Zadovoljna.si
Patološki narcis

Odnosi

Resnica o zaroki, ki je vse prej kot pravljična

A.K
20. 05. 2020 08.00
0

Mnogo deklet in žensk sanjari o usodnem vprašanju in čudovitem prstanu, a ko se to zares zgodi, sledi padec na realna tla. Strah, tesnoba, morda celo panični napadi. Ali pa ste morda celo med tistimi, ki ste na vprašanje odgovorile z 'ne'?

Veste, kaj je resničen pomen zaroke?
Veste, kaj je resničen pomen zaroke? FOTO: Dreamstime

Idealiziranje zaroke

Končno ste dočakali dan, ko se vam je uresničila življenjska želja. Vaš najdražji vas je zaprosil za roko in vi ste dahnili tisti usodni ’da’. Po obdobju neverjetnega veselja, razglašanja vesele novice najbližjim prijateljicam in občudovanja prstana pa se je v vas začelo nekaj prebujati. Nelagoden občutek, strah, pomisleki, da morda še niste pripravljeni na ta korak, in celo želja, da bi bilo ’večno’ zaročeni. Se vam morda celo porajajo ideje, da bi predlagali dolgo zaroko? "Kako je to mogoče, saj sem si vedno želela romantične zaroke," se sprašujete … Morda pa se vsa skrivnost skriva prav v tem. Mnogo deklet in žensk si namreč želi zaroke, ker je to nekaj romantičnega in lepega – nekaj, kar si želi skorajda vsaka. A ko pride do trenutka, ko se sanjska želja tudi uresniči, postane vse skupaj en velik pritisk. Dosegli ste svoje in kar naenkrat ste spoznali, da ste si želeli samo naziva ’zaročena’ in imeti na rokah bleščeč prstan. O vsem, kar sledi, pa niste niti razmišljali ...

6 korakov do popolnega datuma za poroko
Preberi še
6 korakov do popolnega datuma za poroko
Nikoli ne podlegajte pritisku najbližjih. Odločajte se na podlagi lastnih želja, navsezadnje je to vaše življenje.
Nikoli ne podlegajte pritisku najbližjih. Odločajte se na podlagi lastnih želja, navsezadnje je to vaše življenje.FOTO: Dreamstime

Ko se začnejo pritiski obeh družin z vprašanji, kdaj lahko pričakujejo poroko, vas nenadoma preplavijo čudne misli, da na to še niste pripravljeni. V glavi začnete premlevati različne scenarije, da ste ’da’ rekli osebi, s katero bosta preživela skupaj vse življenje. To pomeni jasno odločitev in razmejitev od vseh ostalih potencialnih partnerjev. Tu je samo še on in nihče drug. Morda je to precej podobno pomislekom, ki se dogajajo v moški glavi, a tudi pri ženskah je velikokrat podobno. Pri tem gre za neke vrste idealizacijo ali romantiziranje zaroke, pri kateri vidimo le stvari, ki si jih želimo videti. Romantiko, najdražjega, prstan in zavedanje, da ste ljubljene. Kar pa je resničen namen zaroke, ostane skrito nekje zadaj in vas to ne obremenjuje. Morda se sliši nenavadno, a v resnici se zgodi veliko zarok, ki nikoli ne pripeljejo do poroke. Bodisi zaradi strahu ali pomislekov, konca odnosa, ki se zgodi vmes.

Kaj je ljubezen?
Preberi še
Kaj je ljubezen?
Ko se začnejo pritiski obeh družin z vprašanji, kdaj lahko pričakujejo poroko, vas nenadoma preplavijo čudne misli, da na to še niste pripravljeni.
Ko se začnejo pritiski obeh družin z vprašanji, kdaj lahko pričakujejo poroko, vas nenadoma preplavijo čudne misli, da na to še niste pripravljeni. FOTO: iStock

Si predstavljate življenje z njim?

Da je tesnoba, ki spremlja obdobje po zaroki resnična, pričajo tudi številne zgodbe deklet, ki pravijo, da so začele doživljati intenzivne čustvene in telesne reakcije. Jok ali izpade jeze, občutek teže v prsih, skrbi, razmišljanja o življenju in prihodnosti, iskanje partnerjevih napak … Treba se je zavedati, da ni že vsak stres, tesnoba in zmeda, ki jo čutite, znak, da je nekaj narobe. Velike življenjske prelomnice, kot so zaroka, poroka, nosečnost, selitev, so vedno pospremljene tudi s težjimi občutki, kar je nekaj povsem normalnega. Prisilijo nas, da stopimo iz svojega utečenega življenja in se podamo v novo obdobje. V tem primeru ostanite pozitivni in v pričakovanju lepih stvari, ki čakajo na vas.

Kaj pa, če je kaj globljega?

Prav je, da ste iskreni do sebe in njega. Sledite temu, kar čutite in mislite, da je prav. Ne recite da, če niste pripravljeni na ta korak in vse, kar sledi. Pogovorite se s partnerjem in mu razložite, da si želite še nekaj časa. Razkrijte svoje dvome in strahove – samo vi veste, kaj vas pri tem najbolj muči. Morda je to strah pred občutkom ujetosti, izgubo nadzora nad svojim življenjem, morda imate celo pomisleke, ali je on res tisti pravi … Ne spustite se brezglavo v zakon samo zato, ker pričakujejo to od vas najbližji. To je vaše življenje in samo vi veste, kaj je za vas najboljše. Bolje tako, kot da se nekaj mesecev po poroki sprašujete, zakaj se je to zgodilo prav vam. Nekaj so romantična pričakovanja, drugo pa je resnično življenje. 

Poznate poročni 'cold feet' sindrom?
Preberi še
Poznate poročni 'cold feet' sindrom?
Prav je, da ste iskreni do sebe in njega.
Prav je, da ste iskreni do sebe in njega.FOTO: iStock

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493