Zadovoljna.si
Zaljubljen par - 2

Osebna rast in odnosi

Resnica o moških, ki so zagledani sami vase, vas bo presenetila

A.K
14. 06. 2020 09.15
1

V pogovornem jeziku radi uporabljamo besedo narcis, s katero najpogosteje opisujemo samovšečne in samozadostne osebe. A pod pojmom narcisizem se v resnici skriva nekaj povsem drugega, kot je prvi vtis takšnega posameznika - globoko nezaupanje vase, strah pred zavrnjenostjo, sram, šibka samopodoba in izjemna občutljivost na kritiko. Gre torej za popolnoma drugačno sliko, kot jo narcis predstavlja svetu.

Narcis na zunaj deluje izjemno samozavesten, a to je le njegova krinka, s katero varuje svojo šibko samopodobo in nezaupanje vase.
Narcis na zunaj deluje izjemno samozavesten, a to je le njegova krinka, s katero varuje svojo šibko samopodobo in nezaupanje vase. FOTO: iStock

1. Rad govori o sebi

Če smo povsem iskreni, vsak od nas rad v pogovoru z drugim pove kaj o sebi, a bistvo uravnoteženega pogovora je ravno v tem, da osebi enakovredno razporedita svojo vključenost. Pri patološkem narcisu pa je to nemogoče. Ko govori, govori le on, vsi drugi so zanj nevidni in neslišni. Morda za sekundo ali dve celo utihne in prisluhne, a ob tem ne da nobenega odziva. Najraje govori o dosežkih in presežkih, v katere je vključen, poleg tega pa je pretirano osredotočen na svoj izgled in materialne dobrine, s katerimi kaže svojo (navidezno) moč nad drugimi. Zanj so značilne tudi grandiozne ideje, najraje pa ima besedo ’jaz’. V pogovoru nenehno spremlja odzive drugih in preverja, kakšen vtis je naredil.

2. Neubranljiv šarm

V začetnih fazah osvajanja se narcis pogostokrat izkaže na brezkompromisnega šarmerja, ki mu ni para. Ob njem se na začetku počutiš kot prava kraljica, saj ne skopari z večerjami v izbranih restavracijah in osupljivimi presenečenji, s katerimi te skuša očarati. Mojstrsko uporablja svojo karizmo, smisel za humor in najbolj pretkane veščine - vse to le zato, da bi te osvojil in prepričal, da je on pač zadetek v polno. Seveda ni nič narobe s tem, da je očarljiv, romantičen in za povrh vsega še dober ljubimec, težava je le v tem, da si želi odnosov z nasprotnim spolom le zaradi zapolnitve notranje praznine.

'Nikoli nisem imela težav z orgazmi, problem je pri možu.'
Preberi še
'Nikoli nisem imela težav z orgazmi, problem je pri možu.'

3. Nezanesljivost

Nezanesljivost pri skupnih načrtih in dogovorih je še ena od značilnosti patoloških narcisov. Morda se bosta dogovorila za zmenek ali kratek oddih v drugem kraju, nato pa ta dogovor naenkrat ne bo več veljal, saj bo imel že druge načrte, ki bodo zanj pomembnejši. Vedno bo dajal prednost tistim stvarem v življenju, ki bodo v njegovih očeh imele večjo vrednost, pa čeprav bo druge zato pustil ’na suhem’, jih razočaral ali prizadel. Doživljanja drugih ne zna in ne zmore razumeti, zato se mu tudi ne zdi problematično. Je pa zgodba seveda drugačna, če kdo njega pusti na cedilu. Takrat pa je zanj konec sveta.

V partnerskem odnosu zahteva nenehno pozornost in potrditev.
V partnerskem odnosu zahteva nenehno pozornost in potrditev.FOTO: iStock

4. Bes ob zavrnjenosti

Za narcise, ki so še posebej egocentrični, je značilno, da se do drugih obnašajo kot da so njihova lastnina. Če ti bo na primer poslal sporočilo, bo pričakoval, da se nanj nemudoma odzoveš. Enako je s klicem - užaljen bo, če se boš na njegove klice oglasila z nekajurno zakasnitvijo. To v njegovih očeh pomeni tvojo zavrnitev oziroma potrditev, da ga ne dojemaš kot zelo pomembnega. Postal bo vidno nestrpen, razdražen in jezen, ti pa boš na ta način dobila dokaz, da tega v svojem življenju zares ne potrebuješ.

5. Manipulacija v intimnih odnosih

Patološki narcisi zelo težko ali sploh ne razumejo potreb drugih, zato zelo težko vzdržujejo pristne in zdrave partnerske odnose. Ker jim je zuannji videz nadvse pomemben, velikokrat ob sebi dobijo dekle, ki ustreza njegovim visokim standardom. Saj veste - on zasluži le najboljše. Velik poudarek daje na fizičnem izgledu, zato mora biti dekle vitko, brez odvečnih kilogramov in brezhibno urejena. Vse le zato, da potrdi njegov občutek, da ima lahko vse, kar si zaželi in to le najboljše.

V začetnih fazah osvajanja se narcis pogostokrat izkaže na brezkompromisnega šarmerja, ki mu ni para.
V začetnih fazah osvajanja se narcis pogostokrat izkaže na brezkompromisnega šarmerja, ki mu ni para.FOTO: iStock
Moški, ki varajo, vedno varajo z mlajšimi in privlačnimi?
Preberi še
Moški, ki varajo, vedno varajo z mlajšimi in privlačnimi?

6. Nenehno kritiziranje drugih

Zato, da bi si ustvaril karseda močan videz superiornosti in vrednosti velikokrat uporablja šibke točke ostalih ljudi v njegovi bližini. V drugih rad poišče 'slabosti' in ne skopari z negativno kritiko. Za druge pogosto uporablja besede kot so: nesposoben, neumen, slab, neznan, napačen, nezadosten … Če vse skupaj preslikamo na zmenke, se bo v začetnih fazah narcis zelo trudil, morda bo šel celo prek sebe, da bi te dobil. Bodi pa pozorna na morebitve pasivno-agresivne šale in dvoumne komentarje glede tvojega videza ali lastnosti. Lahko ti bo pustil celo občutek, da nisi dovolj dobra zanj.

7. Ko ne dobijo tistega, kar želijo …

Če v odnosih z drugimi niso deležni potrditve in ne dobijo tiste čustvene hrane, ki jo potrebujejo, so njihovi odzivi negativni. Lahko se vidno razjezijo ali besnijo ali pa se gredo ’tiho ignoriranje’, s katerim se skušajo maščevati tistemu, ki jih je prizadel. Lahko se gredo čustveno izsiljevanje ali zbujanje krivde. V partnerskem odnosu se velikokrat oddaljijo in igrajo vlogo žrtve.

Še nekaj značilnosti narcisov:

- želijo, da jih hvalite in občudujete,

- nimajo empatije oziroma občutka za druge,

- radi krivijo druge in izpostavljajo njihove slabosti,

- imajo veliko potrebo po kontroli,

- imajo občutek grandioznosti in superiornosti,

- obremenjeni so z uspehom, močjo in dominanco.

To je razlog, zakaj so ženske pri 30 letih samske
Preberi še
To je razlog, zakaj so ženske pri 30 letih samske


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413