Zadovoljna.si
Tudi vi ste pomembni.

Osebna rast

7 nasvetov, kako pustiti preteklost za seboj

A.K
2021-09-24 07:36
0

Gotovo ste že slišali tisti znani stavek, ki pravi, da je preteklost treba pustiti za seboj. Psihoanalitik Carl Jung pravi: »Nisem to, kar se mi je zgodilo, pač pa to, kar sem se odločil postati.« Stavek, ki skriva resnico, kako lahko preteklost vpliva na nas in kako smo na koncu koncev še vedno mi tisti, ki se odločimo, ali se bomo iz nje česa naučili. Včasih se nekateri enostavno ne morejo izkopati iz vsega, kar se jim je zgodilo - za seboj vlečejo zamere, travme, spomine, ki jim ne dovolijo naprej. Pomembno je, da znamo dogodke v preteklosti predelati, jih postaviti na svoje mesto in iz njih potegniti najboljše. A kako to storiti?

Ozavestite, da je čas za premik naprej

Preteklost nam je postregla z lekcijami, naučili smo se nekaj novega, prišli do svežih spoznanj, zdaj pa je čas za nadaljevanje. Resnica je, da se je včasih zelo težko ozreti proti novim obzorjem, zato se je nehote začnemo oklepati. Želimo ostati v preizkušenem in znanem, kljub temu da vemo, da je to zgodba, ki je že za nami. Torej - v prvi vrsti skušajte pri sebi najti točko, ki vas bo popeljala izven cone udobja. Takrat sem začnejo dogajati nove stvari, v življenje pa prihajati nove priložnosti.

Seznam stvari, ki jih lahko ponovite

Življenje nam ne da vedno druge priložnosti, včasih pa. Zato naredite seznam vseh tistih stvari, ki bi jih danes naredili drugače kot nekoč, če bi le imeli priložnost. Izdelava takšne samorefleksije pomaga pri tem, da se boste lažje učili iz svojih napak, hkrati pa boste pridobili nove ideje, kaj bi bilo v tistem trenutku najbolj prav. S pomočjo seznama razvijate tudi spretnost načrtovanja stvari, kar pripomore k oblikovanju novih življenjskih ciljev.

Verjemite vase

Slabe izkušnje preteklosti so vedno povezane z določeno stopnjo bolečine in trpljeja. A če verjamete vase in skušate izoblikovati pozitiven pogled na prihodnost, boste preteklost veliko lažje predelali in pustili za seboj. Z vero vase in izoblikovano vizijo življenja boste ustvarili okoli sebe pozitivno vibracijo, ki vodi k boljšemu počutju, to pa k pozitivnim čustvom. Vse to vam bo pomagalo zasenčiti lekcije preteklosti, ki vam morda še vedno sledijo.

Aktivirajte svoje telo in um

Če vas zaradi preteklosti še vedno preveva razočaranje in se ne morete znebiti težkih občutkov, skušajte v svojo dnevno rutino vključiti celega sebe – telesno in duhovno. To pomeni gibanje na svežem zraku, meditacijo in ostale aktivnosti, s pomočjo katerih se boste oddaljili od bremena, ki ga še vedno nosite v v sebi. Pustite telesu naj z gibanjem opravi svoje in poiščite mir v sebi.

Živite v sedanjosti

Kar se je zgodilo, se je zgodilo, poti nazaj ni. Je pa zagotovo pot naprej, na vas pa je, da jo najdete. Če vidite, da so vsebine preteklosti premočne, da bi vam dovolile naprej, potem se z njimi ukvarjajte, predelajte in se jih osvobodite. Če se vam zdi, da ste to že naredili, pa se enostavno posvetite pozitivim in prijetnim stvarem v življenju. Ljudem, ki v vas znajo najti najboljše, aktivnostim, ki vas izpolnjujejo … Življenje je zelo lepo, če se ga naučimo videti takšnega, saj veste, vse je stvar naše perspektive.

Ne obremenjujte se s tem, kaj si drugi mislijo o vas
Preberi še
Ne obremenjujte se s tem, kaj si drugi mislijo o vas

Pozabite na boleče padce

Prav je, da zaradi padcev na trda tla v življenju postanemo bolj previdni in premišljeni. Ni pa dobro, če se zaradi takšnih slabih izkušenj v vas naseli strah, nezaupanje in dvomi vase. V takšnem primeru boste nezavedno napeti, nesproščeni, življenje pa se vam ne bo odvijalo po načrtih. Upajte si sprejeti nove izzive, poiščite priložnosti, ki vam bodo dale potrditev, da ste lahko ljubljeni, uspešni, srečni. Nekaj pozitivnih izkušenj z lahkoto izbriše vse slabe, ki so se vam zgodile. Če menite, da sami tega ne boste zmogli, poiščite osebo, ki vam bo pri tem pomagala.

Odpustite sebi in drugim

Če ste zamerljivi, s tem le škodujete sebi in niti malo drugim. Zelo pomembna lekcija življenja je, da znamo odpuščati - tako sebi kot drugim. S tem se znebimo negativnih čustev, ki jih hote ali nehote gojimo v sebi in dovolimo novim energijam (dogodkom, osebam) v svoje življenje. Pustite vse, kar se je zgodilo za sabo, razmislite, kaj še sodi v vaše življenje in kaj ne, ter se veliko lažji odpravite naprej.

Kako imeti raje, kar vidite v ogledalu?
Preberi še
Kako imeti raje, kar vidite v ogledalu?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135