Zadovoljna.si
Osebe, ki se preveč navežejo na svojega partnerja, se nato nanj povsem osredotočijo.

Odnosi

19 znakov, da ste odvisne od svojega partnerja

L. E.
11. 11. 2019 08.02
0

Kdaj je vaša navezanost zdrava in pozitivna, kdaj pa gre za škodljivo odvisnost, ki bi jo lahko primerjali z odvisnostjo od hrane, drog, televizije … Da, odvisen je mogoče postati tudi od čustev, ki jih gojite do svojega partnerja, in to ima lahko vrsto negativnih posledic, še posebej, če se zgodi, da vas partner zapusti. Osebe, ki svoje življenje povsem osredotočijo na ljubezenski odnos, nato padejo na dno. Ne morejo do svoje droge in to je še edino, za kar si prizadevajo. Drugi deli življenja pa so tako že dolgo zapuščeni in pozabljeni. Zato se v takih trenutkih pogosto niti ne morejo zateči kam drugam. Izgubijo vse. Preverite, kaj so znaki, da je vaša navezanost nezdrava ter se zaustavite, še preden bo prepozno.

Osebe, ki se preveč navežejo na svojega partnerja, se nato nanj povsem osredotočijo. To pa vodi v zanemarjanje drugih področij življenja – službe, prijateljev, družine, svojih hobijev, nasploh se takšna oseba ne osredotoča več nase, na svoje želje, na svoje potenciale.

Dr. Femke Buisman-Pijlman je avstralska nevroznanstvenica in raziskovalka vseh vrst odvisnosti na univerzi Adelaide. Določila je 19 znakov, ki razkrivajo, da ste na svojega partnerja nezdravo navezani.

"Na ljudi se lahko navežemo tako kot na alkohol ali hrano," pravi. "Gre za obliko zapustitve samega sebe, ko uporabimo drugo osebo, da bi se izognili soočenju s tem, da smo mi tisti, ki smo odgovorni za to, kako se počutimo. Ko se zaljubimo, je občutek tak kot takrat, ko se prvič začnemo zatekati k drogam ali alkoholu. Toda ko to prvo vznemirjenje ob nečem novem mine, ostane samo psihološka odvisnost, ko mislimo, da ne moremo brez te druge osebe."

Osebe, ki se preveč navežejo na svojega partnerja, se nato nanj povsem osredotočijo.
Osebe, ki se preveč navežejo na svojega partnerja, se nato nanj povsem osredotočijo. FOTO: iStock

Se najdete v naslednjih znakih?

1. To, kako močno si želite biti z njim, pušča posledice na vašem življenju

Prijatelji vas kam povabijo, vi pa se ne odzovete povabilu, saj gre vaš partner drugam in vi hočete biti z njim. Zanemarjate vse, kar ni povezano z njim in njegovimi željami.

2. Vaše spolno življenje vas ovira pri izpolnjevanju vsakodnevnih obveznosti

Zamujate v službo, ker se niste mogli zaustaviti, da ne bi skočili z njim med rjuhe. Veliko časa vsak dan preživite z njim v postelji. Morda se predajate spolnosti tudi tam, kjer to res ni primerno. 

3. Ne morete se zadržati, da ga ne bi obiskali ali ga poklicali

Ne morete se zadržati, da ga ne bi poklicali, četudi veste, da je v službi in res nima časa za to. Odidete do lokala, kjer je rekel, da bo s prijatelji, četudi niste bili vabljeni. 

Psihološko zdravo je, da ste najprej srečni sami.
Psihološko zdravo je, da ste najprej srečni sami.FOTO: iStock

4. Zanj porabite ves svoj denar

Seveda je lepo biti nesebičen in drugega razveseliti, mu morda tudi pomagati, če potrebuje finančno pomoč. Toda ko s tem pretiravate in kupujete veliko predraga darila, lahko celo tako draga, da vam grozi bankrot – takrat to ni dobro.

5. Ne znate biti srečni brez njega

Psihološko zdravo je, da ste najprej srečni sami. Nato ste lahko srečni še s kom drugim. Srečo morate čutiti tudi, ko čas preživljate sami, ne samo z njim.

6. Bojite se časa, ki ste ga prisiljeni preživeti brez njega

Ničesar ne želite početi brez njega. Morda celo zvečer ne morete zaspati, če njega ni zraven v postelji.

7. Ne uživate v ničemer, kar ne počneta skupaj

Zdravo je, da lahko vi preživljate čas s svojimi prijatelji, on pa s svojimi. Ni dobro, da, kadar niste z njim, le čakate, da čas mine in boste lahko spet stekli v njegov objem.

8. Ne morete mu nehati pošiljati sporočil, kadar niste z njim

Enostavno morate njemu dati njegov prostor, kot je prav tudi, da vi obdržite svojega.

9. Začutite paniko, ko pomislite, da bi vas lahko zapustil

Morda se celo zgodi, da skupaj srečata njegovo nekdanje dekle – kako se odzovete? Ni dobro, če postanete čisto živčni, ljubosumni, divji ..., ker povsem brez kakršnega koli dokaza, da je to res, pomislite, da bi bil on lahko še vedno zaljubljen vanjo.

Iščete nenehno potrditev, da vas ima rad?
Iščete nenehno potrditev, da vas ima rad?FOTO: iStock

10. Potrebujete njegovo potrditev

Ni mu všeč vaša prijateljica? Ni mu všeč vaša odločitev, da se potegujete za napredovanje? Niso mu všeč vaši čevlji? Jih boste nehali nositi? Potem se zamislite, ali je vaš odnos zdrav.

11. Začenjate prepire, da bi vam on dokazal, kako vas ima rad

Iščete nenehno potrditev, da vas ima rad? Zaradi tega začenjate prepire, se kujate, češ da vas ne ljubi … ne, s takšnim obnašanjem odnosu le škodite.

12. Srečni ste, ko ste z njim, a nesrečni, ko ga ni 

To je klasičen znak odvisnosti.

13. Ves čas ocenjujete, koliko vas ima rad

Kupil vam je takšno in takšno darilo za rojstni dan, sporočilo vam napiše tolikokrat na dan, kolikokrat vam reče, da vas ima rad … Ni smiselno, da tako ves čas ocenjujete, kakšna so njegova čustva do vas.

14. Ne prenesete, da mora odpotovati zaradi službe

To vas povsem vrže iz tira, čeprav mora odpotovati, ker to od njega zahteva njegovo delo. Nesrečni ste, ga izsiljujete, se sploh ne morete pomiriti s tem, da mora oditi.

15. Ne prenesete, da si želi preživljati čas s prijatelji

Ravno tako kot ne prenesete, da ga ne bo zaradi službenih obveznosti, ste jezni, da si želi preživljati čas s prijatelji, četudi je to nekaj povsem normalnega.

Prav je, da ga imate radi. A radi morate imeti tudi sebe.
Prav je, da ga imate radi. A radi morate imeti tudi sebe.FOTO: iStock

16. Spolnost uporabljate, da bi dosegli, da vas ima še bolj rad

Spolnost vidite kot nekaj, s čimer ga boste obdržali, ne pa kot nekaj, kar vaju povezuje. V spolnosti bi morala uživati oba.

17. Ne naredite številnih pomembnih stvari, ker ste raje z njim

Ne greste na izpit, ker ste raje z njim, namesto da bi se učile. Ne naredite nečesa za svoje starše, za svoje prijatelje … posvečate se le njemu.

18. Uživate le, ko preživljate čas z njim

Nihče drug vam ni tako zanimiv, z nikomer drugim vam ni tako zabavno preživljati časa. To vas lahko dolgoročno zelo osami.

19. Zanemarjate svoje delo oziroma službo

Ne napredujete v svojem poklicu, zanemarjate svojo službo. Zdravo je uresničevati tudi svoje cilje. Predvsem pa je zelo hudo, če vas on zapusti in vi ne znate preživeti sami. Prav je, da ga imate radi. A radi morate imeti tudi sebe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493