Zadovoljna.si
Joga

Zdravje

Recept za bolj kakovostno in zavestno dihanje

Mag. Nadiža Pleško
25. 03. 2020 09.40
0

V nadaljevanju vam razkrivam recept, kako se naučiti pravilno dihati.

Malo bolj podrobno, zakaj je pomembno kakovostno in zavestno dihanje sem vam opisala v članku TUKAJ!

Danes vas opozorim še na eno težavo, ki se je večinoma ne zavedamo. Veliko ljudi diha (vdihuje in izdihuje) skozi usta, namesto skozi nos. V kolikor pogledamo novorojenčke, ti samodejno in vedno dihajo le skozi nos in imajo velike težave, v kolikor se jim ta zamaši. Enostavno ne vedo, da lahko za svoje dihanje uporabljajo tudi usta. Pogosto se zaradi različnih zunanjih vplivov tekom odraščanja dihanje spremeni in začnemo dihati skozi usta. Prav konstantno dihanje skozi usta ima lahko številne negativne posledice, kot so večja in hitrejša zadihanost med telesnim naporom, slabši  spanec in prebava, nastanek astme in še bi lahko naštevali.

Slasten domač kruhek po receptu Nadiže Pleško
Preberi še
Slasten domač kruhek po receptu Nadiže Pleško
Mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinja
Mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinja FOTO: Aljoša Rebolj

Prav zato je pomembno, da že otroke izobrazimo o pomenu pravilnega dihanja. V kolikor je le mogoče, je vedno potrebno dihati skozi nos in tako, da se pri vdihu trebušna prepona pomakne navzdol in zrak napolni tudi spodnji del pljuč.

In še kako to storimo v praksi:

Prvi korak predstavlja zavestno sledenje in opazovanje svojih vdihov ter izdihov.

Poskusite se čez dan večkrat spomniti in ob različnih situacijah opazujte svoje dihanje. Dobro je, da si vaša opažanja zabeležite.

Drugi korak predstavlja namerno učenje globokega trebušnega dihanja, torej kako pravilno dihati s trebušno prepono. To storimo tako, da gresta dih in naša pozornost v spodnji del trebuha, ki se rahlo dviga in spušča (lahko se uležemo tudi na tla). Hrbtenica je pri tem kar se da poravnana.

V tretjem koraku položimo eno roko na prsni koš, drugo na spodnji del trebuha. Dihamo enakomerno, sproščeno, vdih in izdih potekata skozi nos. Pri tem opazujte gibanje rok. Tista, ki se dvigne, tam je področje dihanja.

V četrtem koraku dodamo zopet več zavestnega sledenja svojemu dihu. To storimo tako, da usmerimo svojo pozornost le na dih in nič drugega. Sledimo le svojemu vdihu in izdihu. Po nekaj vdihih in izdihih zavestno preverimo, do kam seže naš dih. Ali se roka, ki je na trebuhu, premika? To je dober znak, da ste na pravi poti.

V kolikor niste vajeni trebušnega dihanja, lahko v začetni fazi le-to privede do kratkotrajnega občutka vrtoglavice, z vajo pa je tega vedno manj. To se zgodi zaradi povečanja kisika v vašem telesu.

Moje priporočilo je, da začnete z zavestnim izvajanjem trebušnega dihanja vsaj dvakrat na dan, približno pet do deset ponovitev in nato počasi stopnjujete in povečujete število ponovitev.

Trebušno dihanje lahko uporabite vedno tudi tekom dneva, ko začutite, da je vaše telo napeto, v krču ali pod stresom in ko se zaveste, da dihate plitko. Le del svoje pozornosti preusmerite na dihanje in začutili boste olajšanje.

Poskusite, tako telo, kot tudi naši možgani vam bodo hvaležni,

Vaša Nadiža

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493