Zadovoljna.si
Sanelin soprog je pomemben britanski bančnik.

Novice

Od revne bosanske begunke do bogate dame iz visoke družbe

Z.V.
2011-01-30 12:27
6

Sanela Čatić je ob začetku bosanske vojne zbežala v London, bila je begunka brez sredstev za preživetje. Danes je ugledna in bogata gospa. V Veliki Britaniji je namreč spoznala bogatega škotskega bankirja, poročila sta se, v zakonu pa sta se jima rodila dva otroka. Sliši se kot srečna pravljica, ki pa se zdaj končuje z ločitvijo. Vzrok naj bi bila nova ljubezen.

Diana Jenkins že več kot desetletje polni britanske in ameriške časopisne stolpce, saj je gospa pomembna predstavnica tako britanske kot ameriške visoke družbe. Veliko pozornosti so ji namenili pred slabim letom, ko je odštela 300 tisoč funtov varščine in omogočila Ejupu Ganiću, nekdanjemu članu predsedstva BiH, da ga izpustijo iz zapora. Policija ga je prijela na podlagi mednarodne tiralice na zahtevo uradnega Beograda, ki mu je očital vojne zločine in kršitev ženevske konvencije. In takrat so se mnogi vprašali, kdo je Diana Jenkins, dama, ki je za Ganića, ne da bi ga osebno poznala, odštela tako visok znesek.

Poročila se je z bogatim bankirjem

Diana Jenkins je prišla v London kot bosanska begunka Sanela Dijana Čatić in prav v tej državi našla novo priložnost za srečno življenje. Kmalu je spoznala zelo bogatega škotskega bankirja, s katerim se je tudi poročila. Deset let sta zakonca živela na Otoku, leta 2009 pa sta  Veliko Britanijo zapustila in se preselila v Malibu. Menda je bil vzrok v tem, da so Diano v britanski visoki družbi ves čas imeli za 'vzhodnoevropsko nevesto iz oglasa', kar jo je močno motilo. Sanelin soprog Roger je premožen bančnik, v enem letu je  zaslužil kar 75 milijonov funtov. Ker je za banko Barclays, kjer je eden od izvršnih direktorjev, sklenil zelo donosne posle in banko izvlekel iz hude krize, je prejel tudi nagrado 30 milijonov dolarjev. Njegovo premoženje naj bi bilo vredno več kot 170 milijonov evrov. Z Dijano imata dva otroka, sina Innisa in hčerko Eneyjo. Diana se kljub lagodnemu življenju, ki ga živi danes, pogosto spominja, kako je pred leti prišla v London brez vsega in si v težkih razmerah skušala poiskati prostor pod soncem.

Begunka iz Sarajeva

"Med druženjem z dekleti iz visoke družbe sem dojela, da se pogovarjajo s tabo le, če imaš velik diamantni prstan. In sem ga nabavila. Kupil mi ga je moj dragi mož, saj ga je prizadelo, da me gledajo tako z viška," je povedala Sanela, ko se je spominjala svoje žalostne zgodbe. Rodila se je kot Sanela Dijana Čatić v muslimanski družini na Alipašinem Polju, na obrobju Sarajeva. Ko je leta 1993 v BiH izbruhnila vojna, je pobegnila v London. Zvečer je obiskovala večerno šolo, da bi se naučila angleškega jezika, čez dan pa je opravljala vsa mogoča dela, zato da je plačala  šolnino in zaslužila za preživetje. Del denarja je pošiljala svoji družini v Sarajevo. Njen oče Smajo in mama Rašida še vedno živita v bosanski prestolnici.

Želi pomagati

Svojega moža je spoznala na fakulteti, ki jo je obiskovala, Roger Jenkins je bil njen predavatelj. Kmalu se je med njima razvila ljubezen, leta 1999 sta se poročila, medtem pa je Sanela končala študij in ustanovila sklad, ki ga je poimenovala po bratu Irnisu Čatiću. Sanelin brat je komaj 21-leten izgubil življenje le deset dni pred podpisom Daytonskega sporazuma, kot pripadnik policijske postaje Stari Grad je umrl v borbi v Cazinski krajini. Bratova smrt jo je grozovito prizadela in hkrati spodbudila, da se je začela ukvarjati z dobrodelnostjo.

Sanela je doslej finančno pomagala Kliničnemu centru v Sarajevu, donirala je sredstva za obnovo doma za povratnike v vzhodni Bosni, nudila pomoč bolnim, pomagala graditi ceste v okolici Konjica. Svoje dobrodelnosti pa ni omejila le na Bosno, temveč je pomagala tudi drugim pomoči potrebnim ljudem po svetu. Žrtvam katastrofalnega potresa na Haitiju je donirala milijion dolarjev.

Uspešna poslovna ženska

Sanela Jenkins je skozi velika vrata vstopila v poslovni in svet filmskih ter glasbenih zvezdnikov. Med drugim je skupaj z manekenko Cindy Crawford solastnica modne linije kopalk, z igralcem Willom Smithom pa sta solastnika podjetja za distribucijo filmov. Med njenimi prijatelji so največja svetovna imena iz filmskega in glasbenega sveta. Pred kratkim je njen sklad objavil zbirko fotografij znanih ljudi, poimenovali so jo 'Soba 23'. Sanela je organizirala donatorski večer, na katerem so zbrali štiri milijone dolarjev, Sanela pa je s tem denarjem na Univerzi UCLA odprla Center za mednarodno pravico. Kot so povedali na njegovi otvoritvi, je glavni cilj centra, da bo po zaprtju haaškega sodišča nadaljeval z iskanjem vojnih zločincev in jih pripeljal pred sodnike. Na otvoritvi centra so bili poleg uglednih profesorjev in pravnikov prisotni tudi Elton John, Lindsay Lohan, Vladimir Kličko in druga zveneča imena.

Iz pekla v raj

38-letna Sanela je danes uspešna lobistka in poslovna ženska, ki svoje slavne prijatelje velikokrat z zasebnim letalom pripelje na čevapčiče v njeno rodno Sarajevo, v želji, da mestu prinese nekaj zvezdniškega glamurja, hkrati pa pripadnike jet-seta spusti na realna tla. Ko je komaj 20-letna prišla v London, si zagotovo ni mogla misliti, da bosta danes na lestvici 100 najbolj zaželenih ljudi na družabnih dogodkih na Otoku s soprogom na prestižnem 50-tem mestu. Ne gre pozabiti, da so na omenjeni lestvici ljudje, kot je Tony Blair s soprogo, igralka Elizabeth Hurley, glasbenik Paul McCartney in druga zveneča imena. Kadar Sanela govori o Stingu, Cindy Crawford, Kidu Rocku ali Georgeu Clooneyju, vedno začne stavek z ' moj zelo dober prijatelj', Eltonu Johnu in njegovemu partnerju Davidu Furnishu pa je kot poročna priča celo organizirala fantovščino.

Ljudje, s katerimi se danes druži, in njen današnji način življenja se močno razlikujejo od življenja, ki ga je imela v rodnem Sarajevu. Odšla je brez vsega, ponižana in brez denarja, tako kot kot na tisoče beguncev, ki so zaradi vojne morali zapustiti BiH. Danes se vrača domov kot zmagovalka, ki prinaša upanje pomoči potrebnim.

Ločitev od moža

Pred Sanelo je zdaj še en pomemben mejnik v življenju. Britanski mediji so pred kratkim objavili uradno sporočilo, da sta se Diana in Roger Jenkins razšla že leta 2009, po desetih letih uspešnega zakona, ki je doživel svoj naravni konec. Razšla sta se kot prijatelja in še vnaprej bosta v oporo drug drugemu. In če je Roger še pred letom dni v medijih izjavljal, da upa, da bosta z Diano še dolgo skupaj, je njegova soproga bila veliko bolj realna glede njune ljubezni. Pred nekaj več kot letom dni je dejala: "Morda bom z njim, morda pa tudi ne. Kdo ve, kaj bo prinesel jutrišnji dan?" Britanski rumeni tisk sicer trdi, da je vzrok za ločitev drugi moški. V zadnjem letu so namreč Saneli pripisovali več razmerij, med drugim z ameriškim nogometašem Riom Ferdinandom, slavnim pevcem Justinom Timberlakeom in celo bivšim Madonninim možem Guyjem Ritchiem.

 

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152