Zadovoljna.si
Spoznavanje različnih faz vzburjenja lahko pripomore k odpravi prezgodnjega izliva.

Samo za moške

Ko moškemu prehitro pride

Mia Horvat
2008-09-20 09:19
3

Čeprav je prezgodnji izliv ena najpogostejših seksualnih težav moških, vsak prezgodnji izliv ni zaskrbljujoč. Skrb je upravičena le, če nima nadzora nad svojim telesom in ga izliv pravzaprav preseneti.

Kdaj je hitro prehitro?

Pogosto se prezgodnji izliv povezuje s kratkotrajnim seksom. Toda s spolnim odnosom, ki traja kratko in zadovolji oba partnerja, ni nič narobe. Kratek koitus lahko postane vprašljiv le takrat, ko si takšnega odnosa nobeden od partnerjev ne želi. Zato zgodnji izliv ni nujno prezgodnji. Dejansko prezgodnji je tisti izliv, na katerega moški ne more vplivati, ker nima nadzora nad svojim telesom in ga izliv pravzaprav preseneti.

Kdaj lahko moški "pričakuje" zgodnejši izliv?

Ponavadi prezgodnji izliv ni zaskrbljujoč pri moških, ki dolgo niso imeli spolnih odnosov, ki so zelo vzburjeni in pri mladih moških, ki se s spolnostjo šele srečujejo. Vendar lahko tudi to postane zaskrbljujoče, če moški zaradi tega začne pretirano skrbeti in se bati, da mu bo prehitro "prišlo" in da ne bo dovolj dober. Občutki krivde in sramu lahko moškega obremenijo do te mere, da se njegovi strahovi uresničijo, čeprav bi sicer lahko imeli zadovoljiv spolni odnos.

Drugi vzroki za prezgodnji izliv

Na izliv lahko vplivajo tudi drugi psihološki in nekateri biološki dejavniki. Med psihološke dejavnike prištevamo stres, depresijo, fobijo in podobno, medtem ko med biološke vzroke za prezgodnjo ejakulacijo spadajo vnetje prostate, okvara hrbtenjače, Parkinsova bolezen, multipla skleroza in drugo. Da moški ne more nadzorovati izliva, lahko povzročijo tudi nekatere droge (amfetamini in kokain na primer) in nekatera zdravila.

Kdaj si je težavo potrebno priznati in kaj storiti?

Težavi se je potrebno intenzivneje posvetiti, če se prezgodnji izliv kronično ponavlja in ostaja hiba tudi v dolgotrajnejšem razmerju ali pa celo v več dolgotrajnejših razmerjih zapored. Razen tega, da se mora moški potruditi čim bolj obvladovati stres, zdravo živeti in biti telesno dejaven, si lahko pomaga tudi z nekaterimi zdravili. Tako moškim s prezgodnjo ejakulacijo lahko pomagajo razpršilci ali kondomi z anestetikom. Nekateri vedo povedati, da jim pomaga že sam kondom, ker zmanjša stimulacijo in tako nekoliko odloži izliv. Drugi si pomagajo z zdravili za erektivno disfunkcijo (na primer viagro), ki zadržujejo erekcijo tudi po izlivu. Vendar pa vse to niso resnične rešitve težave, saj moški, ki se zanaša na zmanjšano stimulacijo in ki s tem samo odloži izliv in pa moški, ki ohrani erekcijo tudi po izlivu, še vedno sam ne zmore ali pa ne zna nadzorovati izliva.

Zato je veliko bolj smiselno, da se moški, ki ima težavo s prezgodnjim izlivom, nauči prepoznavati različne faze vzburjenja in se nauči zadržati izliv. Najbolje je, če to počne med masturbacijo, saj se tako izogne neprijetnosti, ki utegne nastopiti, če mu to ne uspe vsakič, ko se loti zadeve. V trenutku, ko opazi, da je tik pred vrhuncem, naj upočasni ritem ali pa prekine stimulacijo in potem ko najvišje vzburjenje mine, naj s stimulacijo nadaljuje. Strokovnjaki pravijo, da ta tehnika deluje: če moški nima posebnih bioloških težav, ki bi povzročale prezgodnji izliv, težava po nekaj tednih "vaje" in s spoznavanjem lastnega telesa in občutkov splahni.

Če pa so težave vztrajne, se je potrebno obrniti po zdravniško pomoč.

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na našem forumu

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152