Zadovoljna.si
Pri dvajsetih letih 12 spolnih 'podvigov' ali več

Samo za moške

Ali res preveč seksa škodi?

S. H.
01. 04. 2009 19.15
3

Znanstveniki trdijo, da imajo moški, ki so v mladosti spolno zelo aktivni, več možnosti, da bodo oboleli za rakom na prostati. Nova raziskava je odkrila, da so tisti, ki so pri dvajsetih in tridesetih letih imeli redne spolne odnose ali so pogosto masturbirali, najbolj ogrožena skupina.

Pri dvajsetih letih 12 spolnih 'podvigov' ali več
Pri dvajsetih letih 12 spolnih 'podvigov' ali večFOTO:


Vendar v kasnejših letih spolno vedenje zelo malo vpliva na možnost razvoja bolezni, za katero v Veliki Britaniji letno zboli kar 30.000 moških, v Sloveniji pa več kot 500. Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi za njim zbolel vsak šesti moški.

Prostata je žleza velikosti oreha, ki se nahaja za korenom penisa, pred rektumom in pod sečnim mehurjem. Poglavitna funkcija je proizvajanje semenske tekočine, ki ščiti in služi kot sredstvo za prenos semenčic.
Več spolnosti ali masturbiranja?
Več spolnosti ali masturbiranja? FOTO:

Raziskovalci verjamejo, da obstaja povezava med boleznijo in hormoni, ki upravljajo spolno poželenje. Izsledki raziskave gredo še naprej – nizka spolna aktivnost moškega v petdesetih letih lahko celo varuje pred to boleznijo.
Dr. Polyxeni Dimitropoulou
z Univerze v Cambridgeu trdi: "Osredotočali smo se na povezave pri mladih spolno aktivnih moških, saj je veliko raziskav raka prostate izhajalo iz ocene, da je bolezen najpogosteje razširjena pri moških po petdesetem letu starosti. Očitno ključno vlogo igrajo hormoni, in najpogostejša oblika zdravljenja je terapija, ki zniža njihovo raven. Spolni nagon pri moških uravnava količina hormonov, zato se je ta raziskava posvetila teoriji, da močan spolni nagon vpliva na tveganje za rakom prostate."Študija je preučevala spolno vedenje več kot 432 moških, pri katerih so odkrili raka prostate pred šestdesetim letom, in drugih 409, ki te diagnoze niso imeli. Izsledki so pokazali, da je 59 odstotkov moških trdilo, da so imeli v dvajsetih letih spolno aktivnost dvanajstkrat mesečno ali več. Pogostost je s starostjo upadala na 49 odstotkov v tridesetih, 28 v štiridesetih in 13 v petdesetih letih starosti.

Moške, ki so bili udeleženi pri raziskavi, so vprašali o vseh vidikih njihovega spolnega življenja od dvajsetega leta naprej, vključno z vprašanji, koliko so bili stari, ko so postali spolno aktivni, kako pogosto so masturbirali ali imeli spolni odnos, koliko partnerjev so imeli in če so oboleli za kakšno spolno prenosljivo boleznijo.

John Neate
, član dobrodelne organizacije za pomoč bolnikom z rakom prostate The Prostate Cancer Charity, je izjavil, da bi za potrditev povezave med omenjeno boleznijo in spolno aktivnostjo potrebovali več dokazov. Trdil je, da je bil vzorec vprašanih moških premajhen in da moški ne morejo posredovati natančnih podatkov o spolni aktivnosti izpred dvajsetih ali tridesetih let. "Obstaja velika verjetnost, da so dani podatki zmotni, saj posameznik zavedno ali nezavedno pozabi določene podrobnosti, to pa lahko izkrivi rezultate raziskave."

Prostata je pogosto nadležna v poznih letih.
Prostata je pogosto nadležna v poznih letih.FOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478