Marsikateri moški je situacijo že poskušal rešiti tako, da je svoji dragi predlagal, da ob solati kot dodatek naroči še ocvrt krompirček. Težava je le v tem, da je nek poseben čar v 'kraji' hrane z njegovega krožnika, čeprav gre za navado, ki je za marsikoga zelo moteča. Konec koncev, vsi imamo svojo mejo, ko gre za hrano na našem krožniku, vse skupaj pa je odvisno tudi od dolžine zveze, razpoloženja večera, količine hrane itd.
Kljub temu pa je nedavna raziskava, ki so jo objavili v 'Proceedings of the Royal Society, Biological Sciences' razkrila, da naj bi bil to znak iskrene naklonjenosti in ključen del procesa povezovanja dveh oseb. Deljenje hrane sprošča hormon oksitocin, kar vpliva na občutek povezanosti in sodelovanja med posamezniki, ki niso v sorodu.
Oksitocin je hormon, ki ga najpogosteje povezujemo z ustvarjanjem občutka povezanosti med mamo in otrokom, vpliva pa tudi na prijateljske in romantične zveze. Ekipa raziskovalcev je opazovala skupino šimpanzov in ugotovila, kako količina oksitocina narašča po deljenju hrane tako pri prejemniku kot dajalcu. Strokovnjaki verjamejo, da sta oba šimpanza pri tej interakciji dobila močan občutek nagrade, kar sproža vprašanje: ali so opice bolj prijetne in potrpežljive na zmenkih kot ljudje?
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV