Zadovoljna.si
Blazine

Novice

Vsak dan poje del kavča

Z. T.
26. 01. 2011 12.43
9

Američanka Adele ima že dvajset let pravo obsesijo – prehranjuje se s peno iz kavčev in blazin. Izračunala je, da je do zdaj pojedla približno 90 kilogramov neužitne pene. Kot pravi, ji najbolj tekne, kadar je polnilo umazano, saj da ima tako boljši okus.

30-letna Adele s Floride ima nenavadno motnjo hranjenja, ki jo sili, da jé polnilo iz kavčev in blazin. Kot je povedala v neki ameriški televizijski oddaji, jo je vsebina blazine prvič zamikala, ko je bila stara 10 let. Nad tem, da je začela jesti peno iz blazin, jo je navdušila sestrična in od takrat je pojedla okoli 90 kilogramov pene, ali z drugimi besedami sedem kavčev in dva fotelja.

Od britvice do svinčnika

Adelin gastroenterolog dr. Christopher Olenec iz Zdravstvenega centra v Sarasoti pravi, da je v svoji karieri imel že paciente, ki so jedli tudi druge neužitne stvari: ''Marsikaj se najde na 'jedilniku' – sponke, svinčniki, peresa, kemični svinčniki, ravnila in celo britvice,“ našteva. Kot je povedal, je to značilno za motnjo prehranjevanja imenovano 'Pica'. Študije so sicer pokazale, da željo po teh predmetih pogosto povzroči pomanjkanje železa v krvi.

Umazanija ima boljši okus

Američanka Adele sicer iz pene ne dobi nič železa, najraje pa ima umazane dele blazin. ''Raje imam temnejše dele, ker imajo več okusa.'' Njen zdravnik pravi, da Adele včasih vzame blazino in jo odnese ven, kjer jo umaže in nato zaužije. ''Zaradi tega se postavlja vprašanje, ali je mogoče kot otrok imela premalo železa v krvi in je zaradi tega začela jesti peno iz pohištva?“ Sicer pa je dr. Olenec prepričan, da gre pri Adele tudi za duševno motnjo. ''Zaveda se, da je to težava.“ Adele se sicer zaveda, da je odvisna od prehranjevanja z blazinami. ''Blazine jem le, ko sem doma, ko me nihče ne gleda. Če je treba, grem na stranišče ali v svojo sobo.“ S polnilom iz blazin se prehranjuje vsak dan. ''Iz blazine, ki je velika 20 krat 30 centimetrov, odtrgam košček v velikosti ugriza in ga potem ves dan žvečim.“

Ali peno prebavlja?

Ko je zdravnik Adele pregledal, v njenem želodcu ni našel nobenih sledi pene. Iz tega je sklepal, da je mogoče, da je njeno telo sposobno to peno prebaviti. Ob tem pa opozarja, da je uživanje neužitnih predmetov lahko smrtno nevarno.

Na jedilniku se znajde skoraj vse

Za motnjo hranjenja imenovano Pica je značilno, da imajo posamezniki željo po prehranjevanju z neužitnimi stvarmi – med temi se znajdejo kovanci, noži, britvice, glina, premog, iztrebki, kreda, pisala, baterije, papir, jedilni pribor, zobne ščetke, milo, pepel, guma in še marsikaj drugega. Za Pico je tudi značilno prehranjevanje s sestavinami določenih živil – moko, surovim krompirjem, rižem, škrobom, kockami ledu in soljo. Uživanje teh snovi in predmetov postane motnja, kadar traja več kot en mesec. Ime je motnja dobila iz latinskega imena za srako. Pica je pogostejša pri nosečnicah, otrocih in pri tistih z motnjami v razvoju.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471