Zadovoljna.si
Par v postelji - 4

Osebna rast in odnosi

10 mitov o moških, ki ne držijo

U.K.
2017-04-14 08:20
1

Tako kot ženske so tudi moški pogosto žrtve stereotipov. Očitno je posploševanje zapisano v naših genih, a kot je v realnem življenju pogosto, so v glavnem ta posploševanja napačna.

Moški niso čustveni

To nikakor ni res, morda so samo boljši v prikrivanju čustev in njihovem kopičenju, dokler jih ne raznese. Pravzaprav je zatiranje čustev v glavnem stvar vzgoje. Dečke že v mladih letih učijo, da moški ne jočejo, da je to za punce. Takšna vzgoja sicer ima določen namen in gradi določene socialne vloge, ki jih moški pač morajo odigrati. Vendar je posledica, da moški redkeje delijo svoja čustva z drugimi, tudi partnerkami, kar pa ne zanika obstoja tovrstnih čustev.

Moški se ženejo samo zaradi denarja

V zahodni civilizaciji, pa tudi drugod po svetu ali vsaj večjem delu, je moški tisti, ki služi denar, medtem ko ženske ostajajo doma in skrbijo za potomce. Mit torej govori o tem, da vsi moški želijo služiti ogromne količine denarja, da se ženejo za bogastvom. To ni čisto res, čeprav bo redkokateri moški bogastvo zavrnil, če mu pade v naročje. Vendar jih mnogo dela v slabše plačanih službah, ki jim je všeč in so pripravljeni tudi zavrniti bolje plačana napredovanja. Ženske po drugi strani pogosteje iščejo finančno varnost, a tudi neodvisnost in čas moške dominacije kot glavni oskrbovalec družine so minili.

Moški ne prenesejo kritiziranja

Nekateri moški smatrajo kritiko kot napad na njihovo avtoriteto, ponos in moškost samo. Vendar odstotek teh ni kaj prida višji kot pri ženskah. Seveda pa je dobro, da je žena ali dekle pri kritikah kolikor toliko taktna in izbere prave besede ter morda še bolj pomembno, pravi trenutek. Ta nikakor ni po celodnevni naporni službi in zaradi dvignjene straniščne školjke.

Moški so apatični

Nekako prevladuje mnenje, da moški znajo samo ležati na kavču, piti pivo in gledati televizijo. No, potrebno je priznati, da je to v mnogih primerih res in mnoge ženske se s tem pač sprijaznijo ali pa so jezne. Žal nobena od teh dveh metod ni učinkovita za spremembo. Mnogo moških namreč avtomatično domneva, da ženska ne bo hotela delati stvari, ki jo ne zanimajo, in tokrat ne govorimo o seksu, zato bo avtomatično ignoriral njene predloge. Če ona pokaže zanimanje za stvari, ki ga zanimajo, bo najverjetneje pokazal zanimanje tudi on.

Moški hočejo samo seks

V tem si moški in ženske sploh nismo tako različni kot bi si mislili. Raziskave so pokazale, da moške in ženske možgane vodijo nagoni, ki peljejo v reprodukcijo, le da so različni. Moški je v nekem smislu 'potrošen material', potreben samo za oploditev, kar ga nenazadnje tudi žene, ženske po drugi strani pa iščejo varnost. Seveda to ne pomeni, da so vsi moški seksualni manijaki, ki se ne morejo vezat ali nadzirat svojih teženj. Pravzaprav je seks zelo pomemben dejavnik v razmerju in vsak spolni odnos, ali čas, ko ga partnerja preživita skupaj, spreminja možganski zapis. To pomeni, da moški s tem, ko je intimen z žensko, postane od nje zmeraj bolj čustveno odvisen.

Moški se ne želijo pogovarjati

Seveda je to precej odvisno od partnerja, a ta mit nikakor ne drži. Partnerja morata poiskati samo skupne točke, zanimanja in interese. To seveda ne pomeni, da se mora prilagajati samo ženska, prilagajanje mora biti na 'obeh polih'.

Moški so izgubljeni v družinskem življenju

Mnoge ženske se pritožujejo, da njihovi možje ne znajo skrbeti za hišo, ne znajo paziti na otroke in tako naprej. Moški včasih delajo stvari narobe zanalašč in se s tem izognejo bodočim opravilom. Po drugi strani mnoge ženske avtomatično sklepajo, da je edini pravilen način kako opraviti določeno opravilo, njihov.

Moški sovražijo negovanje

Pravi moški naj bi bili umazani in smrdeči. V glavnem je to del preteklosti in večina moških skrbi za svojo higieno in nenazadnje tudi za svoj izgled. Mnogi se sicer bojijo, da bodo izpadli neumno, če bodo 'stilsko moderni' zato raje ne poskušajo, a si skrivaj želijo biti všečni, tako svoji partnerki kot drugim ženskam. Ženske pa tudi rade razkazujejo svoje fante in može, ter z veseljem opazujejo nevoščljive reakcije svojih znank in naključnih mimoidočih.

Vsi moški so okrutni

Morda je nasilje res bolj prisotno pri moških kot pri ženskah, vendar je dejstvo, da znajo biti ženske celo bolj okrutne od moških. Nenazadnje je večina velikih diktatorjev poslušalo svoje žene. V moški naravi je, da poskušajo reševati razne spore na bolj nasilen način, a po drugi strani bo približno 83 odstotkov (treznih) moških poskušalo rešiti težave brez uporabe sile. In večino žensk bo rešitev določenega spora z inteligenco bolj vzburila kot pesti in kri.

Moški ne trpijo zaradi spolne diskriminacije

Tudi moški so lahko diskriminirani glede na spol. Obstajajo službe kjer moški skoraj nimajo kaj iskati, v primeru ločitve je veliko večja verjetnost, da bo skrbništvo nad otroci dobila mati. Pri cestnih prekrških bodo moški vsakič plačali, medtem ko ženske kaznim nemalokrat uidejo in jo odnesejo le z opozorilom. In nenazadnje, ker so ženske bolj čustvene in nekako veljajo za bolj krhka bitja, požanjejo več sočutja kot moški. V bistvu morajo moški skozi življenje požreti precej socialnih krivic in pri tem nimajo posebnih organizacij, ki bi jim pomagale.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152