Kaj je čustveno varanje in kako ga prepoznati?

Kaj je čustveno varanje in kako ga prepoznati?

J.V.
22.09.2022, 8:41
0
Frontman skupine Maroone 5 Adam Levine se je v teh dneh znašel v nemilosti medijev in svetovne javnosti, po tem ko je več žensk objavilo sporočila, ki jim jih je pošiljal sicer poročeni zvezdnik. Čeprav svoje soproge, manekenke Bahati Prinsloo, ki je trenutno noseča z njunim tretjim otrokom, menda ni fizično prevaral, so bila njegova sporočila zelo spogledljiva. Če je bilo nekoč varanje opredeljeno kot fizičen stik z drugo osebo ali fizična afera, v kateri sta se osebi ukvarjali s spolnimi aktivnostmi zunaj svojega primarnega razmerja, danes obstajajo različne definicije varanja, od čustvenega do fizičnega in nekaj vmes.

Vse skupaj se je začelo, ko je Sumner Stroh pred nekaj dnevi na družbenem omrežju TikTok delila posnetek, v katerem je priznala, da je imela 'afero' s pevcem skupine Maroon 5 Adamom Levinom, kasneje pa se je s podobnimi zgodbami oglasilo tudi več drugih žensk. Tri ženske so spregovorile o tem, kako so si dopisovale z zvezdnikom, česar pevec ni zanikal in je priznal, da je prestopil mejo. 

"Trenutno se veliko dogaja glede mene in rad bi razjasnil, kaj se je zgodilo," je zapisal Adam in dodal: "Sprejel sem napačno odločitev, ko sem se spogledoval s komer koli, razen s svojo ženo. Nisem imel afere, sem pa v obdobju življenja prestopil mejo, na katero nisem ponosen." Pojasnil je tudi, da je bilo njegovo spogledovanje neprimerno in da je ogrozilo tisto, kar mu v življenju največ pomeni – družino. Adam morda ni imel fizične afere, toda čustveno prešuštvo je lahko prav tako škodljivo za zdrav odnos, včasih celo usodno. Občasno pošiljanje sporočilc osebi nasprotnega spola ni samo po sebi nič spornega, težava pa nastane, če ste v partnerski zvezi in je to za vas vsakodnevna rutina.

Definicija varanja je bila nekoč zelo jasna, in sicer če je imel eden od partnerjev spolne odnose zunaj partnerskega razmerja, je to pomenilo prevaro. Ko vstopimo v virtualni svet, stvari hitro postanejo nejasne. Ali je dopisovanje z bivšim partnerjem prevara? Je všečkanje fotografij drugih varanje? Kaj pa namigovanje na seks in pošiljanje sporočil s seksualno vsebino? V preteklosti takšnih primerov ni bilo, zato so pravila okoli tega še danes nejasna. Lahko pa nezvestobo opredelimo kot spolno ali čustveno. 

PREBERI ŠE
Je mikrovaranje res že varanje?

Je všečkanje fotografij drugih varanje? Kaj pa namigovanje na seks in pošiljanje sporočil s seksualno vsebino?
Je všečkanje fotografij drugih varanje? Kaj pa namigovanje na seks in pošiljanje sporočil s seksualno vsebino? FOTO: iStock

Kaj je čustveno varanje?

"Čustveno varanje vključuje izmenjavo intimnih podrobnosti o našem življenju ali zakonu z nekom, na kogar ste navezani in/ali vas privlači. Včasih se ti čustveni odnosi začnejo nedolžno, kot prijateljstvo ali sodelovanje pri nekem projektu/nalogi, in napredujejo na bolj osebno raven. Če si z omenjeno osebo izmenjujemo skrivnosti in informacije ter svoj odnos skrivamo pred partnerjem in/ali lažemo o njem, je velika verjetnost, da smo vpleteni v čustveno afero," pojasnjuje psihoterapevtka Diana Ploj Zec.

"Tako kot postaja naše življenje vse bolj digitalno, postaja vse pogostejše tudi e-varanje. E-varanje se zgodi takrat, ko ljudje iščejo povezavo in odnose z ljudmi, ki jih srečajo ali s katerimi znova vzpostavijo stik na družbenih omrežjih, spletnih mestih za zmenke, po e-pošti in podobno. Eno je torej kot prijatelja dodati nekoga iz srednje šole in z njim nekajkrat pokramljati na Facebooku ali Instagramu, drugo pa je, če v sebi čutimo veliko željo, da bi tej osebi pisali vsak večer pred spanjem in z njo delili osebne podatke o svojem življenju." Vsak par si sam določi svojo definicijo nezvestobe in tudi njen pomen v odnosu.

PREBERI ŠE
Zakaj moški varajo?

Ljubezenske afere
Ljubezenske afereFOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Je gledanje pornografije varanje? Kaj pa spogledovanje s sodelavcem?

Kaj narediti v takšnih primerih, svetuje Anja Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije. "Če se pojavijo kakršne koli čustvene igrice v obliki spogledovanja, dopisovanja, namigovanja in tudi skrivanja, pomeni, da je odnos skrenil in da to ni to. Razlogov je toliko, kot je različnih odnosov: lahko so to slabe izkušnje iz preteklosti, lahko je neujemanje s partnerjem, naveličanost, lahko so čisto nefunkcionalne oblike vedenja, ki si sledijo že dolga leta, lahko je to strah pred intimo itd. Če se odločimo odnos zaključiti, je prav, da se s partnerjem o tem pogovorimo in odločitev udejanjimo. Če naše potrebe v odnosu niso zadovoljene in jih iščemo drugje, potem s partnerjem odprimo to temo. Najslabše je zamere, žalost, jezo tlačiti v sebi in čakati boljši jutri. Ker ta ne pride, pridejo pa nezadovoljstvo, razočaranje, zagrenjenost, beg v različne oblike tolažbe, med katere sodi tudi ta. V odnosu je najboljša poštena igra. To si zaslužita oba."