Kdo so čustveno nedostopni moški?

A.K.
08.09.2020, 7:39
1
Zdravi partnerski odnosi temeljijo na odprtosti, iskrenosti, medsebojnem spoštovanju in zaupanju. A včasih se zgodi, da nehote pristanemo v zvezi z nekom, ki je čustveno nedostopen ali kot radi rečemo, hladen in neodziven. Kljub vsem prizadevanjem, da bi se nam odprl in pokazal vsaj malo naklonjenosti, na koncu vedno ostanemo razočarani, ker nam ne zna vračati ljubezni. Kdo so moški, ki nas na začetku zaradi svoje skrivnostne drže neverjetno privlačijo, šele kasneje pa se izkaže, da z njimi ne moremo vzpostaviti zdravega in osrečujočega odnosa. Izpostavljamo 6 ključnih znakov, kakšna je partnerska zveza s čustveno nedostopnim moškim.

Ob pogledu v preteklost marsikatera ženska opazi vzorec ponavljajočih se partnerskih zvez, ki so vodile v slepo ulico. A namesto da bi se vedno šle terapevte in delale vse, da bi zveza vendarle obstala, je bolje reči stop, poskrbeti zase in zvezo še pravi čas zaključiti. Kako prepoznamo moškega, ki v odnosu ne zmore ali ne zna dati potrebnih izrazov ljubezni?

V razmerju se čustveno ne odpre

Eden najpogostejših in tudi najbolj očitnih znakov je, da ne razkriva in ne kaže svojih dejanskih občutkov. In čeprav si neizmerno želimo in mu tudi pomagamo pri tem, da bi pokazal, kaj čuti ali misli, nikoli zares ne spusti svojega obrambnega mehanizma. Namesto da bi povedal, kaj ga moti, zakaj je slabe volje, kaj se je zgodilo čez dan v službi, svoja čustva raje zadrži zase. Posledica tega je, da nikoli ne moremo vedeti, kaj se mu dogaja, kar je v zvezi zelo naporno. No, kljub temu lahko rečemo, da je včasih v vsakem moškem kanček nedostopnosti, saj so moški po naravi bolj zaprti od žensk. A pri čustveno nedostopnih moških je ta zamrznjenost še toliko bolj izrazita. 

Eden najpogostejših in tudi najbolj očitnih znakov je, da ne razkriva in ne kaže svojih dejanskih občutkov.
Eden najpogostejših in tudi najbolj očitnih znakov je, da ne razkriva in ne kaže svojih dejanskih občutkov.FOTO: Dreamstime

Čustva so mu neprijetna

Ne le, da je sam izrazito neodziven in nedostopen, pogosto se ob naših čustvenih izlivih ali izpovedih počuti izrazito neprijetno. Posledica tega je lahko umik, razburjenje, tišina ali pobeg, saj ne zmore naše ranljivosti. To je tudi neke vrste znak, da ga je poleg svojih čustev strah tudi čustev drugih. V globljem in dolgotrajnem razmerju je nekaj običajnega, da partnerja zmoreta toliko čustvene bližine in ranljivosti, da si znata odprto izražati čustva, občutke, doživljaje in biti podpora drug drugemu, ko to potrebujeta. Če pa partner že v začetku zveze ni pripravljen ali sposoben biti ob nas, ko ga najbolj potrebujemo, je to znak, da bo zelo verjetno takšen tudi v prihodnje. Vsaka zase pa najbolj ve, ali je to v odnosu pripravljena tolerirati. 

Skrivnosten je glede svoje preteklosti

Takšen tip moškega je pogosto zelo težko odkrit pri pogovorih o svojem otroštvu, starših, dogodkih iz preteklosti. Čeprav nikomur v resnici ni treba razkrivati vseh najmanjših podrobnosti iz svojega življenja, je v trdni zvezi zelo pomembno, da zmoremo deliti pomembne dogodke, ki so vplivali na nas. Ko si znamo in upamo zaupati tudi tiste manj lepe stvari, zveza postaja globlja, s partnerjem pa smo si še bolj blizu. Čustveno nedostopen moški tega ne zmore in ostaja skrivnosten glede svoje preteklosti, kar pa tudi pomeni, da ne dovoli, da bi ga zares spoznali. Takšen moški je kot zaprta knjiga, ki nas morda na začetku privlači, a kmalu spoznamo, da v resnici sploh ne vemo, s kom smo v razmerju. 

Pogosto se zateka v sarkazem

Za takšen tip moškega je tudi značilno, da se pogosto brani s humorjem in sarkastičnimi komentarji, kar je neke vrste obrambni mehanizem. Namesto da bi na zdrav način znal izraziti jezo, žalost, razočaranje in strah, občutke spremeni v šalo ali cinizem, da bi se izognil soočenju s tem, kar v resnici čuti. S tem poskrbi, da v očeh drugih ostaja trden in neomajen. A to ne pomeni, da se v njem stvari ne dogajajo. Tudi če je v njem vulkan nepredelanih in neizraženih čustev, jih potlači in spremeni v njemu bolj sprejemljivo obliko. S tem pa seveda od svojih čustev ne odreže le sebe, pač pa tudi najbližje. A vsi vemo, da če nekaj dovolj dolgo tlačimo, nekega dne ob sprožilnem dejavniku vznikne še v močnejši obliki. 

Prav tako je pogosto, da takšni moški želijo vzpostaviti fizičen oz. spolni stik, še preden vzpostavijo čustveno povezanost.
Prav tako je pogosto, da takšni moški želijo vzpostaviti fizičen oz. spolni stik, še preden vzpostavijo čustveno povezanost.FOTO: iStock

V odnosu se težko se preda

Pogosto se takšen moški v partnerski zvezi zelo težko preda in resneje zaveže. Običajno si želi, da stvari ostanejo nedorečene ali celo priložnostne, zato v odnos vlaga le toliko, da ima vrata vedno priprta. Ob vsakršni želji, da bi si bili bližje, da bi naredili stopničko naprej, bodisi s skupno selitvijo, zaroko, poroko, ustvarjanjem družine, se bo pomaknil korak ali dva nazaj. Po eni strani želi odnos ohraniti, po drugi pa si želi svobodo in neodvisnost, ta odnosna igra pa pogosto vodi do ’statusa quo’. Je pa treba omeniti, da to ne velja za vse čustveno nedostopne moške, ampak le tiste, ki nosijo v sebi težje odnosne izkušnje, bodisi iz otroštva bodisi iz preteklih razmerij. 

Pogosto izbere fizično intimnost pred čustveno

Prav tako je pogosto, da takšni moški želijo vzpostaviti fizičen oz. spolni stik, še preden vzpostavijo čustveno povezanost. To pomeni, da hitijo v spolnost, ne da bi se zares potrudili spoznati partnerko. Ta skok v spolnost pa je velikokrat način, s katerim se želijo izogniti resnosti in zapletom, ki jih po njegovo prinese čustvena bližina. Če se med poskusi globljih in osebnih pogovorov izmika, zamrzne ali želi nenadoma preiti na spolnost, je več kot jasno, da je takšen moški čustveno odcepljen. V takšnem primeru se je treba vprašati, ali si res želimo zveze z nekom, ki mu čustven svet predstavlja takšno težavo. 

Vir: Emotional unavailible men, MyDomain