Zadovoljna.si
Prijateljici

Odnosi

Kako pomagati prijateljici pri prebolevanju razhoda?

A.K
21. 02. 2021 06.00
0

Kaj reči, kaj storiti? Ko smo priča razpadu partnerske zveze prijateljice, velikokrat ne vemo, kako se stvari lotiti. Po eni strani želimo storiti vse, kar je v naši moči, da bi ji olajšali težko obdobje, po drugi pa nočemo biti preveč vsiljivi. Znajdemo se ob boku težkih čutenj, ob katerih se rado zgodi, da ohromijo tudi nas. Da boste v takšnih primerih prijateljici močna čustvena opora, smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Prebolevanje razhoda sodi med najtežje življenjske preizkušnje.
Prebolevanje razhoda sodi med najtežje življenjske preizkušnje.FOTO: iStock

Spoštujte proces prebolevanja, a spremljajte, kaj se dogaja s prijateljico

Vsak človek je unikat in vsak ima svoj način soočanja s težkimi obdobji. Ne glede na to, kako neizmerno si želite povleči svojo prijateljico iz more, ki jo prikliče razpad razmerja, preskočiti ali pohitriti tega pomembnega procesa ne boste mogli. Verjetno se vam smili in bi naredili vse, da bi ji lahko vsaj malo omilili občutke, a zavedati se morate, da mora skozi ta proces sama. Pustite ji čas, ki ga potrebuje za žalovanje; to je lahko en mesec ali veliko več. Verjetno jo boste v tem obdobju želeli vključevati v različne dejavnosti, jo peljati v klub ali organizirati druženja, a bodite predvsem pozorni na to, kaj si želi ona. Ne izhajajte iz svojih lastnih želja in potreb, pač pa se osredotočite na nanjo. Če nekaj časa noče druženja z ljudmi, to spoštujte. Prav tako je ne silite ven, če tega noče. Morda vam bo celo rekla, da vas nekaj časa ne želi videti, zato ne jemljite tega osebno. Po drugi strani pa bodite ’z enim očesom’ še vedno pozorni na njeno duševno stanje. Normalno je, da nekaj tednov človek želi osamo, a ukrepajte, če se njeno stanje nikakor ne izboljša. Vsake toliko jo povprašajte, kako se počuti, jo pokličite ali ji napišite sporočilo. Če vidite, da tone vse globlje in da se nikakor ne more izkopati iz globoke žalosti, se z njo pogovorite o morebitni strokovni pomoči.

Ko bo najhujše mimo, peljite prijateljico na izlet, kavo, kosilo ... tja, kamor se lahko sprosti.
Ko bo najhujše mimo, peljite prijateljico na izlet, kavo, kosilo ... tja, kamor se lahko sprosti.FOTO: iStock

Druga skrajnost od zapiranja vase je impulzivno in samodestruktivno vedenje, ki ga lahko sproži proces prebolevanja. To se lahko kaže kot pretirano ponočevanje in popivanje, zloraba drog, obsesivno menjavanje partnerjev … To kaže le na to, da je prijateljica jezo, ki jo čuti do bivšega, usmerila sama nase. V takšnih primerih se iskreno pogovorite, ji predlagajte najboljše zanjo, a se obenem zavedajte, da se tu vaša vloga konča. Nikogar ne moremo prisiliti v nekaj, česar si sam ne želi.

Zavedajte se svojih mej

Ne glede na to, kako dobro se poznata s prijateljico in kako močno jo čutite, težkega čustvenega bremena ji ne boste mogli odvzeti, lahko pa ji ga olajšate. Da to storite, je potrebna velika mera sočutja z vaše strani. Kaj to pomeni? Da bodite pripravljeni tudi na to, da bo prijateljica vaše besede razumela narobe, se morda po krivici ’znesla’ nad vami, vas ignorirala ali kako drugače jezo stresla na vas. A vedeti morate, da je to del procesa prebolevanja izgube, zato bodite potrpežljivi. Pokažite ji, da ste z njo v vsem, kar čuti in da se lahko kadarkoli obrne na vas, ko vas potrebuje. Poslušanje in prisotnost je največ, kar lahko storite, vse ostalo je njen del. Sama mora najti pot skozi naporen proces, vi ste ji pri tem lahko le v oporo.

Bodite pozorni na znake, ki kažejo, da se ne more izkopati iz težkih čustev.
Bodite pozorni na znake, ki kažejo, da se ne more izkopati iz težkih čustev.FOTO: iStock
Kaj narediti, če vas je prevaral?
Preberi še
Kaj narediti, če vas je prevaral?

Ko bo minilo najtežje obdobje in bo predelala najtežje razočaranje, jezo, žalost in bes, ste ji lahko v oporo s konkretnimi nasveti oziroma vodili:

- opominjajte jo, da v tej izkušnji ni žrtev, pač pa je to del življenjske lekcije, ki jo vodi k nečemu boljšemu,

- spodbujajte jo h kakovostno preživetemu času: novim hobijem, športu, potovanjem,

- povprašajte jo, pri čem ji lahko konkretno pomagate: več skupnega preživljanja prostega časa, pomoč pri iskanju službe, pomoč pri vključevanju v družbo …

- v obdobjih jeze na bivšega ne podpihujte njenega počutja in mnenja, samo poslušajte in ji dajte vedeti, da jo razumete,

- pošljite ji kakšno ljubko pozornost domov in ji dajte signal, da jo imate v mislih,

- skupaj praznujta pomemben dan, ko ga bo prebolela!

To je za odnos lahko usodno!
Preberi še
To je za odnos lahko usodno!
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478