Zadovoljna.si
Privlačnost se skriva tudi v vsakodnevnih malenkostih.

Odnosi

Partnerstvo ne pomeni, da se moramo za nekoga popolnoma spremeniti, da bi nas imel rad

V.H.
08. 02. 2023 05.00
0

Tako radi rečemo, da bi za ljubezen naredili vse, ampak dobro premislite in se vprašajte, ali bi res? Verjetno razmišljate o tem, kako bi skrbeli za svojega partnerja, mu stali ob strani ne glede na vse, mu bili vedno v oporo in še in še. Bi za ljubezen poteptali tudi svoj ponos, vrednote, želje, sanje in izdali svoje bližnje? Mnogo žensk je pripravljenih narediti vse in še več, da bi obdržale ljubezen, a pri nekaterih stvareh je treba potegniti črto, saj se v nasprotnem primeru ljubezenska pravljica ne konča s srečnim koncem, vsaj ne za tistega, ki ljubi preveč, a sebe premalo.

Romantična ljubezen, ki je tako lepa v številnih filmih in delih, ne deluje v realnem svetu, a vseeno hrepenimo po njej. Med drugim nas lahko navduši nad idejo, da bi za ljubezen naredili čisto vse, preplavali oceane, živeli v kolibi, vztrajali v nedogled, se borili z nič hudega slutečimi nasprotniki in v zadnjem trenutku pred odhodom ulovili ljubljeno osebo na terminalu. Če smo začarani oziroma očarani nad tem, bomo verjetno edini igralci v scenariju, pri katerem bomo pozabili nase in na ceno, ki jo bomo plačali za ljubezen, kjer eden ljubi preveč in drugi premalo. Odnosi temeljijo na kompromisih, pri katerih sodelujeta oba in ne samo eden.

Tega vam ni treba narediti za nekoga, ki vas ima rad 

Nekdo, ki iskreno ljubi svojega partnerja, si zanj želi samo najbolje, a ne za vsako ceno. To ne vključuje določenih stvari, ki naj bi dokazovale vašo ljubezen in predanost.

Odnosi, ki jih vzpostavljamo z drugimi, veliko razkrivajo o nas
Preberi še
Odnosi, ki jih vzpostavljamo z drugimi, veliko razkrivajo o nas
Vsak si zasluži biti ljubljen, a to ne pomeni, da lahko kogar koli prepričamo, da nas bo ljubil, če se žrtvujemo zanj.
Vsak si zasluži biti ljubljen, a to ne pomeni, da lahko kogar koli prepričamo, da nas bo ljubil, če se žrtvujemo zanj. FOTO: Dreamstime

Žrtvovati svoje veselje, da bi bili sprejeti 

Vsak si zasluži biti ljubljen, a to ne pomeni, da lahko kogar koli prepričamo, da nas bo ljubil, če se žrtvujemo zanj. Povsem normalno je, da želimo ugajati in se prilagoditi nekomu, ki nas je očaral in prevzel, a vseeno ne smemo pozabiti na lastne želje, stvari, ki nam pričarajo nasmeh na obraz, svoje sanje in na to, kdo smo. Ni smisel partnerstva v tem, da se moramo za nekoga popolnoma spremeniti, da bi nas imel rad, ampak da nas ima rad take, kot smo. In kaj je lahko lepšega kot nekdo, ki nas sprejema in mi sprejemamo njega, brez večjih težav, ker se preprosto ujemamo v vrednotah, nazorih in ciljih, kar je bistveno za skupno prihodnost, za katero se nam ni treba odreči sebi.

Izključiti vse druge iz svojega življenja, da bi živeli samo zanj

Na začetku se pogosto zgodi, da želimo s partnerjem preživljati čim več časa in od vse ljubezni se kar iskri, zato lahko hitro pozabimo na vse druge, ki nas imajo prav tako radi. To so naši bližnji, ki so bili vedno ob nas, z njimi smo marsikaj delili, od lepih trenutkov do tistih manj lepih, a so bili tu za nas. Ne odslovite jih iz svojega življenja le zaradi svojega partnerja, saj boste s tem postali odvisni od njega, hkrati pa ne boste imeli nikogar, če se bodo pojavile težave v vašem raju.

Odnosi temeljijo na kompromisih, pri katerih sodelujeta oba in ne samo eden.
Odnosi temeljijo na kompromisih, pri katerih sodelujeta oba in ne samo eden.FOTO: Shutterstock
Drago Jerebic: Če zakonca živita odnos, ki čustveno ni povezljiv, je to tako, kot da avta 5 let niste peljali na servis
Preberi še
Drago Jerebic: Če zakonca živita odnos, ki čustveno ni povezljiv, je to tako, kot da avta 5 let niste peljali na servis

Tolerirati vse napake in iskati izgovore za partnerjevo obnašanje 

Za ljubezen je treba potrpeti – to ne pomeni, da je partnerju dovoljeno, da lahko z nami ravna, kakor koli se mu zahoče, pri tem pa se mu ni treba ozirati na nas. Tako sami soustvarjamo odnos, v katerem smo si izbrali vlogo žrtve, ki išče tisoč in en izgovor, zakaj se izplača potrpeti za odnos, ki v tem primeru nima veliko skupnega z ljubeznijo.

Torej, zaupanje, spoštovanje osebnih mej, odkrita komunikacija, intimnost, bližina in skupni čas – to je samo nekaj od gradnikov, s katerimi lahko ustvarjamo boljše odnose, v katerih se trudita oba, ker se ljubita, a si v imenu ljubezni ne škodita.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 303