Zadovoljna.si

Novice

Kako je Joumana Haddad ubila Šeherezado

V.P.
2010-12-21 16:59
0

Joumani Haddad, avtorici dela Kako sem ubila Šeherezado, zaradi knjige grozijo s smrtjo. Libanonska publicistka, pesnica in novinarka pa ne razburja domače javnosti zgolj zaradi svojega zadnjega dela, temveč tudi z revijo Jasad, v kateri odkrito govori o v arabskem svetu tabu temah – seksualnosti, erotiki in ženskem telesu.

Joumana Haddad spada med najbolj pomembne pesnice v arabskem svetu, je urednica trimesečnika Jasad (telo v arabskem jeziku), ureja kulturno rubriko libanonskega časopisa an-Nahar, leta 2006 je dobila nagrado za novinarstvo in je avtorica več knjižnih del. V revija Jasad Joumana obravnava literarne teme in umetnost telesa v vseh njenih oblikah, tudi seksualnost in erotiko, torej temi, ki veljata v njeni državi za tabu. Zaradi svoje vsebine je revija Jasad skoraj revolucionarna, njena urednica pa tarča napadov in groženj.

Arabska Carrie

Joumani pravijo tudi arabska Carrie Bradshaw, grožnje s smrtjo pa so del njenega vsakdana. "Pričakovala sem burne odzive. Ti prihajajo avtomatično, saj v reviji Jasad obravnavamo zelo občutljive teme. Poleg tega jo ureja ženska, kar je za družbo, v kateri živim in v kateri dominirajo moški, nesprejemljivo," pravi Joumana. Zavrača trditve, da je Jasad pornografska revija: "Teme, o katerih pišemo, so povezane z umetnostjo, znanostjo in književnostjo. Za nas je bilo že od samega začetka najbolj pomembno, da se lotimo tem in pišemo o ljudeh s tega območja: umetnikih, piscih, vseh, ki se zavedajo krivic, ki jih je že stoletja deležen naš jezik. Skozi čas je arabski jezik doživel prave kastracije, odvzeli so mu vse možnosti, da bi v njem ljudje lahko govorili o erotiki in seksualnosti."

Kliše o potlačeni arabski ženski

V knjigi Kako sem ubila Šeherezado je avtorica želela opozoriti na predsodke, ki jih o arabskem svetu imajo na Zahodu: "Rada bi prekinila s klišejem o potlačeni arabski ženski, čeprav je to, na žalost, še vedno naša resničnost." Lik Šeherezade je avtorica vzela kot primer ženske, ki je inteligentna in izobražena. Svojega moškega uspe zavesti zahvaljujoč svoji domišljiji in tipično ženskim vrlinam. Vendar te po Joumaninem mnenju niso njene edine vrline. "Šeherezada nas ne uči zgolj tega, da se moramo upirati, temveč predvsem o diplomaciji in pripravljenosti na to, da sprejmemo svoje temeljne ženske pravice."

 


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152