Zadovoljna.si
Odnosi

Osebna rast in odnosi

Ljubezen ima pet stopenj, vse se zaplete pri tretji

N. Č., Zadovoljna.si
31. 10. 2023 05.00
0

"Zdi se, da on ni bil pravi," je stavek, ki ga pogosto slišimo od nekoga, ki se je pravkar razšel, včasih pa si to rečemo tudi same. Vsega naj bi bila kriva tretja stopnja ljubezni, ki je za mnoge pare usodna.

Strokovnjaki so identificirali 5 stopenj ljubezni, priznani psiholog Jed Diamond pa je v 40 letih raziskovanja na tem področju, prišel do zaključka, da večina ljudi v življenju res najde tako imenovano 'ljubezen svojega življenja', a največkrat ostane brez nje, vsega pa naj bi bila kriva tretja stopnja ljubezni, ki se usodna za mnoge pare po vsem svetu. 

Vsako ljubezensko razmerje prehaja skozi različne stopnje odnosa, ki so ključne za razvoj in razumevanje partnerstva. Kot smo že omenili, poznamo pet stopenj, ki zajemajo širok spekter čustev, od začetne zaljubljenosti pa vse do trdne zaveze. V nadaljevanju bomo podrobneje raziskali vsako od teh stopenj in razkrili, zakaj je ravno tretja tista, ki se je v odnosu najbolj bojimo. 

Spanje v ločenih spalnicah? To menijo Slovenci!
Preberi še
Spanje v ločenih spalnicah? To menijo Slovenci!

Katerih 5 ljubezenskih stopenj poznamo?

Zaljubljenost 

Večina ljubezenskih razmerij se začne z 'dremavo' fazo, torej z obdobjem, ko se zdi, da lebdimo v oblakih. Svojega novega partnerja idealizirate in svet se zdi rožnat, mnogi celo pravijo, da v tem obdobju nosite tako imenovana rožnata očala. 

V tem času vse svoje želje in upe polagamo v partnerja. Preprosto nima napak. Verjamete, da bo za vedno z vami, verjamete vse, kar reče. Tako zelo verjamete v moč prave ljubezni, da vas nič ne more prisiliti, da se ustavite in da postanete bolj previdni.

Postaneta par 

V tej fazi postane ljubezen bolj zrela, umirjena in stabilna, nekateri se celo preselijo skupaj. Bolje se spoznate in vaša prisotnost vpliva na vse dele partnerjevega življenja. To lahko traja več let, nato pa največkrat pride do poroke in širitve družine. Par se počuti varno, ljubljeno, zadovoljno in uživa v skupnem življenju. Verjamete, da ste našli pravo osebo in da je bila vajina zveza zapisana v zvezdah.

V prvi in drugi stopnji ljubezni smo zaslepljeni, pri partnerju ne najdemo nobene napake.
V prvi in drugi stopnji ljubezni smo zaslepljeni, pri partnerju ne najdemo nobene napake. FOTO: AdobeStock

Razblinitev iluzij 

Tretja faza je najbolj kritična in takrat upanje začne usihati. Gre za obdobje, v katerem se večini zdi, da strasti ni več, da je partner postal predvidljiv, na živce pa vam začnejo iti že najmanjše malenkosti, porajajo se celo misli o razhodu. Vse skupaj se pogosto konča z ugotovitvijo, da se nima smisla prepirati, ker očitno nista drug za drugega, ne glede na to, koliko let sta preživela skupaj.

Ustvarjanje prave ljubezni 

Tisti pari, ki preživijo kritično fazo, imajo potencial, da ustvarijo pravo ljubezen. Iluzije ni več in oseba zraven vas je resnična, ne takšna, kot ste si jo predstavljali na začetku, in to je v redu, saj ste jo tako sprejeli in jo imate radi z vsemi njenimi napakami in vrlinami. Zdaj je na vrsti zdravljenje in zadnja faza.

To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo
Preberi še
To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo

Uporabite svojo moč kot par, da spremenite svet 

V peti in zadnji fazi, če je razmerje preživelo vse, kar mu je življenje prineslo, se je med partnerjema že razvila globoka in močna povezanost. Ljubezen ni več sama sebi namen, ampak imata kot par skupne cilje, načrte in želje in vse tiste malenkosti, ki so vaju motile v tretji fazi, se zdaj zdijo nepomembne in otročje. To je tudi faza, ko partnerja običajno ugotovita, da sta res našla ljubezen svojega življenja.

5 znakov, da niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim
Preberi še
5 znakov, da niste pripravljene na prijateljstvo z bivšim

Potovanje skozi različne stopnje ljubezni ni vedno enostavno, in tretja stopnja, kjer se pojavijo zelo težki izzivi, je brez dvoma najtežja. A ravno to so trenutki, ko je treba potrpeti in vztrajati, saj je to le ovira na poti do prave ljubezni in globljega odnosa. Ko skupaj premagata težave, se odprejo vrata za izgradnjo trdnega in trajnega partnerstva, ki temelji na resnični ljubezni, razumevanju in povezanosti. 

Tretja stopnja ljubezni torej ni nujno povod za razhod, lahko je priložnost, ki vaju bo še bolj povezala, če jo le izkoristita!

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Če preživita tretjo stopnjo ljubezni, bosta dobila priložnost, da zgradita globlji in trdnejši odnos.
Če preživita tretjo stopnjo ljubezni, bosta dobila priložnost, da zgradita globlji in trdnejši odnos. FOTO: AdobeStock
Partner je naše ogledalo
Preberi še
Partner je naše ogledalo
Zvestoba je zavestna odločitev
Preberi še
Zvestoba je zavestna odločitev

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368