Zadovoljna.si
Poiščite pogum v sebi.

Osebna rast

Velikokrat iščemo ljubezen zunaj sebe, a s tem ne bomo zapolnili svoje notranje praznine

V.H.
20. 05. 2023 05.00
0

Mnogokrat obžalujemo, svoje odločitve, izbire, napake in nekatera obdobja iz svoje preteklosti, zaradi katerih smo mogoče izkusili bolečino ali so nas nadvladale temne misli. Odnosi, ki smo jih vzpostavljali skozi svoje življenje, pa so nam razkrili, kdo smo, kaj hočemo in česa več nočemo. Ni boljšega ogledala kot oseba, ki nam je bila ali nam je še vedno blizu, ampak le od nas je odvisno, ali bomo tudi unovčili znanje, ki nam je bilo dano.

Če bi se izognili vsem tveganjem in padcem, nikoli ne bi vedeli, kakšna moč se skriva v nas in da se lahko poberemo. Že res, da smo utrpeli marsikatero rano, a slednje se zacelijo in naša krila se prej ali slej lahko znova razprejo in nam dajejo priložnost, da poletimo kot feniks iz pepela.  

Naša preteklost je naša bogata zakladnica izkušenj 

Danes smo tukaj, kjer smo, zaradi vsega, kar smo doživeli. To nas je oblikovalo in nas oplemenitilo z izkušnjami, zaradi katerih zdaj lahko sprejemamo boljše odločitve zase. Preteklost, takšna ali drugačna nam ravno zaradi lekcij, ki smo jih osvojili, lahko pomaga do svetlejše prihodnosti, ki si jo želimo.  

Ljudje niso prišli v naše življenje po naključju 

Kot otroci nismo mogli izbirati, ne svoje usode, niti svojih staršev oziroma skrbnikov, a zdaj smo odrasli in imamo moč nad tem, kdo bodo naši prijatelji, partnerji in nasploh s katerimi ljudmi bomo preživljali svoj prosti čas. Mi izbiramo, mi odločamo, tudi o tem, ali se bomo iz teh odnosov kaj naučili in katere spremembe bomo naredili, da bomo dobili to, kar hočemo partnerja, ki nam bo pisan na kožo.

Moraš se zavedati, da ne moreš postati nekdo drug, lahko postaneš samo boljša verzija sebe
Preberi še
Moraš se zavedati, da ne moreš postati nekdo drug, lahko postaneš samo boljša verzija sebe
Vzemite življenje v svoje roke.
Vzemite življenje v svoje roke. FOTO: AdobeStock

Nihče ni brez napak in tudi mi nismo popolni

V otroških letih smo mogoče še verjeli, da se vse vrti okoli nas, zdaj vemo, da ni tako in da gre lahko življenje naprej tudi brez nas, če se bomo vdali v svojo usodo. Naš čas je omejen, hkrati pa nam je podarjen, da ga kar najbolje izkoristimo za ustvarjanje lepih spominov, zaradi katerih je vredno živeti. In zato moramo znati tudi odpuščati, sebi in drugim ter tudi kdaj odstopiti od svojega prvotnega scenarija, ki smo ga toliko let pridno pisali po vzoru romantičnih vsebin. Popolni nismo in nikoli ne bomo, ne mi in ne naši partnerji, a ravno v partnerskih odnosih se lahko globlje spoznamo in rastemo, tudi zaradi razlik, ki so med nami. 

Bolečina je naša največja učiteljica 

Psihična bolečina nas opozarja, da naše potrebe niso zadovoljene in da je čas, da nekaj ukrenemo glede njih. Pri tem si lahko postavimo zelo preprosto vprašanje, kaj hočemo, da bo jutri drugače? Nato pa je naša naloga, da tudi delamo na tem, da bo res drugače. Do tja nas bodo vodile naše želje, če se bomo le potrudili zanje, hkrati pa je pomembno, da vztrajamo in se ne vdamo že ob prvi oviri. In če si nekaj resnično želimo, to ne bi smelo biti pretežko, saj za vsak problem obstaja tudi rešitev, če smo jo le pripravljeni slišati ali videti. 

Ko bomo doživeli poraz, se lahko naša samozavest podre kot hišica iz kart
Preberi še
Ko bomo doživeli poraz, se lahko naša samozavest podre kot hišica iz kart

Vse se začne pri nas samih

Velikokrat iščemo ljubezen zunaj sebe, v potrditvah drugih in se vrednotimo po svojih uspehih, pa naj si bo to na katerem koli področju. A s tem ne bomo zapolnili svoje notranje praznine, ki jo lahko ustvari pomanjkanje ljubezni do sebe. Vse se začne pri nas samih, od tega, kakšne misli bomo producirali, kako si bomo razlagali in doživljali raznorazne dogodke ali situacije, svoja lastna čustva in kakšen pogled imamo nase ter svet ... In nazadnje, največkrat dobimo to, kar nekje v sebi tudi mislimo, da si zaslužimo.

Mi sami smo odgovorni za svoje življenje.
Mi sami smo odgovorni za svoje življenje.FOTO: Adobe Stock


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324