Zadovoljna.si
Pacient

Novice

Šokantno! Na FB objavljala gole zadnjice umirajočih pacientov

Z.L.
11. 03. 2012 13.17
16

Iz ameriške zvezne države Oregon prihaja šokantna novica. Nai Mai Chao, medicinska sestra v eni od tamkajšnjih bolnišnic, je namreč obtožena, da je slikala zadnjice starejših nepokretnih in umirajočih pacientov, ki jih je previjala, ter jih objavljala na priljubljenem družbenem omrežju Facebook. In njena kazen? Sodišče je odločilo, da bo osem dni preživela za zapahi, prav tako pa mora napisati tisoč besed dolgo javno opravičilo. Če te kazni ne bo izpolnila, jo čaka strožja. A šokiranih svojcev 'žrtev' njenega fotografiranja to ne pomirja. Menijo namreč, da je dosojena kazen več kot premila.

Ameriško zvezno državo Oregon pretresa nenavaden zločin. Nai Mai Chao, medicinska sestra, ki je bila zaposlena v bolnišnici Regency Pacific Nursing and Rehab Center v majhnem mestecu Gresham v bližini Portlanda, je namreč obtožena, da je med previjanjem fotografirala zadnjice starejših in nepokretnih umirajočih pacientov in jih s posmehljivimi komentarji objavila na svojem profilu priljubljenega družbenega omrežja Facebook. 26-letna Američanka naj bi tako užalila čast vsaj dveh pacientov, čeprav jih je bilo verjetno veliko več, ni pa bilo mogoče zbrati dovolj dokazov, saj naj bi fotografije pravočasno umaknila. Nai je bila spoznana za krivo vdora v zasebnost in pravnomočno obsojena na osem dni zaporne kazni, napisati pa mora tudi vsaj tisoč besed dolgo javno opravičilo. Če tega ne bo storila, bo kazen ostrejša. Poleg tega so jo odpustili z delovnega mesta in ji odvzeli dovoljenje za oskrbnico. Tožilec Kelley Cloyd je po izreku sodbe dejal, da je to dobra lekcija in opomin, da smo odgovorni za vse, kar objavimo na spletu. Tega se po njegovih besedah namreč veliko prevečkrat ne zavedamo.


V komentarjih pod slikami so se norčevali iz pacientov


Obtoženka je ves čas vztrajno zanikala, da je posnela fotografije, priznala pa je, da jih je objavila na spletu. Imena morebitnega fotografa ni želela izdati, zato je sodišče vso krivdo pripisalo njej, sodbo pa izreklo po vsega pol ure obravnave. Nai je bila aretirana septembra lani, potem ko je ena od medicinskih sester na njenem profilu prepoznala pacienta iz njihove bolnišnice in jo nemudoma prijavila policiji. To je bila ena izmed redkih kolegic, ki se je nad videnim zgrozila. Večina se je namreč v komentarjih pod fotografijami hudo norčevala iz njih in se zgražala nad smradom, ki ga povzročajo. V opomin vsem tem kolegom je sodišče Nai prepovedalo uporabo kakršnih koli družbenih omrežij in fotografiranje kogar koli brez njegove izrecne privolitve. Prav tako dve leti ne sme delati s starejšimi ali otroki, mlajšimi od dveh let. Njeno ime je bilo vpisano na 'črno listo' v državnem registru, s čimer ji je onemogočen dostop do delovnega mesta v zdravstvu. Obtoženka je medtem že prestala osemdnevno zaporno kazen, vsi pa nestrpno pričakujejo še javno pisno opravičilo. Če ga ne bo napisala ali ne bo zadostilo zahtevam sodišča, bo kršila dve leti pogojne kazni in bo zato znova pristala za rešetkami.

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368