Zadovoljna.si
Gaslighting

Osebna rast in odnosi

6 znakov, da imate opravka z mikromanipulatorjem

N. Č., Zadovoljna.si
24. 10. 2023 05.00
0

Medtem ko je manipulacija v razmerju lahko očitna in na žalost včasih tudi zelo žaljiva, je mikromanipulacija povsem druga zgodba. Ta je precej bolj subtilna in včasih je ni tako enostavno prepoznati, saj se lahko pojavi v obliki pasivno-agresivnih komentarjev ali vprašanj, ki vas prisilijo, da podvomite v svoje misli ali vrednote. V nadaljevanju razkrivamo šest znakov, s pomočjo katerih boste lažje prepoznale mikromanipulatorja in ga izključile iz svojega življenja.

Mikromanipulacija je psihološki izraz, ki se nanaša na subtilne, manipulativne tehnike, ki jih ena oseba uporablja nad drugo, pogosto z namenom nadzora ali vplivanja na njihove misli, občutke in vedenje. To vključuje manipulacijo z besedami, čustveno izsiljevanje, igranje žrtve, zavajanje in druge subtilne oblike manipulacije, ki lahko na videz niso očitne. 

Mikromanipulacija se pogosto uporablja v medosebnih odnosih in lahko povzroči, da se žrtev počuti zmedeno, nemočno ali krivo. Prepoznavanje mikromanipulacije zahteva pozorno opazovanje in zavedanje teh subtilnih tehnik, da se lahko zaščitimo pred negativnimi posledicami, ki jih lahko ima na naše odnose in dobro počutje.

Strokovnjaki opozarjajo, da je mikromanipulacija najpogostejša pri narcisih, ki vedno želijo pritegniti pozornost nase ter nadzorovati okolico in osebe okoli sebe. Da se boste lažje zaščitile pred mikromanipulatorji, smo za vas pripravili šest najbolj očitnih znakov, po katerih jih lahko prepoznate. 

5 opozorilnih znakov, da imate opravka z narcisom
Preberi še
5 opozorilnih znakov, da imate opravka z narcisom

Pridobivanje pozornosti

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko mikromanipulatorji poskušajo pritegniti vašo pozornost tako, da vstopijo v stik z vami ob naključnih trenutkih. Na primer, mikromanipulatorji pogosto "po nesreči" pošiljajo sporočila, brez posebnega razloga, da bi pritegnili vašo pozornost in vas prepričali, da jim pošljete sporočilo nazaj. Precej subtilno, a pogosto deluje.

Mikromanipulatorji pridobivajo pozornost tako, da v stik z vami stopijo ob najbolj naključnih trenutkih.
Mikromanipulatorji pridobivajo pozornost tako, da v stik z vami stopijo ob najbolj naključnih trenutkih.FOTO: Dreamstime

Prosijo za sočutje ali empatijo

V nekaterih primerih so ti nenadni trenutki stika lahko tudi trenutki, ko vas prosijo za sočutje ali empatijo, vse zato, da bi nekoliko dlje obdržali vašo pozornost. S tem nas želijo prepričati, da tudi sami njim zaupamo osebno zgodbo, zaradi česar se pogosto počutijo opolnomočene. 

Njihovi komplimenti niso prav prijetni 

Če ste kdaj prejeli kompliment od nekoga, vendar se njegov ton v resnici ni ujemal z izrečenim komplimentom, je verjetno šlo za mikromanipulacijo. Strokovnjaki pojasnjujejo, da gre za kombinacijo mikromanupulacije in mikroagresije, ljudje, ki izrečejo te besede pa pogosto niso pristni. Komplimentov ne izrekajo na prijazen način, saj jih želijo subtilno spremeniti v žalitev.

5 komplimentov, ki jih hoče slišati vsak moški
Preberi še
5 komplimentov, ki jih hoče slišati vsak moški

Vedno se morate prilagajati njihovemu urniku in potrebam

Če ugotovite, da se oseba nikoli ne prilagaja vašemu času ali vašim potrebam v razmerju, ampak vas vedno prisili, da se vi prilagodite njim, njihovemu urniku ter njihovim potrebam in zanimanjem, gre verjetno za mikromanipulacijo. Vedno si želijo biti glavni, imeti zadnjo besedo ter nadzor nad odnosom in okolico. K temu stremijo za vsako ceno, ne ozirajo se niti na čustva drugih vpletenih. 

Vedno se morate prilagajati njihovemu urniku in potrebam.
Vedno se morate prilagajati njihovemu urniku in potrebam.FOTO: AdobeStock

Zaradi njih se počutite krive 

Še en način, s pomočjo katerega mikromanipulator igra "žrtev", je, da vam povzroči občutek krivde za nekaj, tudi če to pomeni, da vas psihološko manipulira, da vidite situacijo drugače. Tudi če veste, da v določeni situaciji niso žrtev in da ni vaša krivda, lahko mikromanipulator spremeni pripoved tako, da se boste na koncu kljub vsemu vi počutili krive, kot krivca za določeno situacijo pa vas bo prikazal tudi pred ostalimi. 

Spreminjajo pripoved 

Manipulacija vedno vključuje spreminjanje pripovedi ali druga manipulativna dejanja, da bi dobili to, kar si želijo. Strokovnjaki opozarjajo, da mikromanipilatorji zgodbo pogosto spreminjajo v škodo drugih, prav tako poskrbijo za to, da boste slej kot prej tudi sami videli situacijo drugače. Dvomiti boste začeli celo v svoje temeljne vrednote in prepričanja. 

Kako veš, ali mu lahko zaupaš?
Preberi še
Kako veš, ali mu lahko zaupaš?

Če opazite katerega od zgoraj naštetih znakov, je prišel čas, da se postavite zase. Vzemite si nekaj časa in razmislite o postavljanju meja v odnosu s takšno osebo. Poglejte vase in se vprašajte, kaj vam ta odnos sploh prinaša. Če niste pripravljeni popolnoma prekiniti stika z manipulatorjem, se nekoliko oddaljite od njega, da vidite, ali se počutite bolje, nato pa se odločite, kaj boste storili. 

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
V kolikor opazite, da gre za mikromanipulatorja, se od njega oddaljite.
V kolikor opazite, da gre za mikromanipulatorja, se od njega oddaljite.FOTO: Adobe Stock
Znaki, da ste žrtev 'gaslightinga'
Preberi še
Znaki, da ste žrtev 'gaslightinga'
Znaki, da je v vajinem odnosu prisotna manipulacija
Preberi še
Znaki, da je v vajinem odnosu prisotna manipulacija

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493