Zadovoljna.si
Ženska

Osebna rast in odnosi

Medgeneracijske travme prizadenejo potomce tudi več desetletij pozneje

Zadovoljna.si
2023-08-09 05:00
0

Medgeneracijske travme so duševne rane, ki se prenašajo z ene generacije na drugo. Pogosto so posledica hudega stresa, nasilja, izgube ali drugih travmatičnih dogodkov, ki vplivajo na družinske dinamike in vedenje. Te travme se prenašajo ne samo skozi genetsko dedovanje, temveč tudi skozi nezavedne čustvene vzorce, vedenje in komunikacijo v družini. Kaj so medgeneracijske travme, kako jih prepoznati, zakaj nastanejo ter kako jih zdraviti?

Medgeneracijske travme imajo lahko globok in kompleksen vpliv na družine. Te travme se ne omejujejo le na posameznika, ki je neposredno doživel travmatični dogodek, ampak se prenašajo skozi generacije, vplivajo na družinske dinamike ter oblikujejo vedenjske vzorce in odnose med družinskimi člani. Izvirajo lahko iz biologije, naučenega vedenja in celo kolektivnih izkušenj skupine. Nekatere raziskave kažejo, da lahko travma vpliva na DNK osebe in potencialno vpliva na zdravje prihodnjih generacij, ki so daleč od travmatičnega dogodka. Tisti, ki jih je prizadela medgeneracijska travma, lahko doživijo simptome, podobne simptomom posttravmatske stresne motnje (PTSD), vključno s hipervigilanco, anksioznostjo in disregulacijo razpoloženja.

Raziskovalci so raziskovali, ali so tisti, ki so preživeli holokavst, in njihovi otroci pokazali spremembe na tako imenovanih "epigenetskih markerjih", kemičnih oznakah, ki se pritrdijo na DNK in lahko vklopijo ali izklopijo gene, kar lahko vpliva na podedovane lastnosti ali bolezni.

Te študije, ki jih je vodila Rachel Yehuda, direktorica Centra za psihedelično psihoterapijo in raziskave travme na Medicinski fakulteti Icahn univerze Mount Sinai, so primerjale vzorce krvi ljudi, ki so doživeli grozote holokavsta, z vzorci krvi Judov, ki so med vojno živeli zunaj Evrope. Z molekularnimi analizami so raziskovalci odkrili pomembno razliko: matere, ki so bile izpostavljene holokavstu, so pokazale spremembe v aktivnosti segmenta DNK, ki sodeluje pri uravnavanju odziva na stres. Tudi njihovi otroci, ki niso bili neposredno izpostavljeni, so pokazali te spremembe, poroča Washingtonpost.com.

Posledice te raziskave še zdaleč niso dokončne, vendar kažejo, da se lahko okoljske rane, ki jih povzroči ena generacija, prenesejo na naslednjo. "Očitno obstaja znak, da se nekaj zanimivega dogaja na molekularni ravni z medgeneracijsko travmo," je dejala Yehudova. "Prej bo minilo nekaj časa, preden bomo vse ugotovili." Ne prenaša se travmatična izkušnja, temveč tesnoba in pogled na svet preživelih.

Tisti, ki jih je prizadela medgeneracijska travma, lahko doživijo simptome, podobne simptomom posttravmatske stresne motnje (PTSD), vključno s hipervigilanco, anksioznostjo in disregulacijo razpoloženja.
Tisti, ki jih je prizadela medgeneracijska travma, lahko doživijo simptome, podobne simptomom posttravmatske stresne motnje (PTSD), vključno s hipervigilanco, anksioznostjo in disregulacijo razpoloženja.FOTO: AdobeStock

Tu je nekaj načinov, kako medgeneracijske travme vplivajo na družine:

Prenos vzorcev vedenja

Medgeneracijske travme lahko vplivajo na vzorce vedenja, ki se prenašajo z ene generacije na drugo. Na primer, oseba, ki je doživela travmo, kot je zloraba ali zanemarjanje, lahko razvije nezdrave načine spoprijemanja s stresom, kar se nato prenese na naslednjo generacijo. Ta vzorec vedenja se lahko nadaljuje, če se ne obravnava.

Komunikacija in čustveno izražanje

Medgeneracijske travme lahko vplivajo na način, kako družinski člani komunicirajo in izražajo svoja čustva. Družine, ki so doživele travmatične dogodke, se lahko borijo z odprto komunikacijo in izražanjem čustev. To lahko privede do zadrževanja čustev, nesporazumov in konfliktov med družinskimi člani.

Dinamika moči 

Medgeneracijske travme lahko vplivajo na dinamiko moči in vlogo znotraj družine. Na primer, oseba, ki je bila kot otrok žrtev zlorabe, lahko kot odrasla oseba postane preveč zaščitniška ali prevzame vlogo "rešitelja" v družini. To lahko privede do neravnovesja moči in vpliva na odnose med družinskimi člani.

Sposobnost zaupanja in povezovanja

Medgeneracijske travme lahko vplivajo na sposobnost zaupanja in povezovanja med družinskimi člani. Oseba, ki je doživela izdajo ali zlorabo, lahko razvije težave pri zaupanju drugim ljudem, vključno z družinskimi člani. To lahko vodi do izolacije in slabših odnosov.

Pomembno je poudariti, da medgeneracijske travme niso obsojene na to, da se bodo vedno prenašale.
Pomembno je poudariti, da medgeneracijske travme niso obsojene na to, da se bodo vedno prenašale.FOTO: Adobe Stock

Samopodoba in samospoštovanje 

Družinske travme lahko negativno vplivajo na samopodobo in samospoštovanje posameznikov. Če so družinski člani doživeli zlorabo ali zanemarjanje, se lahko oblikujejo negativne predstave o sebi, kar lahko vpliva na samozavest in občutek lastne vrednosti.

Cikel prenesene travme

Medgeneracijske travme lahko ustvarijo cikel prenesene travme, kjer se negativni vzorci prenašajo z ene generacije na drugo. Družinski člani lahko nezavedno ponavljajo enake travmatične vzorce, kar lahko vodi do nesporazumov, konfliktov in težav v medosebnih odnosih.

Dolgotrajni stres in težave z duševnim zdravjem

Medgeneracijske travme lahko povečajo tveganje za težave z duševnim zdravjem, kot so tesnoba, depresija in posttravmatska stresna motnja (PTSM). Dolgotrajni stres, povezan z neobdelanimi travmatičnimi izkušnjami, lahko vpliva na fizično in čustveno blaginjo družinskih članov.

Pomembno je poudariti, da medgeneracijske travme niso obsojene na to, da se bodo vedno prenašale naprej. Z zavedanjem, izobraževanjem, terapevtsko pomočjo in odprto komunikacijo je mogoče prekiniti cikel in omogočiti čustveno ozdravljenje družinskih članov.

Zdravljenje medgeneracijskih travm zahteva celostni pristop:

Ozaveščanje: Prepoznavanje travm in razumevanje njihovih vplivov na družinske dinamike je prvi korak k zdravljenju.

Terapevtska pomoč: Posvetovanje s terapevtom, specializiranim za medgeneracijske travme, omogoča učinkovito obvladovanje in zdravljenje teh ran.

Komunikacija: Odprta in spoštljiva komunikacija z družinskimi člani lahko pomaga prekiniti vzorce vedenja.

Samopomoč: Učenje tehnik obvladovanja stresa, sproščanja in izražanja čustev lahko pomaga prekiniti negativne vzorce.

Izobraževanje: Raziskovanje svoje družinske zgodovine in razumevanje preteklih travmatičnih dogodkov lahko pomaga razjasniti sedanje vedenje.

Vpliv na telesno zdravje

Generacijske travme imajo lahko tudi opazen vpliv na fizično zdravje posameznikov. Povezanost med duševnim in telesnim zdravjem je kompleksna, vendar študije kažejo, da lahko dolgotrajni stres, ki izhaja iz prenesenih travmatičnih izkušenj, vpliva na različne telesne sisteme in lahko prispeva k razvoju različnih fizičnih težav. 

Pomembno je opozoriti, da medgeneracijske travme same po sebi niso edini dejavnik, ki vpliva na fizično zdravje. Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na telesno stanje, vključno z genetiko, življenjskim slogom, prehrano in okoljskimi vplivi. Kljub temu pa je preučevanje vpliva generacijskih travm na fizično zdravje pomembno, saj lahko prispeva k boljšemu razumevanju celostnega zdravja posameznika ter k razvoju učinkovitih strategij za obvladovanje in zdravljenje teh težav.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152