Zadovoljna.si
odnosi

Odnosi

Da bi vas ljubili, ne potrebujete biti popolne

V.H.
2021-10-17 05:00
0

V sanjarjenju o popolnosti se lahko hitro izgubimo v nedosegljivih idealih, medtem ko si želimo nekaj tako naravnega, spontanega in preprostega, kot je ljubezen. Zanjo ne potrebujemo popolnega partnerja, ampak nekoga, s katerim se bomo ujeli in se odpravili na skupno pot, na kateri ne bomo obupali, kljub utrujenosti, preprekam, težavam ali slabim dnevom. In nihče od nas ne zahteva, da moramo biti popolni, saj je dovolj, da smo vztrajni in pripravljeni na ljubezen v resničnosti, ki je včasih lepa, spet drugič ne, kot tudi samo življenje.

Odnosi se ne ohranjajo zaradi popolnosti, ampak ker jih negujemo in varujemo z vso ljubeznijo, nežnostjo in skrbnostjo, vsak dan znova in znova, ker nam nekaj pomenijo. To so običajno ljudje, ki jih vzljubimo ravno zaradi njihovih posebnosti, ki smo jih prepoznali in jih ne moremo najti na vsakem koraku ali pa jih niti ne iščemo več, ko najdemo nekoga, ki nam ustreza v najpomembnejših pogledih. Prave odločitve nas bodo pripeljale skupaj v nepopolnosti, ko bomo našli nekoga, ki nas bo lahko ljubil, kot bomo mi lahko ljubili njega.

Ne izberite nekoga, ki ni izbral vas

Mnogo je razlogov, zakaj si izberemo nekoga, ki nam ne more vračati ljubezni, a v ozadju je večkrat skupni imenovalec, slaba samopodoba, ki smo jo razvili v zgodnjem otroštvu. Za nas pomembni odrasli so nam kot prvi nastavili ogledalo, da se vidimo skozi njihove oči, ali smo pridni, poredni, dobri, slabi, ubogljivi, vredni, navihani, problematični, neuspešni in tako naprej, kar smo ponotranjili in vzeli za svoje. Kakšna je naša predstava o tem, kdo smo pa ni vedno skladna z resnico, še posebej, če smo imeli težavno otroštvo, kjer so nam na tisoč in en način govorili, zakaj nismo dovolj dobri, da bi si zaslužili njihovo ljubezen. S svojimi nedosegljivimi izbirami v nedostopnih partnerjih še vedno iščemo potrditve, da smo vredni ljubezni oziroma še hujše si potrjujemo, da je nismo. Mogoče smo bili kot otroci nemočni, a kot odrasli lahko zdaj sami izbiramo in sprejemamo svoje odločitve, zato si izberite partnerja, ki vas bo ljubil brez vašega neprestanega truda, vse le za to, da bi vas nekdo imel rad. S tem ne boste dobili ljubezni, ampak boste pokazali sebi in vsem okoli vas, kako malo jo v resnici premorete do sebe.

Zavrnitev ne jemljite osebno

Življenje je nepredvidljivo in včasih pridejo na vrsto obdobja, ko smo osredotočeni na druge stvari, ki na krajši ali daljši rok, izključujejo iskanje partnerja, s katerim bi se ustalili ali ustavili na enem mestu. Zavrnitev nam zato ni treba vedno vzeti osebno, saj večkrat ne gre za nas, ampak za nekaj popolnoma drugega. In tudi ko gre, to še ne pomeni, da je z nami kar koli narobe, saj gre v ljubezenskih odnosih več ali manj za ujemanje dveh posameznikov, ki se ujameta v točno določenih lastnostih, kemiji, razmišljanju, načinu komuniciranja, v podobnih vrednotah in še in še. Običajno se največ obremenjujemo s seboj, a sebe že poznate, zato se tokrat raje osredotočite na potencialnega partnerja, ki sedi pred vami, ali je res pravi za vas. Pri tem imejte v mislih, da ujemanje deluje dvosmerno in nikoli enostransko, zato se takrat vprašajte, ali si res želite osebe na drugi strani ali vas mami iz kakšnih drugih razlogov, na primer, ker je nedosegljiva, lepega videza, prepovedana in podobno. Mogoče vas je na njem pritegnila samo ena lastnost, zaradi katere, ste si ustvarili njegovo podobo čisto po svojem okusu, a daleč od tega, kar je – nekompatibilen z vami.

Sprejmite resnico brez olepševanja

Ljudje smo lahko vedno znova presenečeni nad vedenjem določene osebe, a zakaj se mora to ponavljati in nadaljevati, če nam je že prvič povedala, kakšna je, pa tega nismo upoštevali ali sprejeli. Že res, da izhajamo iz sebe, a pri tem je pomembno, da vidimo človeka dejansko takega, kot je. Opazujte vzorce njegovega vedenja in jim verjemite, kar pomeni, da ne iščite izgovorov zanj, kot tudi ne olepšujte njegovih besed ali dejanj. Če vam nekaj ne ustreza, ne čakajte, ampak povejte na glas že prvič ali vsaj drugič in če se odnos ne izboljša, ne vztrajajte v toleriranju stvari, ki vam škodijo. S tem, ko mu boste povedali, kaj vas moti ali prizadene, ste mu dali možnost, da svoj odnos izboljšate z njim, a le v primeru, če je tega sposoben in si želi tudi sam. V nasprotnem, sprejmite resnico, da se ne bo spremenil za vas, medtem ko lahko še vedno najdete nekoga, s katerim bosta zgradila odnos, v katerem se boste bolje počutili tudi sami.

Imejte v mislih, da je ljubezen samo del življenja 

Povsem normalno je, da se naš svet na začetku več ali manj vrti okoli partnerja, a naj ne postane vse, kar imate v življenju, saj bosta vzpostavili odvisnost od njega, ki ga bo zadušila ali obremenila vas. Ljubezen je pomembna, ni pa edina v našem življenju, zato ne živite izključno zanj. Svojo srečo lahko najdete v mnogih stvareh, ki vas bodo izpolnjevale, vam širile obzorje, prinesle nove izkušnje, doživetja, napredek, uspehe in še in še. Vzemite si čas za svoje bližnje, prijatelje, hobije in še druge stvari, zaradi katerih vas ljubi nasmejane in zadovoljne, hkrati pa mu ni treba prevzeti celotno odgovornost za vašo srečo. To je vaša naloga, zato bodite najboljša različica sebe, ne samo zanj, ampak tudi zase. 

Torej, ni vam treba, da ste popolni, da bi vas ljubili, saj je dovolj, da najdete partnerja, ki vas bo ljubil prav zaradi tega, kar ste. In tako se združita dva nepopolna posameznika v popolno kombinacijo v iskreni ljubezni, ki jo LAHKO čutita drug do drugega, ker sta posebna, drugačna, nenadomestljiva in unikatna prav zaradi svoje nepopolnosti.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135