Zadovoljna.si
Stran z odvečnimi dlakami!

Samo za moške

'Mojega meče druga puberteta!'

Savina Hrs
13. 11. 2008 18.19
1

Poznate pravljico o moškem, ki si lepega dne zaželi ferarija? Pardon, ni pravljica – je mit. Dejstvo našega vsakdana. Prišla je, čeprav je nismo klicali: druga puberteta.

O drugi puberteti vemo vse. Ali? Žal je ta “vse” v tem primeru prav nič znanstveni zaključek, da je druga puberteta nekaj groooznega. In se ženske ob kavi zgražamo, kakšen hudič je, ker je “moj kar na lepem začel hoditi v fitness, začel je uporabljati kreme proti gubam in oh in sploh se mu je strgalo”. In grenko prikimamo, ko sodelavka potoži, da je pri njih še huje: “Moj si je omislil jadrnico!” In se nikakor ne strinjamo, če kdo trdi, da smo ljubosumne. Ljubosumne, ker to ne dela za nas. Da ima najbrž ljubico ...

Z novo jadrnico proti vetru.
Z novo jadrnico proti vetru.FOTO: iStockphoto

Ima ljubico?

Ljubica gor ali dol – miti in pravljice imajo nekje svoje korenine. Običajno se da na skrivnosti odgovoriti s suhoparno znanstveno razlago. Bliskanja in grmenja ne delajo besni duhovi, omenjeni mit pa ima korenine v nečem, česar je v telesu skupne teže komaj sto gramov. Malo, vendar odločilno za življenje našega organizma. Hormonske žleze. Najprej nam krojijo rast in razvoj, s tem obliko telesa in spolno dozorevanje. V zreli dobi je od njih odvisna vsa sposobnost telesa. S časom se hormonska slika spremeni, delovanje žlez začne pešati, nastopi menopavza, andropavza, kriza srednjih let itd. Pa smo pri ferariju!

Iz take smo snovi kot sanje

Da o človeku kaj smiselnega povemo, ga je nujno treba gledati celostno. Ko obdelamo hormone, nam še vedno ostanejo nepregledne milje psiholoških in socioloških okoliščin. Moškemu je družba naložila breme, da ne sme pokazati svoje šibke plati ali (bognedaj!) jokati. Tudi zato se dolgo časa “moški klimakterij” sploh ni jemal resno. Veljalo je, da določene spremembe pač pridejo z leti in pika. Zmanjšanje fizičnih sposobnosti, izguba energije, upad potence. O tem se ne govori. Možatosti se ne sme postaviti pod vprašaj!

Andropavza in druga puberteta nista isto

Kaj pa naj potem počnemo z evidentnimi pojavi, kot so upad libida, pojemanje ali izguba erekcije, izčrpanost, razdražljivost, depresija, nervoza? Medicina bo prav nič prizanesljivo odvrnila, da so to tipična znamenja andropavze. Lahko se pojavijo že po tridesetem, najpogosteje pa med 50. in 55. letom. V vsakem primeru je neizogibna. In da je reč še malo hujša, se moškega loti najprej v postelji. Spolno slo začne usihati, posteljnih aktivnosti je vse manj, včasih je onemogočena celo penetracija.

Hormoni vs čustva

Vseeno pa andropavze in druge pubertete ne gre enačiti. Pri prvi govorimo o hormonskem stanju, opazimo pešanje moči, utrujenost, brezvoljnost. Pri drugi puberteti je slika obrnjena, glavno vlogo pa igrajo čustva. Spremljevalci druge pubertete so novonastale okoliščine. Poklicna kariera je izdelana, otroci so pri svojem kruhu, starši verjetno pokojni. Tudi nekateri znanci – vrstniki – so umrli. Kdo je naslednji na vrsti? Najprej bodo šli stari in bolni, mladi in zdravi kasneje. Zvon bije, pravi moški bo ukrepal.

Stran z odvečnimi dlakami!
Stran z odvečnimi dlakami!FOTO: iStockphoto

Puljenje nosnih dlak – ni smešno!

Ženske običajno ta boj vidimo kot nekaj smešnega. Oprostite, marsikomu gre na smeh, ko gleda puljenje dlak iz nosu in ušes in tipanje, koliko se je v zadnjih dveh urah zmanjšala kožna guba. Pa vendar dobro vemo, da položaj ni smešen. Pravzaprav so vse stvari v življenju na prvo žogo banalne, v resnici pa kompleksne in resne.

Faze druge pubertete so zanikanje, sram, jeza, sprejetje.

Oklepanje mladosti

Prehod iz mladostnega v “zrelo” dobo se odvija postopoma. Prva faza je zanikanje staranja. Ker teza “jaz se ne staram” ne zdrži, nastopi nelagodje, občutek sramu. Nato jeze. Faze med sabo nimajo jasnih meja in verjetno preteče kar nekaj vode, ko nastopi faza sprejetja položaja. Prva puberteta prinese telesno zrelost. Druga naj bi prinesla modrost oziroma duhovno zrelost.

Druga puberteta

… je kljub svojim turbolencam predvsem evolucija, ki ima za tiste, ki jo zaključijo, za posledico notranje uravnovešenega, mirnega, modrega človeka. Modrosti pa starost sama po sebi žal ne prinese.

Podležejo tudi ženske

Najprej najdemo siv lasek. Malenkost! Množijo se gubice. Ni hudega, kozmetika dela neverjetne stvari. Za čudeže so nam lepotni kirurgi dostopni. Vendar, ali naši partnerji sploh vedo, da nekje po tridesetem letu tudi žensko doleti obdobje novih pubertetnih sprememb? Da se nam zbudi želja po plesanju na mizi do zgodnjih jutranjih ur, da se pogovori s prijateljicami vse bolj sukajo okrog seksualnih podrobnosti in da se njihove partnerke vse pogosteje spogledujejo s postavnimi neznanci?

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478