Zadovoljna.si
Ženska

Osebna rast in odnosi

Nihče se ne spremeni, če si tega sam ne želi

V.H.
09. 03. 2023 05.00
0

Vsi si želimo lepih trenutkov, veselja in polnega življenja, a tega ne bi zares cenili, če ne bi poznali tudi manj lepih stvari, od osebnih porazov, izgube, žalosti do bolečine. Resnično življenje je nepredvidljivo, zato neprestano iščemo pravo ravnovesje, da bi lahko bili zadovoljni in pomirjeni sami s sabo. Torej, kaj lahko naredimo za svoje dobro počutje?

Sreča se vedno izmika, okusimo jo lahko za trenutek ali dva, se znova izmuzne, a to nas dela žive in nas žene naprej. Če bi imeli vse, kar hočemo, si ne bi ničesar več želeli, zato je včasih bolje, če se naučimo uživati tukaj in zdaj, vsa ta drobna veselja, ki nas lahko napolnijo z radostjo in nam dajejo energijo za vsakdan.   

Naša izbira in naša odločitev, kaj bomo naredili

Sami sprejemamo odločitve, kar nam daje tudi moč, da vplivamo na svoje življenje, ki je včasih bolj burno, spet drugič malo manj, a vsekakor ni vnaprej določeno. 

Mi se odločamo, kako se bomo vedli, kako bomo jemali svoje izkušnje in dogodke, kakšen pomen jim bomo pripisali, kako jih bomo doživeli ... In ravno to je najlepše, da imamo možnost spreminjati, ustvarjati in kreirati svojo prihodnost na podlagi tega, kar nam prinaša veselje.  

Če bomo sprejeli sebe, svoje želje in potrebe, upoštevali lastne vrednote, ki nam nekaj pomenijo, se imeli radi, kljub občasnim padcem, smo že na dobri poti, da vzljubimo svojo nepopolnost, ki nam daje možnost napredka. 

Ne potrebujemo veliko, da bi občutili veselje.
Ne potrebujemo veliko, da bi občutili veselje. FOTO: Adobe Stock

Odgovornost za lastna čustva

Vsa čustva so dobra, a nekatera so bolj prijetna kot druga, pa zato nič manj pomembna. Tudi neprijetna čustva nas opozarjajo, da mogoče naše potrebe niso zadovoljene in da je čas, da nekaj ukrenemo. Eden prvih korakov je, da si dovolimo najprej zaznati in prepoznati to, kar sploh čutimo. 

Čustva nam razkrivajo, kaj se dogaja z nami in nam služijo kot notranji kompas, na katerega se lahko naslonimo, v smislu, kaj potrebujemo in kaj moramo narediti za to, da nam bo bolje. Zanje lahko prevzamemo odgovornost in jim pustimo, da nas vodijo tja, kamor si želimo priti. 

Pomembno je, kako se odzovemo na to, kar čutimo in da se naučimo s čustvi konstruktivno upravljati, da bodo lahko služila svojemu namenu. Šele, ko bomo v stiku z vsemi našimi čustvi, bomo lahko iskreni do sebe in drugih. 

Kaj so čustva?
Preberi še
Kaj so čustva?

Dobri medsebojni odnosi

Ljudje smo družbena bitja in potrebujemo drug drugega, hkrati pa v odnosih ne spoznavamo samo svojega partnerja, ampak tudi lastne odtenke svoje osebnosti.  

V medsebojnih odnosih lahko rastemo in napredujemo, se zbližujemo, a le če se naučimo poiskati skupni jezik. Nihče se ne spremeni, če si tega sam ne želi, a običajno imamo skupni cilj, za katerega lahko ustvarimo boljše pogoje z iskreno in sočutno komunikacijo. 

Pogajanja in usklajevanja so sestavni del vsakega odnosa, a pri tem ne gre za to, da v bolečini kritiziramo svojega partnerja, ampak da mu povemo, kako se mi počutimo ob njem, na primer zaradi določenih besed in dejanj.

Veliko bomo naredili za svoje dobro počutje, če bomo gradili odnose, ki temeljijo na spoštovanju, občutkih sprejetosti, topline, podpore in resnične ljubezni. 

Ljudje potrebujemo drug drugega.
Ljudje potrebujemo drug drugega.FOTO: Adobe Stock
Kako izraziti potrebe in občutke, da nas bo partner poslušal in tudi slišal?
Preberi še
Kako izraziti potrebe in občutke, da nas bo partner poslušal in tudi slišal?


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 303