Zadovoljna.si
Krvava roka

Novice

Osnovnošolci načrtovali umor učiteljice matematike

Z.V.
22. 12. 2010 16.00
1

Zgodilo se je na Hrvaškem, natančneje v Bijelovarju. Skupina učencev je na Facebooku ustvarila skupino, ki si je za cilj zadala umor učiteljice matematike. Zgodba je pristala v medijih, zdaj pa se z mladimi virtualnimi nasilneži ukvarja policija.

Na Facebooku so pozivali k linču učiteljice.
Na Facebooku so pozivali k linču učiteljice.FOTO: Reuters
"Mislim, da je šlo bolj za šalo kot pa za nekaj resnega, kljub temu nismo mogli mimo tega in smo se odzvali," je za hrvaške medije pojasnila Tatjana Landsman, ravnateljica I. osnovne šole iz Bijelovarja. Lokalni tednik je namreč pred kratkim objavil zgodbo o učencih petih in šestih razredov, ki so na Facebooku ustvarili skupino in se dogovarjali o umoru osovražene učiteljice matematike.

Primer so razkrili hrvaški mediji.
Primer so razkrili hrvaški mediji. FOTO:
Pozivi k linču učiteljice

Ob branju šokantnih predlogov, v katerih učenci pozivajo k linču učiteljice, človeku zaledeni kri v žilah, je zapisala avtorica članka, objavljenega v tedniku Bjelovarac. Novinarka je tudi zatrdila, da je učiteljica, ko je izvedela, kaj ji pripravljajo učenci, vzela nekaj dni dopusta. "To ne drži," je izjavila ravnateljica šole in pojasnila, da je učiteljica sicer bila odsotna z dela dva dni, vendar njena odsotnost ni imela nobene zveze z grožnjami, objavljenimi na FB. Čeprav groženj v vodstvu šole niso vzeli preveč resno, pa so nanje kljub vsemu reagirali in povabili na razgovor tri učence ter njihove starše. V tedniku Bjelovarac so sicer objavili, da se je v bizarno akcijo vključilo kar 200 učencev, vendar je po mnenju ravnateljice številka prenapihnjena. Svojo trditev je podkrepila s podatkom, da so na pogovor povabili vsega skupaj manj kot deset učencev s starši.

O zadevi so obvestili policijo

"Starše smo seznanili s posledicami in pedagoškimi ukrepi, ki bodo sledili," je povedala ravnateljica ter dodala, da so o vsem obvestili tudi policijo, vendar zgolj zato, da povprašajo za nasvet, kako naj šola v takem primeru ravna in kakšne ukrepe naj sprejme, da zaščiti učiteljico. Ravnateljica uradne prijave na policijo ni dala, saj meni, da je zgodba prenapihnjena. Trdi tudi, da učiteljica doslej ni imela nikakršnih težav z učenci in ni kazalo, da bi bili z njenim delom nezadovoljni. O konkretnih sankcijah proti učencem ni želela govoriti, saj postopek še ni končan.

Zgodilo se je na I. osnovni šoli v Bijelovarju.
Zgodilo se je na I. osnovni šoli v Bijelovarju.FOTO:

Virtualno nasilje se dogaja

Kot poročajo hrvaški mediji, na omenjeni šoli ni šlo za prvi primer virtualnega nasilja. Eden od učencev, ki je želel ostati anonimen, je medijem povedal, da se ni želel pridružiti akciji, zaradi česar je bil deležen hudih groženj in maltretiranja. Štirje sošolci naj bi ga prisilili, da je delal sklece, med tem pa so ga z nogami brcali v hrbet in tlačili k tlom. Kot ugotavljajo hrvaški mediji, so socialne mreže postale kraj, kjer se zbirajo mladoletni nasilneži in načrtujejo svoje nasilne podvige. S skupino, ki je načrtovala virtualni umor učiteljice matematike, naj bi se pogovorili tudi policisti, ki naj bi o primeru obvestili Center za socialno delo, poročilo o dogodku pa naj bi posredovali tožilstvu.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493