Zadovoljna.si
Vse več moških se trudi za popolni videz.

Samo za moške

Anoreksija ni več le težava žensk

J.G.
14. 09. 2008 11.50
1

Vse več moških se spopada z motnjami prehranjevanja. V Veliki Britaniji ima vsak peti moški anoreksijo. Kaže, da tudi predstavniki "močnejšega" spola niso imuni na vpliv medijev in pomembnost popolnega videza.

Eden od petih mladeničev je bolj ali manj nezadovoljen s samim seboj, opozarja britanski zdravnik John Morgan. Vse več je tudi moških z anoreksijo in bulimijo, njihove težave pa se začnejo že v najstniških letih. Britansko javnost je šokirala vest, da so nekemu 13-letniku zaradi anoreksije zdravniki napovedali le še štiri tedne življenja. Jedel je tako malo, da se je istradal skoraj do smrti.

Vse več moških se trudi za popolni videz.
Vse več moških se trudi za popolni videz.FOTO: iStockphoto

Anoreksija je bolezen, ki kmalu prevzame nadzor nad vsem, kar počnemo. Čeprav se zavedamo, da bi morali jesti, saj naše telo hrano potrebuje, ljudem z anoreksijo nek notranji glas pravi, da se bodo z vsakim grižljajčkom zredili.

So krivi mediji?

Številni mladeniči se zgledujejo po moškem idealu, ki ga vidijo v medijih. Želijo biti čim bolj vitki, kot mladenke, pravijo strokovnjaki in opozarjajo, da se je ideal moškega telesa spremenil v nekaj povsem nerealnega. Na modnih pistah se namreč sprehajajo manekeni, ki so dobesedno podhranjeni, saj pri 180 centimetrih višine nimajo niti 70 kilogramov.

Včasih moških pivski trebušček ni motil, danes je vse drugače. "Idealna" telesa igralcev, manekenov in zvezdnikov in njihove fotografije, objavljene v medijih, so pač naredile svoje. Fantje se radi zgledujejo po njih, ne vedoč, da so tudi njihovi idoli velikokrat žrtve svojega popoldnega videza.

Tudi njim odvečni centimetri grenijo življenje.
Tudi njim odvečni centimetri grenijo življenje.FOTO: iStockphoto

Igralec Marcus O'Donovan, ki je igral v nanizanki Holby City in v zadnjem filmu o Narniji, pravi, da med pripravami na novo filmsko vlogo težko živi povsem običajno življenje. "Rad jem, obožujem hrano in sem zaradi tega kar zaskrbljen. Paziti moram, kaj pojem in veliko telovaditi. Težko je usklajevati takšen strog režim in brezskrbno srečno življenje,« pravi O'Donovan.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413