Zadovoljna.si
Ženska

Odnosi

Ne pozabite na svoje dostojanstvo kljub ljubezni

V.H.
2023-09-13 05:00
0

Ni lepšega, kot ko se v nas naselijo močna, a prijetna čustva, ki obljubljajo ljubezen, ki smo si jo od nekdaj želeli. In navkljub visokim pričakovanjem, da bo dvojina lepša od ednine, lahko hitro, prehitro pozabimo na to, kaj smo si v resnici želeli. Ne gre samo za sklepanje kompromisov, usklajevanje naših predstav, razbijanje idealov, ampak za to, da smo pripravljeni narediti vse oziroma skoraj vse, da bi ohranili odnos, ki samo z drobtinicami hrani naše upanje, da prihajajo boljši časi. Obstajajo namreč tudi določene meje, ki bi jih morali postaviti, saj gre za naše dostojanstvo, ki ga niti v imenu ljubezni ne bi smeli žrtvovati.

Ljubezen je lahko navdih ali pa nas pahne v pogubo, a ne smemo pozabiti, da tudi sami odločamo o tem, kako bodo ravnali z nami, kaj si bomo dopustili in česa ne bomo tolerirali. Torej, ali bomo šli preko sebe in kako daleč še? In kdaj bomo prekinili odnose, ki nas ne izpolnjujejo več, ampak smo v njih več ali manj samo nesrečni? Pri tem pa moramo vedeti, da se lahko marsičemu izognemo, če že od začetka ohranimo svoje dostojanstvo in odidemo z dvignjeno glavo takrat, ko je treba.

Ne pozabite na svoje dostojanstvo.
Ne pozabite na svoje dostojanstvo. FOTO: Dreamstime

Pozabite na ljubezen, zaradi katere se ne počutite dovolj dobri

Nekdo, ki vas ima iskreno rad, vam zagotovo ne bo zamajal občutkov lastne vrednosti, ampak jih bo krepil s svojimi besedami in dejanji. Pripadnost, varnost, zaupanje, intimnost, vse to so temelji, na katerih se lahko gradi lep odnos. Ljubezen ni enosmerna, ampak je vzajemna skrb drug za drugega, zaradi česar se počutimo ljubljeni, cenjeni ter zaželeni, in to ne samo takrat, ko nas je enostavno ljubiti, ampak tudi, takrat ko nismo v svoji najboljši različici. 

Pozabite na ljubezen, ki vas kakor koli boli in omejuje

Nefunkcionalna prepričanja o ljubezni nam onemogočajo spoznanja, da bolečine ne smemo enačiti z ljubeznijo v stilu otroškega vrtca, tepe te, ker te ima rad. Ni nam treba vzeti ljubezni, ki vključuje veliko slabih trenutkov, ki prej ali slej začnejo prevladovati. Včasih moramo izpustiti to, kar čutimo, da bi ohranili samospoštovanje in lastno vrednost, ter poiskati ljubezen, ki ne vključuje tovrstne strasti, ampak je dosledna, nežna in spoštljiva. 

Kako se v odnosu kažejo travme iz otroštva?
Preberi še
Kako se v odnosu kažejo travme iz otroštva?
Pravo ljubezen morate znati tudi prepoznati
Pravo ljubezen morate znati tudi prepoznati FOTO: Adobe Stock

Pozabite na ljubezen, če je komunikacija (pre)težka

Odprta in spoštljiva komunikacija ne bi smela biti pretežka, če nam je vsaj malo mar za osebo na drugi strani. A če se nenehno vrtimo v krogu in se ukvarjamo s ponavljajočimi se grehi, žaljivimi komentarji in kršenjem naših vrednot, nam bi moralo prej ali slej postati jasno, da ne govorimo enakega jezika ljubezni. Smisel komunikacije je namreč pot naprej in ne nazaj, še posebej, če obstaja iskrena želja po skupni prihodnosti. 

Pozabite na ljubezen, kjer ljubite sami  

Za ljubezen ne bi smeli prositi ali se sami truditi, saj ne bomo veliko dobili, medtem ko na tak način sami sebi zbijamo ceno. Ljubezen, ki jo kujemo v zvezde, včasih ni tisto, kar potrebujemo, še posebej, če v odnosu izgubljamo tudi svoje dostojanstvo. In takrat, ko bomo to doumeli, bomo spoznali pravo ljubezen, po kateri hrepenimo. 

Močna ženska ne potrebuje moškega, ampak si ga želi
Preberi še
Močna ženska ne potrebuje moškega, ampak si ga želi

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152