Zadovoljna.si
Ženske si kupijo novo nedolžnost - 2

Novice

INTERVJU: Nova deviška kožica že za 700 evrov

Vesna Pfeifer
02. 03. 2011 06.30
5

V nekaterih deželah postaja kirurška rekonstrukcija deviške kožice vse bolj popularna. Pri nas tega trenda ni, pravi priznani plastični kirurg Franci Planinšek: "Mi nismo kultura, v kateri bi si moški želeli vsem razkazovati okrvavljeno rjuho.“ Drugačne izkušnje imajo v Srbiji, saj kot poročajo tamkajšnji mediji, je deklet, ki se odločijo za novo devištvo, vsako leto več. O tem smo se pogovarjali s srbskim kirurgom dr. Predragom Matejinom, ki na leto opravi okrog deset himenoplastik in potrjuje, da povpraševanje iz leta v leto narašča.

V nekaterih kulturah mora ženska nedolžna v zakon.
V nekaterih kulturah mora ženska nedolžna v zakon.FOTO: iStockphoto
Himenoplastika je poseg, med katerim ženska dobi nazaj svojo nedolžnost oziroma deviško kožico. Kirurg s šivanjem ponovno vzpostavi tkivo, ki je bilo raztrgano med spolnim odnosom, lahko pa tudi med vstavljanjem tampona, med intenzivno telovadbo ali samozadovoljevanjem. Ženske, ki prihajajo iz kultur, v katerih mora dekle v zakon kot devica, se bolj pogosto odločajo za himenoplastiko. Med prvim spolnim odnosom po posegu podoživijo občutke, ki so jih imele, ko so prvič izgubile nedolžnost. Pride tudi do krvavitve, ki je v prej omenjenih kulturah sinonim nedolžnosti. Kljub temu da živimo v 21. stoletju, je torej deviška kožica za nekatere izjemnega pomena.

Dr. Predrag Matejin vsako leto naredi nov himen desetim dekletom.
Dr. Predrag Matejin vsako leto naredi nov himen desetim dekletom. FOTO: osebni arhiv
Dr. Predrag Matejin, koliko žensk na leto pride k vam z željo, da bi bile spet nedolžne?

Himenoplastiko opravljam v treh različnih mestih v Srbiji: v Zrenjaninu, Novem Sadu in v Beogradu in lahko rečem, da je teh posegov v povprečju okrog deset na leto. Glede na moje osebne izkušnje lahko povem, da opažam rahli trend naraščanja teh posegov, vendar tega ne morem posplošiti, ker ne vem, koliko takih posegov opravijo moji kolegi. Opažam, da si dekleta informacijo o tej možnosti posredujejo ustno in potem se za poseg odloči tudi prijateljica od katere od strank.

Kdo sploh so vaše stranke?

To so dekleta, stara od 20 do 25 let, običajno ne poznam stopnje izobrazbe svojih strank ali pa poklica, pravzaprav jih o tem niti ne sprašujem. Več ali manj vse pridejo z zgodbo, da si želijo nazaj svojo nedolžnost, ker jih v to sili običaj v sredini, v kateri živijo. Od njih pač pričakujejo, da vstopijo v zakon nedolžne. Lahko rečem, da gre v glavnem za dekleta, ki prihajajo iz manjših krajev, ruralnih, manj razvitih sredin, predvsem z juga Srbije ali pa Črne gore, kjer je tradicija, da ženska vstopi v zakon nedolžna in čista, še zelo močna. Zato od dekleta to pričakujejo in tudi zahtevajo. Običajno pridejo v spremstvu matere, skoraj nikoli ni poleg očeta, sploh če dekle prihaja iz ruralnih območij, kjer očetje morda niti ne vedo, da hčerka ni več nedolžna in mora mama urediti zadevo. Zato, da ohrani dobro ime in ugled hčerke in družine. Nekatere pa pridejo skupaj s sestro ali prijateljico, saj zahtevamo spremstvo, končno gre za operacijo pod lokalno ali celo splošno anestezijo, po kateri dekle še isti dan odide domov. Pacientka pač sama odloči, komu zaupati tako intimno skrivnost, kot je nov himen.

So tudi take, ki si himen dajo zašiti večkrat.
So tudi take, ki si himen dajo zašiti večkrat.FOTO:
Predvidevam, da vam pojasnijo, zakaj so se odločile, da ponovno postanejo device.

V glavnem gre za zgodbo, da so v preteklosti naredile napako, ali pa so bile zaročene, vendar so zaroko razdrle, ali pa je zaročenec umrl. To so pač zgodbe, ki mi jih povedo, vendar jih ne morem, še manj pa želim preveriti. Pravzaprav si tudi ne lastim pravice, da razsojam. Jim pač verjamem ali pa tudi ne. Seveda pa je možna še druga zgodba. Gre predvsem za ženske, ki so že opravile himenoplastiko in bi poseg rade zdaj ponovile. Če ugotovim, da je punca enkrat že imela ta poseg, jo zavrnem. Take stranke pač opozorim, da himenoplastiko naredim zgolj enkrat in je ne ponavljam. Sem pa prebral, da imajo nekateri moji kolegi stranke, ki jim poseg opravijo večkrat. V glavnem gre za stranke, ki se ukvarjajo s prostitucijo. So precej iznajdljive in kadar jih en kirurg zavrne, si poiščejo drugega, ki jim himen spet zašije.

Kako poteka poseg?

Poseg lahko opravimo v lokalni anesteziji ali pa splošni. Vse je odvisno od dekleta, kaj ji bolj odgovarja. Tehnika posega je zelo preprosta, košček deviške kožice, kot mi rečemo, osvežimo, to pomeni, da odrežemo, nato pa damo dva roba skupaj in zašijemo na način, da ni mogoče ugotoviti, da ne gre za naravno nedolžnost. Da gre za zašit himen, bi lahko ugotovil le zdravnik s pregledom, sicer pa ni mogoče ugotoviti, da gre za 'lažno' devico. Pri šivanju uporabimo nit, ki se v 5 do 10 dneh razgradi in izgine. Sama operacija je malce boleča, zato damo narkozo, po posegu pa je bolečina minimalna.

Nekatere s himenoplastiko rešujejo veliko osebno in tudi družinsko težavo.
Nekatere s himenoplastiko rešujejo veliko osebno in tudi družinsko težavo.FOTO: osebni arhiv

Menda mora ženska, ki ste ji 'zakrpali' himen, imeti spolne odnose najkasneje mesec dni po posegu. Zakaj?

Res je, priporočamo, da do spolnega odnosa pride v določenem obdobju po posegu, sicer lahko pride do težav. Sam nisem imel takega primera, vendar sem slišal, da se dogaja, da se je dekletu, ki ni ponovno 'izgubilo nedolžnost' v roku dveh, treh mesecev, na deviški kožici naredila močna brazgotina in med odnosom himen ni počil. Dekle je moralo spet h kirurgu, ki ji je tokrat himen prerezal, da je sploh lahko prišlo do penetracije.

Koliko stane nov himen v Srbiji?

Operacija stane od 700 do 1.000 evrov, odvisno od anestezije in same ordinacije, kjer je poseg opravljen.

Kako vi osebno gledate na to, da nekatera dekleta pridejo h kirurgu po novo nedolžnost?

Poglejte, ko je vzrok opravičljiv, ker je dekle nedolžnost izgubilo brez privolitve ali pa zaradi posilstva, potem je po mojem mnenju prav, da se odločijo za himenoplastiko. Gre za hud psihični pritisk in pritiske okolja, ki lahko vplivajo na nadaljnji potek njenega življenja, če ugotovijo, da je nedolžnost izgubila preden je stopila v zakon. Na zadevo gledam s tega stališča, da dekle s tem rešuje veliko osebno in tudi družinsko težavo. Če pa gre za materialno okoriščanje, tega ne podpiram in taka dekleta tudi zavrnem.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471