Zadovoljna.si
Odnosi

Osebna rast in odnosi

5 stvari, ki se v zakonu spremenijo po 40. letu

Zadovoljna.si, N. Č.
07. 12. 2023 05.00
0

Povsem razumljivo je, da se vajin odnos s časom spreminja. Spreminjajo se prioritete, vrednote, način komunikacije, predvsem pa se spreminjajo tudi čustva. Zavedati se moramo, da po več kot sedmih letih zakona vajina čustva ne morejo biti enaka, kot so bila takrat, ko sta se spoznala in zaljubila. A brez skrbi, beseda 'sprememba' še ne pomeni, da gre za nekaj slabega ...

Po 40. letu se lahko zakon spremeni zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na partnerski odnos. Pogosto se ta obdobja kažejo kot čas velikih življenjskih sprememb, kar lahko vpliva tudi na dinamiko med partnerjema. 

Na primer, lahko se pojavijo nove prioritete glede karierne poti, vzgoje otrok ali finančnega načrtovanja. Poleg tega se lahko spremenijo tudi osebni interesi, kar lahko vpliva na komunikacijo med partnerjema in način preživljanja prostega časa. 

Partnerja se lahko spopadeta z novimi izzivi, ki zahtevajo prilagoditve in razumevanje. Pomembno je ohranjati odprt dialog ter se prilagajati spremembam, da se ohrani trden in zadovoljiv partnerski odnos tudi v tej življenjski fazi.

Se lahko zapleteš z bivšim fantom prijateljice? To pravijo Slovenci!
Preberi še
Se lahko zapleteš z bivšim fantom prijateljice? To pravijo Slovenci!

Kaj se zgodi v zakonu po štiridesetem?

Morda razmišljata o ločitvi

Ločitev je razmeroma pogost pojav, ki se lahko zgodi ne glede na starost. V zadnjem času pa se povečujejo tako imenovane 'sive ločitve', torej ločitve okrog petdesetega leta. In statistika raziskovalnega centra Pew kaže, da se pri petdesetih zdaj loči precej več ljudi, kot se jih je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, razlogov za ta pojav pa je več. 

Ločitev je bila nekoč družbeno nesprejemljiva in pogosto neizvedljiva, saj so imela gospodinjstva zgolj en vir dohodka. Ravno zato velja prepričanje, da je porast ločitev pri starejših od 50 let mogoče pripisati družbenim spremembam.

Tako imenovana 'siva ločitev' se najpogosteje ne zgodi zgolj zaradi določene težave, ampak je posledica medsebojnega oddaljevanja partnerjev. In medtem ko nekateri skupaj uživajo v tem, da so njihovi otroci odrasli in imajo zdaj več časa za skupne aktivnosti, pa nekateri spoznajo, da so se v tem času oddaljili.

Pari se včasih preprosto oddaljijo drug od drugega.
Pari se včasih preprosto oddaljijo drug od drugega.FOTO: Adobe Stock

Pogosto se zgodi, da pare na žalost združijo skupni otroci, potem pa, ko odrastejo, ugotovijo, da sploh niso zadovoljni drug z drugim. Poleg tega se je veliko lažje ločiti, ko so otroci enkrat polnoletni in ločitev nanje ne vpliva več tako močno. 

Zdaj, ko so se otroci odselili od doma ali pa vsaj postali manj odvisni od njih, lahko pari končno vidijo, kaj si zdaj želijo od življenja. Zato so petdeseta leta pogosto leta velikih življenjskih sprememb. Seveda, če ste se poročili prej, se lahko enako zgodi tudi pri štiridesetih.

Znaki, ki razkrivajo, da je vaš partner sebičen v postelji
Preberi še
Znaki, ki razkrivajo, da je vaš partner sebičen v postelji

Seks je redkejši, a ljubezen je še vedno prisotna

Ne mislite, da so vsi obsojeni na ločitev. V dolgih zvezah je seks običajno nekoliko redkejši, a mnogi pari se zavedajo, da je kakovost pomembnejša od kvantitete. 

Morda nimate časa ali kondicije, da bi to počeli vsak dan, a seks pri štiridesetih je res lahko odličen. Lahko preizkušate nove poze, uporabljate seksi igrače in lubrikant, predvsem pa bodite svobodni in neobremenjeni. 

Čeprav je pri teh letih v ospredju predvsem čustvena bližina, pa je pomembno tudi, da vzdržujete vsaj toliko fizičnega stika, kolikor vam ustreza, v to pa vključuje tudi poljube, objeme in božanje. 

Ne pozabite na fizično bližino in dotike!
Ne pozabite na fizično bližino in dotike!FOTO: Dreamstime

Povezujete se na novi ravni

Skupne izkušnje bi vaju lahko še bolj zbližale. Če se ozrete nazaj na vse, kar ste naredili, zgradili in ustvarili kot par, boste morda začutili neverjeten občutek ponosa in zadovoljstva. 

Seveda obstaja velika verjetnost, da so bili tam padci ali celo krize, a brez skrbi, le redkokdo jih nima. Vse to je del življenja in super je, če si zdaj srečnejši kot kdaj koli prej, še posebej, če so otroci zrasli v dobre in uspešne ljudi.

5 razlogov, zakaj pari ostajajo skupaj tudi, ko niso več srečni
Preberi še
5 razlogov, zakaj pari ostajajo skupaj tudi, ko niso več srečni

Finančno si bolj zaupate

Po vrsti let skupnega varčevanja in načrtovanja so pari na splošno v boljšem finančnem položaju, kot so bili na začetku zveze. Verjetno ste pridobili tudi dovolj zaupanja, da vam ni treba partnerja ves čas spraševati, koliko in za kaj je zapravil določen denar. 

To so temelji zdravega partnerskega odnosa
Preberi še
To so temelji zdravega partnerskega odnosa

Močnejši ste kot kdaj koli prej

Vajina ljubezen je zrela, vajin odnos pa poln spoštovanja in podpore. Morda so bili vmes tudi težki trenutki, ki pa ste jih prebrodili. Če sta po toliko letih še vedno skupaj in se imata še vedno rada, lahko z gotovostjo rečemo, da vas v prihodnosti čaka še veliko lepih stvari.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Pari se včasih preprosto oddaljijo.
Pari se včasih preprosto oddaljijo.FOTO: AdobeStock
Kdo je najbolj seksi znani Slovenec leta 2023?
Preberi še
Kdo je najbolj seksi znani Slovenec leta 2023?
Kraljica leta varala moža in svaku pošiljala fotografije
Preberi še
Kraljica leta varala moža in svaku pošiljala fotografije

Vir: zena.net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314