Zadovoljna.si
Hazel

Novice

Tudi Snežana ima dve vagini

Z.C.
15. 01. 2012 12.57
41

O Hazel Jones so se pred kratkim razpisali mediji po vsem svetu, saj ima 27-letna Britanka iz High Wycomba okvaro, ki po statističnih podatkih sicer prizadene zgolj eno osebo na milijon. Ima namreč dve vagini, dva maternična vratova in dve maternici. Primer zgovorne Britanke je spodbudil tudi Snežano L., da spregovori o svojem primeru, ki je še bolj nenavaden od Britankinega. Pred sedmimi leti je rodila dva otroka, ki ju je spočela in donosila v različnih maternicah. Srbski mediji v teh dneh poročajo, da so v Srbiji v zadnjih sedmih letih odkrili kar pri treh ženskah, da imajo podvojene reproduktivne organe.

Hazel
Hazel FOTO: Facebook
Hazel Jones je medijem radodarno razkrila svojo anomalijo, 27-letna Britanka ima namreč dve vagini, dva maternična vratova in dve maternici. Mnoge je presenetila z izjavo, da svoji vagini z veseljem pokaže, če si ju katera od žensk želi videti. Srbski mediji pa trdijo, da njena zgodba ni niti najmanj presenetljiva, če jo primerjajo s čudežem, ki se je leta 2004 zgodil Snežani L., ki ima enako anomalijo kot Britanka. Pred sedmimi leti je namreč 35-letna Srbkinja rodila sina in hčerko, ki pa ju je s svojim partnerjem spočela ločeno, v dveh različnih maternicah in med dvema ločenima spolnima odnosoma. Sedem let po porodu je Snežana za srbski Alo! povedala, da doslej o svojem primeru ni govorila za medije. "Moja otroka imata danes sedem let, živa sta in zdrava, to pa je tudi najpomembneje," je povedala. Pojasnila je, da je svojo anomalijo odkrila šele pri 19 letih. Ginekolog Dejan Filimonović, pri katerem je Snežana rodila, je izjavil, da njen porod še danes velja za zelo redek dogodek v medicini.

V Srbiji trije primeri

"Bral sem o Britanki z dvema vaginama. Sicer pa smo po Snežaninem primeru v zadnjih sedmih letih zabeležili še dva taka primera anomalije, ki ji strokovno rečemo uterus didelfusom. Gre za podvojene reproduktive organe. To je zelo redek pojav pri ženskah, ki s to anomalijo lahko običajno donosijo enega otroka v eni od dveh maternic. Snežanina nosečnost pa je pravi medicinski čudež, saj je v vsaki maternici nosila en plod. To je igra narave, ki se zgodi enkrat na milijon nosečnosti v vsem svetu, morda pa tudi redkeje. Nišem še slišal, da bi kateri od mojih kolegov, ne v Srbiji, kot tudi v svetu ne, naletel na tak primer," je povedal ginekolog.

Sta otroka dvojčka?

Dodal je, da je porod potekal po načrtih in brez zapletov, težava je nastopila, ko so morali definirati, ali sta otroka dvojčka. "Taki primeri imajo vrsto bioloških zanimivosti. Ne vemo, ali sta bila otroka spočeta v istem trenutku, ali pa je morda vmes minilo nekaj časa. Ali lahko rečemo, da sta dvojčka, glede na to, da sta dozorevala v istem času, vendar v različnih maternicah," je pojasnil dr. Filimonović in dodal, da so dejansko opravili dva carska reza, čeprav je na materinem trebuhu le en rez: "Vsako maternico smo morali odpreti ločeno in vzeti ven otroka. Šlo je za dve ločeni nosečnosti, saj sta se otroka razvijala ločeno drug od drugega."  Snežana je tri leta pred rojstvom dveh otrok, ki sta ob porodu tehtala 2.200 in 2.330 gramov, rodila hčerko.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368