Zadovoljna.si
Zaljubljen par

Odnosi

5 načinov, kako izražamo ljubezen

Jure Aljan
30. 05. 2019 07.58
0

Ljudje smo si v mnogih pogledih zelo različni, med drugim tudi kako prejemamo in izražamo svojo ljubezen do ljudi. To lahko storimo na nešteto različnih načinov, ki jih lahko združimo v 5 glavnih skupin. Pomembno je, da se zavedamo, na kakšen način izkazujemo ljubezen, predvsem pa na kakšen način jo želimo prejeti. V zvezi je bistveno, da ugotovimo tudi kako naš partner želi prejemati ljubezen, kajti v tem primeru mu te lahko ponudimo v izobilju. Po vsej verjetnosti ne spadate zgolj v eno izmed petih skupin, ampak zagotovo pa ena prevladuje.

1. Izražanje ljubezni skozi besede

Pogovor in verbalna podpora je zagotovo prisotna v vsaki uspešni zvezi. Praktično vsak se počuti dobro, ko prejme pohvalo s strani nekoga drugega, še posebej če mu ta oseba veliko pomeni. Vendar pa določeni ljudje cenijo te precej bolj kot drugi. Če je to vaš partner, je pomembno, da ga pogosto pohvalite, pa četudi gre za majhno malenkost. Spodbudne in prijazne besede lahko vašega partnerja še bolj povežejo z vami. Izogibajte se nekonstruktivnim kritikam in ignoriranju truda, ki ga partner vlaga v vas in zvezo, ker to lahko hitro privede do spora. Lahko bi rekli, da to velja za vsako zdravo zvezo, ampak še toliko bolj je to pomembno pri ljudeh, ki se izražajo in želijo prejemati ljubezen skozi besede.

Spodbudne in prijazne besede lahko vašega partnerja še bolj povežejo z vami.
Spodbudne in prijazne besede lahko vašega partnerja še bolj povežejo z vami.FOTO: Shutterstock

2. Izražanje ljubezni skozi dejanja

Verjetno ste že slišali ''nič ne naredi okoli hiše'' ali pa ''doma sem za vse sama''. Prav gotovo si morata partnerja v vsaki zvezi med seboj pomagati; določenim ljudem pa je prav to ključnega pomena. Če se vaš partner pogosto pritožuje, da premalo pomagate pri hišnih opravilih, vam po vsej verjetnosti daje jasen znak, kako želi prejemati vašo ljubezen. Skuhana večerja, opran avto, posesana dnevna soba ali pokošena trava so dejanja, ki bojo vašega partnerja razbremenila in razveselila. Ponudite svojo pomoč tudi, ko vas vaša boljša polovica za to ne prosi. Nikoli ne dajte prednosti opravilom, ki jih od vas želijo vaši prijatelji, kajti to bo takoj privedlo do spora in občutka manjvrednosti pri vašem partnerju. Če ste vi tisti, ki želite, da vaš dragi postori več okoli hiše, mu to jasno povejte. Nihče ne zna brati vaših misli, četudi sta skupaj že več kot desetletje.

3. Izražanje ljubezni skozi skupno preživet čas

Če so nekateri ljudje hvaležni, da za njih nekaj postorite, spet drugi precej bolj cenijo, da čas, ki ga imajo, kvalitetno preživijo z vami. Ustvarjanje skupnih pozitivnih spominov ohranja vsako zvezo trdno, še posebej, če je to za vašega partnerja bistveno. Pa naj bo to vikend izlet v hribe, mogoče zmenek na samem ali pa samo preprost pogovor med vama. Ugotovite, kaj partner res rad počne z vami in si vsaj enkrat na teden vzemite čas, da to z njim doživite. Pomembno je, da med tem časom partnerju namenite brezpogojno pozornost, kajti zgolj tako se bo počutil ljubljenega. Aktivno poslušajte, kaj vam partner govori, in izogibajte se kakršnim koli distrakcijam. Vem, da je dandanes to težko, ampak utišajte vaš telefon za tisto uro in se posvetite osebi zraven vas.

4. Izražanje ljubezni skozi darila

Pozabljena obletnica ali pa, bog ne daj, rojstni dan lahko zamaje katero koli zvezo. Pri ljudeh, ki pa še posebej cenijo darila, pa to zvezo zagotovo razdre. Sam bi ocenil, da v to skupino spada manj ljudi, in je navzven manj pomembna kot ostale štiri, ampak vseeno ni nezanemarljiva. Vsi, vsaj ob velikih praznikih, podarimo svojim ljubljenim osebam darila, a za mnoge je to že samoumevno. Če vaš partner izrazi željo po materialnih dobrinah, se potrudite, da mu pri tem večkrat ugodite. Darila pogosto ne rabijo biti draga, dokler so premišljena in osebi nekaj pomenijo. Prav tako je pomembno, da mi sami izrazimo veselje in hvaležnost, ko darilo prejmemo.

Prav gotovo si morata partnerja v vsaki zvezi med seboj pomagati.
Prav gotovo si morata partnerja v vsaki zvezi med seboj pomagati.FOTO: Shutterstock

5. Izražanje ljubezni skozi dotik

V zadnjo skupino spadajo ljudje, katerim je fizični stik z drugo osebo najbolj pomemben. Intimnost je in mora biti prisotna v vsaki zvezi, je pa odvisno od posameznika, koliko le te potrebuje. Če vas vaš partner konstantno objema, poljublja, drži za roke, potem po vsej verjetnosti tudi sam hrepeni po tem. Spontani objemi in poljubi, intimnost in tudi javno izražanje naklonjenosti lahko močno izboljša in poglobi vez med osebama; še posebej pri ljudeh, ki to postavljajo na prvo mesto. Fizični dotik je eden izmed osnovnih elementov ljubezni in pogosto lahko odtehta vse ostale štiri oblike naklonjenosti.

Verjetno ste našli del sebe v vsaki od skupin. Uspešna zveza je sestavljena iz vseh petih oblik izražanja ljubezni. Imamo pa ljudje različne želje in dajemo prednost različnim stvarem. Težko je oceniti, kaj je najpomembnejše za vašo zvezo, zagotovo pa pri vsaki osebi prevladuje ena izmed zgornjih skupin. Če želite s partnerjem okrepiti vez, ki jo imate, poiščite po čem vaš partner res hrepeni in mu v prihodnje to bolj pogosto ponudite. Vajina zveza bo trdnejša in ljubezen globlja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324