Zadovoljna.si
Otvorena mreža - 3

Novice

Zdravnik materi hudo bolnega otroka: Vrzi ga v reko!

Z.C.
30. 01. 2012 16.58
27

Dina Vehab iz Kaknja ima devetletnega sina, ki je leta 2009 zbolel za nehodgkinovim limfomom, boleznijo, ki lahko hitro pelje v smrt. Zdravijo jo s kemoterapijo z biološkimi zdravili ali brez njih, uspeh zdravljenja pa je odvisen od stadija bolezni. Po desetih mesecih borbe za otrokovo življenje je Dina v bolnišnici v Zenici doživela nepojmljivo nesramnost. Predstojnik oddelka za radiologijo ji je zabrusil, naj svojega hudo bolnega sina raje vrže v reko. Na srečo se je Dina obrnila še na ljubljanski klinični center, kjer so otroka takoj sprejeli, svojo pretresljivo zgodbo pa je zaupala domačim medijem.

Otvorena mreža - 3
Otvorena mreža - 3 FOTO: Facebook
"Kar deset mesecev so naju z možem zdravniki v bolnišnici v Zenici prepričevali, da najinemu sinu Hananu ni nič hudega, da gre le za običajno vnetje in da smo zreli za psihiatra. Nato pa smo prejeli poziv iz Ljubljane, da moramo v 24 urah pripeljati sina v Slovenijo, ker ga morajo takoj operirati," je za Dnevni avaz povedala Dina Vehab. Zaskrbljena mati je po tem, ko so jo v domači bolnišnici vztrajno zavračali, češ da njen sin ne potrebuje zdravniške pomoči, ker ni bolan, poiskala pomoč v Ljubljani. Nevladna organizacija Otvorena mreža (Odprta mreža) iz Sarajeva je pomagala zbirati denar za dečkovo zdravljenje, saj so stroški diagnostike in zdravljenja znašali 13.000 evrov, denar za potovanje in bivanje v Ljubljani pa so zbrali otrokovi starši.

Almir Čehajić Batko je s svojo ekipo pomagal že številnim pomoči potrebnim ljudem.
Almir Čehajić Batko je s svojo ekipo pomagal že številnim pomoči potrebnim ljudem.FOTO: Facebook
"Vrzi ga v reko!"

"Ko sem v zeniško bolnišnico odšla po Hananovo rentgensko sliko limfnih žlez, sem doživela grdo presenečenje. Izjava predstojnika oddelka za radiologijo me je šokirala. Dobesedno mi je rekel: ‘Kaj še čakaš, pojdi v Ljubljano! Nič mu ni, ne bo umrl. Če pa bo umrl, ne bo ne prvi ne zadnji! Evo ti Bosno, vrzi ga v reko!'," je povedala Dina. Novinar, s katerim se je dečkova mama pogovarjala, je preveril, kdo je bil leta 2009 na čelu oddelka za radiologijo v zeniški bolnišnici, in ugotovil, da nesramni zdravnik zaseda to mesto še danes. Malega Hanana so zahvaljujoč dobrodelni akciji vztrajni starši na srečo odpeljali na zdravljenje v Ljubljano, kjer je bil lani operiran.

Od radijske oddaje do nevladne organizacije

"V BiH je tako, da zdravnik, ko postavi diagnozo, že takoj napiše tudi smrtno obsodbo. Zdravniki, klinike, zdravstvene ustanove, nihče bolnikom ne pove, kje naj poiščejo pomoč, če se ne morejo zdraviti doma. Kako naj sami pridejo do pomoči v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji. Preprosto jim rečejo: 'Bolan si, zdaj pa se znajdi!'," je za Dnevni avaz povedal Almir Čehajić Batko iz nevladne organizacije Otvorena mreža iz Sarajeva. Organizacija, ki pomaga ljudem, ki se znajdejo v stiski, se je razvila kot produkt radijske oddaje Udri muški (Udari po moško), katere avtor je Almir Čehajić Batko. Poslanstvo oddaje je bilo že od njenega nastanka izboljšati komunikacijo med državljani in oblastjo v vseh pogledih. Dramatična prelomnica je bila, ko je avtorja oddaje poklicala hudo bolna poslušalka, ki se je želela od njega posloviti, ker ima pred seboj le dva meseca življenja, saj nima denarja za zdravljenje.

Organizacija, ki pomaga hudo bolnim

Batko je skupaj z ekipo, ki pripravlja oddajo Udri muški, organiziral dobrodelno akcijo in pozval vse poslušalce, naj pomagajo rešiti življenje Lilijane Krajnc. Odziv ljudi je bil izjemno velik in s skupnimi očmi so nesrečni ženski pomagali, da je bila deležna ustreznega zdravljenja. Po Lilijani so prišli novi primeri in klici na pomoč hudo bolnih ljudi, radijska postaja pa je kmalu postala premajhna, da bi bila lahko kos številnim primerom. Takrat je nastala nevladna organizacija Otvorena mreža, katere glavni cilj je reševanje nujnih primerov hudo bolnih ljudi, ki bi bili brez njihove pomoči obsojeni na smrt.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375