Zadovoljna.si
Večina moških meni, da bi po vazektomiji izgubili moškost.

Samo za moške

Vazektomija poveča spolni užitek

P.V.
18. 12. 2009 18.50
4

Vazektomija je še vedno za večino moških tabu tema. Kljub temu kar polovica predstavnikov močnejšega spola meni, da bi po vazektomiji bolj uživali med rjuhami.

Večina moških meni, da bi po vazektomiji izgubili moškost.
Večina moških meni, da bi po vazektomiji izgubili moškost.FOTO: iStockphoto
Zanimivo je, da kljub temu, da so prepričani, da bi po vazektomiji veliko bolj uživali v seksu, pa se kar 85 odstotkov moških zanjo ne bi odločilo, saj ne vedo prav dobro, za kaj gre. Večina moških se boji, da gre pri vazektomiji za popolno odstranitev mod, zaradi česar bodo za večno prikrajšani za erekcije in orgazem. Nekateri menijo, da se jim bodo moda pomanjšala in jim bo s posegom odvzeta moškost.

Moški, ki se odločijo za vazektomijo, naj shranijo spermije v banki.
Moški, ki se odločijo za vazektomijo, naj shranijo spermije v banki. FOTO: Reuters

Kdaj naj se moški odloči za vazektomijo?

Z vazektomijo se moški trajno obvaruje pred neželenimi nosečnostmi. Zanjo naj se odloči šele takrat, ko ve, da si zagotovo ne želi več imeti otroke. Po zakonu to lahko moški storijo po petintridesetem letu starosti, lahko pa tudi prej, če s partnerico drugih oblik kontracepcije ne prenašata ali pa jima povzročajo zdravstvene težave. Poseg je zelo enostaven, kirurg le preusmeri oziroma podveže semenovode, s tem pa povzroči, da semenčeca ne zapustijo mod. Med orgazmom vseeno pride do izliva, le da sperma ne vsebuje semenčic, ki so ključna pri oplojevanju. Strah, da bi vazektomija vplivala na spolno moč in poželenje, je odveč, saj ne spremeni hormonskega delovanja v telesu. Sterilizacija namreč ni kastracija.

Semenčice v banko

Osem odstotkov moški meni, da bi po vazektomiji postali impotentni. “Moškim in ženskah neprestano pojasnjujemo, da so v zmoti, če menijo, da bo moški zaradi vazektomije ob svojo moškost. Vazektomija ne vpliva na hormone, ejakulacijo in orgazem. Zato ni nobenega razloga, da bi negativno vplivala na seksualno življenje,“ zagotavlja Marie Stopes, ki je sodelovala v eni od raziskav na to temo.
Moškim, ki se odločajo za vazektomijo sicer svetujejo naj shranijo zamrznjene semenčice v semenski banki. Za vsak primer.


 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493