Zadovoljna.si
Zaljubljen par

Osebna rast in odnosi

Vsako dolgotrajno razmerje ima 8 spolnih faz

Ma.K.
29. 03. 2020 11.09
3

V razmerju je težko vzdrževati začetno navdušenje, zaljubljenost in poželenje, ni pa nemogoče – vse se da, če oba partnerja v to vložita dovolj truda, menijo britanski strokovnjaki za spolnost. Kot vse druge stvari v življenju imata tudi seks in strast namreč svoje vzpone in padce, ki jih lažje prebrodimo, če jih dobro poznamo. Po besedah seksologov ima vsako dolgotrajno razmerje osem spolnih faz, skozi katere je treba prebroditi tekom skupnega staranja. V kateri sta trenutno vidva?

1. faza: obsedenost, poželenje in strast

Prvo stopnjo spremlja evforija, opitost s partnerjem. Osrednja točka odnosa je strast, ki jo je mogoče čutiti na vsakem koraku. Možgani v tej fazi proizvajajo velike količine hormonov sreče (serotonina in dopamina), ki telesu dajeta pravcato eksplozijo energije. Pari to energijo najpogosteje uporabljajo za seks, ki je v tem obdobju izjemno pogost, ker se partnerja enostavno ne moreta nasititi en drugega.

Osrednja točka prve faze je strast, ki jo je mogoče čutiti na vsakem koraku.
Osrednja točka prve faze je strast, ki jo je mogoče čutiti na vsakem koraku.FOTO: iStockphoto

2. faza: dolga ljubkovanja in neskončne predigre

Po začeti fazi konstantnega seksa se poželenje počasi začne umirjati, v ospredje pa stopi ljubkovanje. V tem obdobju so predigre nekoliko daljše, kot so bile v prvi fazi. Veliko pomembnejši od samega seksa je občutek varnosti in pripadnosti. Na tej stopnji se partnerja torej ne bosta brezglavo predajala strastem na zadnjem sedežu avtomobila ali na domačem hodniku pred odhodom v službo. Ko slepa zaljubljenost počasi mineva, se začne nakazovati, kakšno bo vaše spolno življenje v bodoče, menijo britanski seksologi.

Slovenka iskreno: Postala sem ena tistih oseb, ki jih od nekdaj preziram
Preberi še
Slovenka iskreno: Postala sem ena tistih oseb, ki jih od nekdaj preziram
Malo ljubosumja lahko močno začini vajine vroče spolne igrice.
Malo ljubosumja lahko močno začini vajine vroče spolne igrice. FOTO: Profimedia

3. faza: igre moči

V tej fazi poteka tako imenovani boj za premoč oziroma se odloča o tem, kdo bo v prihodnje šef v razmerju, pa tudi v postelji. Pogosti so intenzivni in ostri prepiri, spolnost pa se na tej točki uporablja kot orožje. Partnerja namreč seks koristita za kaznovanje, včasih pa ga en drugemu tudi odrekata – vse za dosego zadanih ciljev oziroma premoč.

4. faza: koketiranje z drugimi

V tem obdobju partnerja počasi začenjata dojemati, da okrog njiju obstajajo tudi drugi (privlačni) ljudje. Na tej točki začneta iskati ljudi, ki bi lahko izpolnili tiste potrebe, ki jih partner ne more ali jih še ni zadovoljil. Redko se zgodi, da oba partnerja istočasno prideta v to fazo, težko pa je iz nje priti brez vsakršnih bolečin. Seveda se vse to odraža tudi v spolnem življenju, zato začenjajo pari vse bolj opažati razlike med seboj. To je popolna priložnost, da skupaj preizkusita nove stvari, malo ljubosumja pa lahko močno začini vajine vroče spolne igrice.

5. faza: prioriteta so otroci

Nekateri to obdobje imenujejo tudi čas starševstva, ko se partnerja začneta navajati na novi življenjski nalogi – vlogi staršev. Nenaspanost zaradi obveznosti z otrokom (ali otroki), se začne prej kot slej odražati v pomanjkanju (kakovostnega) seksa. Nasploh je v tej fazi partnerskega razmerja najmanj spolnega vznemirjenja in fizičnih odnosov med partnerjema. Najbolje pridejo skozi tisti, ki se faze zavedajo, natančno vedo, da ne bo trajala večno in se ji uspejo še pravočasno prilagoditi. Drugi pa: ponovno nekaj več prepirov in intenzivnih čustev. A saj bo bolje ...

Kako vemo ali smo sprejele pravo odločitev?
Preberi še
Kako vemo ali smo sprejele pravo odločitev?
V obdobju starševstva partnerja postavita želje in potrebe otrok pred medsebojni odnos.
V obdobju starševstva partnerja postavita želje in potrebe otrok pred medsebojni odnos.FOTO: Profimedia

6. faza: seks je rutina

Ljubezensko razmerje ali zakonska zveza, ne glede na to, ali imata otroke ali ne, na tej točki počasi prehaja iz 'zabavne' v 'funkcionalno' fazo. Skupaj sta sestavila ekipo, ki odlično deluje, vendar sta partnerja na tej stopnji bolj povezana z medsebojnim občutkom varnosti kot pa s poželenjem. Seks je rutinski, strast ter kreativnost med rjuhami pa sta praktično nična. Težko se je prebiti skozi to obdobje, ki se po besedah strokovnjakov običajno prične okrog 11. leta zakona ali razmerja. Zanimivo je, da v zahodnem svetu ravno tako dolgo traja povprečna zakonska zveza.

V fazi skupnega staranja se partnerja začneta osredotočati predvsem na lastne užitke.
V fazi skupnega staranja se partnerja začneta osredotočati predvsem na lastne užitke. FOTO: Profimedia

7. faza: skupno staranje

Na tej točki se partnerja najpogosteje soočata z odhodom otrok iz skupnega doma, kar je po eni strani zelo žalosten trenutek, po drugi pa izjemna priložnost, da se ponovno bolj intenzivno začneta posvečati en drugemu. Seks ni več tako pogost kot v preteklosti, a je kakovost posteljnih aktivnosti na zelo zavidljivi ravni. V tej fazi se namreč partnerja začneta osredotočati predvsem na lastne užitke – in jih s tem nezavedno povzročata tudi en drugemu.

8. faza: ponovno zaljubljena

Številni strokovnjaki trdijo, da je to najsrečnejša faza skupnega, pa tudi spolnega življenja. Na tej točki namreč partnerja že vse vesta en od drugem, skupaj sta preživela vse viharje, ob tem pa sta se še na novo zaljubila. To obdobje običajno nastopi med šestim in osmim desetletjem življenja, krasijo pa ga uživanje, povezovanje, nežnost in nešteto poljubov. Resnično presrečni so lahko tisti, ki se jim skupaj uspe prebiti do ponovnega rojstva pristne ljubezni.

Alarmi na prvem zmenku, ki jih ne spreglejte!
Preberi še
Alarmi na prvem zmenku, ki jih ne spreglejte!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493