Zadovoljna.si
Izumitelj 'Le Whaf' naprave David Edwards.(Vir:Davidideas.com)

Novice

Bomo hrano odslej vdihavali?

Z.K.
06. 02. 2011 17.35
3

Nenavadna zamisel o napravi, s pomočjo katere hrano vdihavate, se je porodila profesorju s Harvarda Davidu Edwardsu. Znanstvenikov koncept utegne spremeniti uživanje hrane, ki ga poznamo danes. Namesto da hrano pojemo, vdihavamo vlažne delce, ki zadovoljijo potrebo po okusu.

(Vir: www.Davidideas.com)
(Vir: www.Davidideas.com)FOTO:

Nov način prehranjevanja

Prav mogoče je, da bo vdihavanje postalo nov način prehranjevanja, ob tem pa ne gre zanemariti dejstva, da vsak vdih vsebuje minimalno število kalorij, zato ta način prehranjevanja ne prinaša odvečnih kilogramov. Z 10-minutnim vdihavanjem kapljic hrane iz naprave 'La Whaf' človek zaužije 200 kalorij, kar bo najverjetneje navdušilo predvsem tiste, ki so večino časa na dieti. Ideja o nenavadni napravi se je porodila 49-letnemu profesorju, ki poučuje na harvardski univerzi Davidu Edwardsu. Napravo bo mogoče dobiti že to jesen v Franciji, zanjo pa bo treba odšteti okrog 100 evrov.

Naprava, ki bo spremenila način prehranjevanja? (Vir:Davidideas.com)
Naprava, ki bo spremenila način prehranjevanja? (Vir:Davidideas.com) FOTO:

Magična moč kristalov

Vdihavati bo mogoče celo alkohol, pod pogojem, da je močnega okusa, kot denimo viski, a ga bo treba vliti v napravo. Pri hrani bo postopek malce drugačen, saj bo treba uporabiti posebno pripravljeno zmes, ki jo je pripravila Edwardsova ekipa. Da naprava deluje, bo treba zgolj pritisniti na gumb in jo s tem aktivirati. Že po minuti bo v skledi mogoče opaziti oblak, ki ga sestavljajo drobne kapljice. Z ustnikom, ki je pritrjen na posodi, bodo ljudje, ki jih bo ta metoda navdušila, lahko vdihavali kapljice, ki bodo v posodi približno minuto. Proces, ki se odvija v 'čudežni' posodi, je dokaj zapleten. Vse skupaj omogočajo posebni piezoelektrični kristali, ki začnejo vibrirati in ustvarjajo ultrazvočne valove, ko poženemo napravo. Na ta način tekočina začne žuboreti, zatem pa se transformira v drobne kapljice, ki so videti kot oblak.

Najprej 'Le Whif', nato 'Le Whaf'

Edwards pravi, da je bil na začetku njegov izum videti povsem brez smisla. Tik preden je leta 2007 odprl svoj laboratorij, je obiskal neko restavracijo, kjer si je privoščil nekaj kozarcev vina preveč. Tam je glavnega kuharja povprašal, ali je mogoče jesti tako, da hrano vdihavaš, ta pa mu je odgovoril pritrdilno. In tako se je začela zgodba z napravo imenovano 'La Whaf'. Eksperimentiranje s hrano, ki se vdihava, se je začelo s tubico, ki spominja na šminko in deluje kot pumpica za astmo, le da je namesto zdravila napolnjena z okusom čokolade, kave ali vitaminov. Ta deluje tako, da jo oseba prisloni na ustnice in vdihne, z enim vdihom v telo vnese eno kalorijo. Namenjena je predvsem tistim, ki se ne morejo upreti čokoladi ali denimo kavi. Prodaja je bila zelo uspešna, saj so v Angliji prodali več kot 200 tisoč tubic imenovanih 'La Whif', bistvena razlika med napravama pa je v tem, da pri tubici vdihavajo suhe delce, pri najnovejšem izumu pa vlažne.

Začelo se je s tubico.(vir:Foodsourcefile.com)
Začelo se je s tubico.(vir:Foodsourcefile.com)FOTO:
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478