisti so, da bi opozorili starše in preprečili vsaj kakšen napad, poslali opozorilna pisma 16 tisoč staršem otrok 14 šol iz okrožja Torbay v South Devonu. Ormerod je bil sicer že aretiran, podatkov o tem, kdo so preostali člani združbe, pa še niso imeli.

Nekatere sploh niso vedele, da jih je spolno zlorabil

Ormeroda so spoznali za krivega omamljanja deklic in s tem onemogočanja žrtvam, da bi se upirale. Nekatere deklice so bile tako močno omamljene, da do nedavnega sploh niso vedele, da je Ormerod takrat, ko so bile omamljene, spolno občeval z njimi.

'Bile so njegove prijateljice'

Ormerdov pravni zastopnik Paul Dentith je povedal, da Jake Ormerod ni bil napadalec. “Deklice so bile njemu enakovredne, intelektualno na podobnem nivoju, bile so njegove prijateljice,” je dejal Dentith, detektiv Simon Snell, ki se ukvarja s preiskovanjem primerov zlorabe otok, pa je Ormeroda označil za “izjemno nevarnega pedofila, ki je deklicam povzročil ogromno škode”. “Ne gre za to, da so se najstniki zabavali. 19-letnik je spolno občeval z otroki in njegovi napadi niso nič drugega kot posilstva,” je še povedal.

Deklice imajo težave

Nekatere deklice naj bi po tem, ko so ugotovile, da so bile zlorabljene, poskušale storiti celo samomor, saj se niso mogle sprijazniti z dogodkom, po drugi strani pa jih je bilo strah komur koli povedati, kaj so doživele. Deklice je dogodek zaznamoval tako psihično kot fizično – nekatere obiskujejo psihiatra, druge so dobesedno zbolele. “Deklice je zapeljeval kot bi zapeljeval svoje vrstnice. Ob njem so se počutile ljubljene, nato jih je opil, jih omamil in spolno zlorabil,” so povedali na sojenju. “Je pravi plenilec, ki je izrabil naivnost mladih deklet.”

Žrtve naj spregovorijo!

Oblasti so ob tem primeru poudarile, da je pomembno, da se preko spletnih družabnih omrežij pogovarjamo le z osebami, ki jih poznamo. Staršem svetujejo, naj se pogovorijo z otroki o varni uporabi interneta in naj jim razložijo, da to ne pomeni, da jih želijo omejevati, temveč da jih hočejo le zaščititi pred morebitnimi nevarnostmi. Prav tako opozarjajo še, da naj žrtve spolnih zlorab nikar ne molčijo, naj ne prevzemajo krivde za ta okrutna dejanja in naj poiščejo pomoč.

 

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135