Zadovoljna.si
Par ima težave

Osebna rast in odnosi

Naredili bodo vse, da vas prepričajo v ljubezen iz pekla

V.H.
24. 11. 2020 08.03
0

V vaše življenje bodo prišli z očarljivim nasmeškom, izbranimi besedami in dejanji. Njihova dodelana podoba, do katere si pomagajo s skrbno naučenimi strategijami, vas bo popolnoma zaslepila. Naredili bodo vse – kot bi vam brali misli – da vas bodo prepričali v ljubezen iz pekla.

Bilo je tako zelo lepo … In včasih še vedno je, ampak to je izjemno visoka cena, ki jo morate plačati za ljubezen, ki je drugačna od vsega, kar ste poznali od prej. Trenutki so polni neustavljive strasti, vznesenosti in pripadnosti, a pogosto v kombinaciji z nemočjo, bolečino in strahom. Sčasoma se bodo le še okrepili in vas popolnoma paralizirali. To je črno-beli svet, v katerega ste vstopili in v katerem živite samo za redke drobtinice vajine ljubezni.

Zaslužite si boljše življenje.
Zaslužite si boljše življenje. FOTO: Dreamstime

Kako se začne 

Prelepo, da bi bilo resnično – in tudi ni. To je začetek zgodbe z nekom, ki ima mejno osebnostno motnjo. Za vas bodo naredili vse, da boste potem lahko plesali, kakor si bodo zaželeli. Neopazno bodo zavzeli vaše misli in prevzeli moč nad vašim umom. Dobili boste vso njihovo pozornost, nosili vas bodo po rokah, razvajali in govorili vse, kar ste si kadar koli želeli slišati. Zasipali vas bodo z darili in načrti za vajino skupno prihodnost, saj je to tudi obdobje, v katerem vas idealizirajo in občudujejo. Ljubijo svoj odsev v vaših očeh, ljubijo vaše besede in komplimente, ki božajo njihov ego, ljubijo vaša dejanja, s katerimi jih negujete in jim izkazujete svojo pripadnost, saj ljubijo predvsem sebe.

Čas je ključen pri odločitvi, ki lahko usodno vpliva na vaše življenje

Potrebujete čas in še enkrat čas, približno dve leti, da bi človeka v resnici spoznali, tega časa pa vam ne bodo dali, saj v imenu ljubezni zahtevajo vse in to takoj. Želijo, da jim zaupate, pozabite na vse dvome in ovire, ignorirate opozorila prijateljev in družine ter se jim popolnoma predate. V želji, da bi bila ljubezen resnična, hitro spregledate znake, ki so nakazovali na to, da vstopate v nevarno razmerje.

Prvi znaki, ki jih spregledate iz »velike« ljubezni 

Opazili boste, da z drugimi ravnajo grdo, o njih bodo pripovedovali večinoma negativne zgodbe – najpogosteje o nekdanjih partnerjih. Pokazale se bodo težave, ki jih imajo zaradi nezmožnosti nadzorovanja svojih čustev in ki se lahko kažejo v hudih izbruhih jeze. Iztirile jih bodo že majhne stvari, njihov bes pa je tako ekstremen, da boste sprva presenečeni in šokirani, a jih boste opravičevali in jim verjeli, ker bodo spretno zavajali in lagali. Ampak prišel bo dan, ko bodo svoj bes preusmeril na vas, in takrat boste žrtev postali tudi sami. Znašli se boste na vrtiljaku, kjer vas enkrat ljubijo, spet drugič sovražijo.

5 znakov, po katerih boste prepoznali manipulatorja
Preberi še
5 znakov, po katerih boste prepoznali manipulatorja
Prepričali vas bodo v svojo resnico... Vedno znova.
Prepričali vas bodo v svojo resnico... Vedno znova. FOTO: Dreamstime

Najpogostejše težave, s katerimi se srečujete v tem odnosu

Sčasoma boste dvomili v svoj prav, občutke, čustva in v vsako misel, ki se vam bo pojavila, saj bo vse v nasprotju s tem, kar vam bodo pripovedovali vsak dan znova. Vzgajajo vas tako, da ste neprestano izpostavljeni kritiki, pri čemer ne izbirajo besed, ob tem pa vam postavljajo še nemogoče zahteve, ki večinoma temeljijo na zadovoljevanju njihovih potreb. Kar koli boste naredili, nikoli jim ne boste mogli ustreči. In tudi če bi vam uspelo, bodo na to pozabili že ob vaši naslednji napaki, kar je lahko že to, da ste samo izrazili svoje mnenje, ki ni v skladu z njihovim. Takrat boste spet najslabši, najbolj grozni in nevredni njihove popolne ljubezni. Naučili se boste, da morate biti tihi, previdni in poslušni; tako boste zanikali sebe in vse, kar čutite, da bi se izognili posledicam, na katere vas neprestano opozarjajo, sočasno pa vam pripisujejo vso odgovornost in krivdo, tudi takrat, ko niste krivi popolnoma ničesar.

Posledice, zaradi katerih boste drugačni, kot ste bili prej 

»Z menoj je nekaj narobe, nekaj ni v redu ...« so najpogostejše misli, ki se vam bodo prikradle, če ste v odnosu z nekom, ki ima mejno osebnostno motnjo. In z vami ni prav nič narobe, le znašli ste se v razmerju, v katerem ste izgubili sebe. Iz ljubezni do nekoga z mejno osebnostno motnjo ste se morali odpovedati svojemu življenju in ga podrediti njemu, da bi preživeli oziroma da bi preživela vajina ljubezen. Ampak v tem poskusu ljubiti ste pozabili, kaj ljubezen sploh je in na svojo pravico – biti samo to, kar ste.

Kako lahko izstopite iz te nevarne igre

V tak odnos vstopite hitro in enostavno, ampak odšli boste z muko in dramo, saj so vas nase zvezali z verigami in potrebovali boste ogromno moči, da jih boste uspešno prerezali. Hranijo se z vašimi čustvi, izsiljujejo vaše odzive, pa najsi bo to zlepa ali zgrda.

To so osebe, ki si jih ne želimo v svojem življenju
Preberi še
To so osebe, ki si jih ne želimo v svojem življenju
Vso krivdo bodo pripisali vam – vedno.
Vso krivdo bodo pripisali vam – vedno. FOTO: Dreamstime

Ne reagirajte več: ne glede na to, kaj bodo naredili, ostanite popolnoma mirni, zbrani in čustveno nedostopni, hladni. Uprite se skušnjavi, da bi z njimi poskušali kar koli rešiti, ampak vzpostavite razdaljo in ne klonite pod pritiski. Ko se ne bodo več hranili z vašimi čustvi, tako pozitivnimi kot negativnimi, jih bodo začeli iskati drugje. Če ste prisiljeni ohraniti odnos zaradi otrok, ga vzpostavite kot strogo poslovnega, kjer so vsa pravila jasna in zapisana.

Čas je, da spoznate, da za ljubezen ni treba plačati tako visoke cene. Ne glede na te izjemno redke, a vseeno čudovite trenutke so tisti drugi enostavno preveč grozljivi, da bi bi bilo vredno ostati. In vedeti morate, da je prava ljubezen lahko še lepša, saj ne vključuje tega, da bi nekdo z vami kadar koli ravnal grdo, kot to počne nekdo, ki v resnici ljubi le sebe.

Zaupajte svojim občutkom, ko vam govorijo, da si tega ne zaslužite 

Ne glede na vso svojo predanost in ljubezen osebe s to motnjo sami ne morete spremeniti, lahko pa se naučite z njo živeti, kar ne pomeni živeti v pravem pomenu besede, saj morate biti izredno previdni pri vsakem svojem koraku in besedi – pa še takrat ni zagotovila, da ne boste padli po stopnicah v svet strahu in občutkov krivde. Nehajte dvomiti vase, ampak zaupajte svojim občutkom, da to preprosto ni v redu in da nikoli, ampak res nikoli ne bo bolje, dokler ne boste spoznali, da to ni ljubezen. Vredni ste ljubezni, ki je veliko več od tega.

Prenehajte preizkušati svojega partnerja
Preberi še
Prenehajte preizkušati svojega partnerja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413