Zadovoljna.si
Nebogljen moški

Samo za moške

VIDEO: Moški v meni

M. H.
26. 10. 2008 23.00
1

Ste se kdaj spraševali, zakaj moški z leti postanejo bolj razneženi in prijazni? Strokovnjaki pravijo, da je to povezano z upadom moškega spolnega hormona – testosterona.

Bi moral biti zaskrbljen?
Bi moral biti zaskrbljen?FOTO: iStockphoto

Andropavza je obdobje, ki navadno nastopi po štiridesetem letu starosti, ko pri moških pride do upada testosterona. Takrat se pojavijo določeni simptomi, ki so značilni za andropavzo: na psihičnem področju pride do motenj koncentracije, zmanjšane zbranosti, pojavi se lahko tudi občutek strahu in celo depresija. Na telesni ravni pa pride do upada mišične mase, moči in spolne potence. Med pozitivnimi učinki andropavze velja omeniti, da moški postanejo bolj prijazni, poduhovljeni in ljubeči.

O tem, kakšna je razlika med andropavzo in krizo srednjih let ter zakaj in kako je andropavzo potrebno zdraviti, smo se pogovarjali z urologom mag. Markom Lovšinom.

mag. Marko Lovšin, dr. med.
specialist urolog
mag. Marko Lovšin, dr. med. specialist urolog FOTO:

Kakšna je razlika med andropavzo in krizo srednjih let?

"Kriza srednjih let" – pogosto slišana fraza pri moških med 40. in 45. letom, predstavlja prehodno obdobje, ki ga imenujemo tudi "drugo otroštvo." Je psihičnega značaja in predstavlja strah pred starostjo. Kaže pa se v reakcijah in dejanjih, ki niso značilne za moškega po 50. letu starosti. To pa je tudi obdobje tako imenovane andropavze ali moške menopavze, saj se simptomi pojavijo v času nižanja moških hormonov imenovanih androgeni. Hormonske spremembe so fiziološke pri vseh moških. Pri nekaterih so simptomi bolj izraženi, pri drugih manj.

Ali moški znajo prepoznavati simptome andropavze?

Odkar nam zdravnikom pomagajo mediji z objavljanjem prispevkov o andropavzi in s tem sodelujejo pri zdravstvenem ozaveščanju moških, je zavest moških mnogo višja in lažje prepoznajo težave, vezane na pomanjkanje moškega spolnega hormona.

Kdaj se moški dejansko odločijo in pridejo k zdravniku?

Za pregled se odločijo, kadar so težave, ki so posledica pomanjkanja testosterona tako moteče, da v celoti spremenijo kakovost njihovega življenja.

Zakaj je andropavzo potrebno zdraviti?

Nadomestno zdravljenje s testosteronom osveži celo telo, saj poveča mišično maso, zmanjša maščobne obloge in povrne mišično moč, ki značilno oslabi s staranjem. Poleg tega se tudi očitno spremeni kakovost življenja moškega, ki je presegel srednja leta. Tudi nastanek »starostno-značilnih« bolezni, kot so osteoporoza in srčno-žilne bolezni, ki so glavni razlog smrti v tej populaciji, se lahko pomakne v pozno starost. Povrnitev koncentracije testosterona na nivo 30- ali 40-letnika je pokazala statistično pomembne pozitivne učinke pri simptomih staranja.

Kako zdravite andropavzo?

Andropavzo zdravimo z nadomeščanjem testosterona. Različne oblike sintetičnega testosterona so na voljo v oralni, sublingvalni, transdermalni in intramuskulani-depo obliki. Oralna oblika se ni izkazala najbolje zaradi pojava patoloških jetrnih testov in kratkotrajnega delovanja (nihanja nivoja testosterona). Injekcijska oblika v obliki estra je boljša, saj je varna, zagotavlja konstantno koncentracijo hormona in je tudi največ v uporabi. Depo preparat lahko dajemo vsake tri mesece. Zelo pogosto se uporabljajo tudi kožni obliži, ki izločajo sintetični testosteron. So v obliki skrotalnega ali neskrotalnega obliža. Klinične študije kažejo, da sta obe obliki zadovoljiv nadomestek moškega spolnega hormona.

Nekateri moški upada hormona testosterona skorajda ne opazijo.
Nekateri moški upada hormona testosterona skorajda ne opazijo.FOTO:

Se jo lahko zdravi samo z zdravili ali tudi kako drugače?

Samo nadomeščanje testosterona ni zadostno, če se istočasno ne spremeni način življenja. Opustitev slabih navad (alkohol, kajenje), sprememba v prehrambnih navadah in veliko fizične aktivnosti so zagotovo dodatni dejavniki, ki vodijo k uspehu zdravljenja "moške mene."

Kakšni so morebitni stranski učinki hormonskih terapij?

Nadomeščanje moškega spolnega hormona ima lahko tudi neželene stranske učinke, kot so prepogoste in predolge erekcije, slabost, bruhanje, rdečica, otekline sklepov, večja poraščenost spolne partnerice. Pojavi se lahko tudi rast prsi, saj encimi aromataze lahko spremenijo moški spolni hormon v ženski. Bolj resne komplikacije so zadrževanje vode (edemi), patološki jetrni testi, srčno žilni zapleti, nočne prekinitve dihanja in benigno povečanje prostate. Vsi ti zapleti so izjemno redki, dokler je nadomestno zdravljenje pod strogo kontrolo in nivo hormona v fizioloških mejah. Pri hormonskih obližih je možno draženje kože na mestu aplikacije (kar v 50 %). S kortikosteroidnimi kremami in menjavanjem mesta uporabe lahko to draženje do neke meje ublažimo, ne da bi pri tem vplivali na vnos hormona.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478