Zadovoljna.si
Samozavestni ljudje vedo, da je biti to, kar si, veliko bolj učinkovito kot dokazovanje tega, da si pomemben.

Osebna rast in odnosi

7 stvari, ki jih samozavestni ljudje nikoli ne bi naredili

J.V.
22. 04. 2020 08.21
0

Samozavest je ena najbolj ključnih stvari za uspeh vsakega posameznika na vseh področjih življenja. Ko ljudje verjamejo sami vase in v svoje sposobnosti, ni stvari, ki je v življenju ne bi dosegli, so pa stvari, ki jih nikoli ne bi naredili.

Ne poznajo izgovorov

Tisto, kar zagotovo velja za samozavestne ljudi, sta učinkovitost in zaupanje, da lahko uresničijo in naredijo vse, kar si zadajo. Zato takšnega človeka ne boste nikoli slišali, da bo krivil promet za to, da je zamudil, ali se pritoževal, da ima nekrivičnega šefa, ki je kriv za to, da niso napredovali. Samozavestni ljudje ne poznajo izgovorov, saj verjamejo, da imajo nadzor nad svojim življenjem.

Ne obupajo

Ko se jim nekaj ponesreči, ne vržejo puške v koruzo, ampak vztrajajo. Težav in spodrsljajev ne vidijo kot ovir, ki jih je treba premagati, in ne kot nepremostljivih ovir do uspeha. To ne pomeni, da ponavljajo eno in isto stvar vedno znova. Ena prvih stvari, ki jo naredijo, ko se jim nekaj ponesreči, je, da poskušajo ugotoviti, zakaj se je to zgodilo in kako lahko to naslednjič preprečijo.

Slovenka iskreno: Postala sem ena tistih oseb, ki jih od nekdaj preziram
Preberi še
Slovenka iskreno: Postala sem ena tistih oseb, ki jih od nekdaj preziram
Samozavestni ljudje ne poznajo izgovorov, saj verjamejo, da imajo nadzor nad svojim življenjem.
Samozavestni ljudje ne poznajo izgovorov, saj verjamejo, da imajo nadzor nad svojim življenjem. FOTO: iStock

Ne čakajo dovoljenja

Samozavestnim ni treba govoriti, kaj morajo narediti in kdaj. Ne tratijo časa in se ne sprašujejo, ali lahko nekaj naredijo. Če se že kaj vprašajo, je to, zakaj tega ne bi storili. Ko vidijo, da je nekaj treba narediti, to tudi naredijo.

Ne iščejo pozornosti

Ljudi odbijajo osebe, ki obupano iščejo pozornost. Samozavestni ljudje vedo, da je biti to, kar si, veliko bolj učinkovito kot dokazovanje tega, da si pomemben. Ko jih nekdo pohvali in prejmejo kompliment, samozavestneži hitro odvrnejo pozornost od sebe in jo preusmerijo na vse, ki so pomagali pri doseganju cilja. Ne hrepenijo po odobravanju ali hvali, saj svojo vrednost črpajo iz sebe.

Kako vemo ali smo sprejele pravo odločitev?
Preberi še
Kako vemo ali smo sprejele pravo odločitev?

Ne potrebujejo nenehne hvale

Ste že bili kdaj v družbi nekoga, ki ga je treba ves čas hvaliti? Samozavestni ljudje ne počnejo tega, saj se zavedajo, da njihov uspeh ni odvisen od odobravanja drugih, in razumejo, da ne glede na to, kako dobro se bodo izkazali, bo vedno nekdo, ki jih bo kritiziral.

Stvari ne prelagajo

Zakaj ljudje tako radi prelagajo stvari? Včasih je to preprosto zato, ker so leni, večkrat pa se razlog skriva v strahu. Strahu pred spremembo, porazom ali morda celo uspehom. Ljudje, ki so samozavestni, tega ne počnejo, ker verjamejo vase in pričakujejo, da jih bodo njihova dejanja vodila bližje k cilju. Zato ne čakajo na pravi trenutek ali prave okoliščine.

Ne bežijo pred konfliktom

Konflikta ne vidijo kot nekaj, čemur se je treba za vsako ceno izogniti. Z drugimi se ne razumejo samo zato, da se razumejo, tudi če to pomeni neprijeten pogovor ali sprejemanje neprijetnih odločitev. Zavedajo se, da so konflikti del življenja in da se jim ne morejo izogniti, ne da bi s tem naredili škodo tudi sebi in bili prikrajšani za boljše stvari.

'Zakaj si ne upam povedati na glas? Česa se bojim?'
Preberi še
'Zakaj si ne upam povedati na glas? Česa se bojim?'
Konflikta ne vidijo kot nekaj, čemur se je treba za vsako ceno izogniti.
Konflikta ne vidijo kot nekaj, čemur se je treba za vsako ceno izogniti.FOTO: Profimedia

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404