Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Fotografirali so nevidnega človeka. Poiščite ga!

Z.B.
04. 03. 2011 13.20
0

Liu Bolin, kitajski umetnik, ki namesto platna uporablja svoje telo, se uspe tako dobro kamuflirati, da se dobesedno stopi z ozadjem in postane nevidni človek. Njegovi performansi trajajo več ur in so zmes fotografije, slikastrva in body arta. Bolin se je s svojo nenavadno umetnostjo začel ukvarjati leta 2006, loteva pa se različnih tem, med drugim odnosa med človekom in naravo, med mislijo in oblastjo, ohranjanjem in uničenjem preteklosti.

Liu Bolin velja za precej nenavadnega umetnika, saj se dobesedno zlije z okolico. Prihaja iz mesteca Šandong, ustvarja doma in tudi v tujini, predvsem v Veliki Britaniji, zadnji dve leti pa tudi v Italiji. Njegove umetnine se začnejo tako, da izbere primerno ozadje in barve, nato pa se začne poslikava njegovega telesa. Pri tem mu pomaga zgolj ena oseba. Bolin se je doslej med drugim poslikal pred kitajsko zastavo, vlakom, drevesom, različnimi stavbami, včasih pa se tudi usede ali uleže na tla.

Včasih ga mimoidoči sploh ne opazijo

Zaradi njegovih nenavadnih del mu mnogi priznavajo, da je eden najbolj zanimivih in posebnih umetnikov na svetu, njegove umetnine so enkratne in velja za velikega mojstra kamuflaže. Je neke vrste kameleon, ki je uresničil umetnost in sanje mnogih alkimistov: postati neviden človek. Na fotografijah, ki jih vidite, je Bolin prisoten, za vsak posnetek pa je potrebnih tudi do 10 ur priprav. Umetnikova najbolj znana kolekcija nosi naslov Hiding in the city (Skrivanje v mestu), z njo pa želi izraziti nasprotovanje kitajski vladi, ki naj bi preveč nadzirala umetniško izražanje svojih državljanov.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478