Zadovoljna.si
Vadba kettlebell vas naredi vzdržlivejše, močnejše in bolj samozavestne.

Samo za moške

VIDEO: Do čvrstega telesa z vadbo kettlebell!

Mojca Koprivnikar
2008-07-11 07:18
6

Bi radi spoznali novo vadbo, ki je navdušila ruske specialce? Vadba je že osvojila Ameriko in zdaj osvaja tudi Slovenijo.

Doživite šport kettlebell, ki bo okrepil vašo moč ter povečal eksplozivnost in vzdržljivost. Postali boste nepremagljivi!

Prisostvovali smo uri treninga kettlebell, kjer se moška telesa potijo in mišice dobivajo obliko.

Ko se dan že napol poslavlja, se ob večernih urah v telovadnici centra kettlebell zbirajo vsi željni akcije in adrenalina, ki ga nudi ta vadba. V telovadnici prične odmevati dinamična glasba, ki tempo le stopnjuje. Fantje zgrabijo za utež kettlebell in trening se prične, najprej z ogrevanjem telesa, nato intenzivnost raste …

Zgodba o uspehu

Tudi tokrat se je izkazalo, da zgodbe o uspehu obstajajo in najboljše imajo ponavadi začetek v preprosti garaži, z nekaj posamezniki.
Kettlebell je vadba, ki ima svoje korenine v Rusiji, razmah pa je doživela v Ameriki. V Slovenijo sta jo pripeljala Gregor Sobočan in Žiga Urh. Izkušena profesionalna športnika, ki sta leta in leta odkrivala načine, kako povečati svojo moč, vzdržljivost in eksplozivnost. Ključ sta našla prav v športu kettlbell, ki se jima je zdel tako zanimiv in učinkovit, da sta se pričela z njim intenzivno ukvarjati tudi sama. Najprej zgolj za sebe in prijatelje, kasneje pa je zanimanje postalo tako veliko, da sta iz garaže svojo ekipo preselila v večjo telovadnico v Ljubljani. Skupina vadečih privžencev kettlebella se je počasi večala in nastal je današnji Kettlebell center, kjer lahko vadite pod vodstvom certificiranih inštruktorjev. To sta prav Gregor in Žiga, ki sta se v kettlebellu usposabljala tudi v tujini (ZDA, Rusija). Kettlebell pa nima zgolj moških privržencev, ampak se tudi vse več žensk odloča za vadbo kettlebell.

Kaj je kettlebell?

Kettlebell je pravzaprav tradicionalna ruska utež, ki izgleda kot krogla z ročajem, velika približno kot košarkaška žoga. Še v tedanji carski Rusiji, odkoder kettlebell prihaja, je veljala kot izredno učinkovit pripomoček za izboljšanje telesne pripravljenosti. Izredna priljubljenost kettlebellov se je razširila po vsem svetu, vse dvigovalce te uteži pa so imenovali kar “ljudje-kettlebelli”. Ruske specialne enote, ki so znane kot ene izmed najbolj vzdržljivih in žilavih, se za svojo moč in trdnost lahko zahvalijo prav kettlebellom. Vadba s kettlebelli je v priročniku ruske vojske opisana kot “eden izmed najbolj učinkovitih načinov za razvijanje moči”, pripisujejo pa jim izredni potencial v razvoju človeške moči.

Uteži kettlebell se raztezajo od lažjih pa vse do težjih, zato je vadba primerna praktično za vsakogar, športnike, rekreativce in tudi tiste, ki se še ne ukvarjajo z nobeno vadbo, saj pomaga razviti osnovne fizične sposobnosti in pripravi telo na težje telesne napore, izvrstna pa je za dobro počutje, pravilno držo in sprostitev. Vadite lahko tudi sami doma. Vse kar potrebujete je le kettlebell utež in pa osnovno znanje o pravilni uporabi (dvigovanju).

Vadba kettlbell danes

Dober glas seže v deveto vas, pravi znan pregovor. Tako se je dober glas o vadbi kettlebell razširil po vsem svetu. Vadba s temi posebnimi utežmi pa je dosegla tolikšno priljubljenost, da so se razvili različni centri, ki ponujajo dinamično skupinsko vadbo s kettlebelli ob energični glasbeni spremljavi, ki trening še dodatno popestri. Poleg rekreativne vadbe, ki jo lahko izvaja prav vsak, ki želi okrepiti moč in postati vzdržljiv, pa čez lužo potekajo tudi tekmovanja v t.i. kettlebel liftingu za moške kot tudi za ženske. V Torontu se bo letos tekmovanja udeležil tudi Gregor Sobočan iz Kettlebell centra v Sloveniji.

Topi maščobe in oblikuje telo

Če želite izgubiti kakšen kilogram in izboljšati vašo fizično pripravljenost, boste z vadbo kettlebell zagotovo shujšali in pridobili mišično maso ter skladno oblikovali telo. Raziskave, ki so vzele pod drobnogled nekaj ruskih dvigovalcov kettlebellov so pokazale, da jih je 21,2 odstotka tistih s prekomerno težo, izgubilo maščobo, enak odstotek pa jih je pridobilo na mišični masi. Kakorkoli že, ruski kettlebell je orodje, ki vam lahko spremeni telesno zgradbo (široka ramena, poudarjene hrbtne mišice, žilave roke in močne noge ter izklesan trup), vas naredi vzdržlivejše in bolj samozavestne.

NASLEDNJIČ: Vadba kettlebell za ženske

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133