Zadovoljna.si
Par v postelji - 4

Odnosi

Kdo so v resnici 'sugar daddyji'?

A.K, J.V.
12. 03. 2023 05.00
8

Izraz sugar dady se v družbi pogosto povezuje z odnosom, ki temelji na vzajemni koristi. Na eni strani je to mlada ženska, na drugi pa dobro situiran moški, ki naj bi ji v zameno za druženje vračal s finančno pomočjo. Da vse le ni tako črno-belo, je v svoji raziskavi ugotovila priznana sociologinja, ki je odkrila kar osem oblik oz. nians teh odnosov.

Vedno, ko sem brala članke na temo ‘sugar daddyjev’, sem v njih zaznala senzacionalizem v smislu: obupane ženske, ki se ukvarjajo s prostitucijo,” pravi sociologinja Maren Scull, docentka na Univerzi v Koloradu. “Kot nekdo, ki se ukvarja z raziskavami odklonov, sem vedela, da so tudi v teh odnosih pomembnejše nianse.”

Če pogledamo čisto splošno, odnosi s precej starejšimi moškimi temeljijo na druženju, intimnosti in drugih oblikah pozornosti v zameno za osebno korist – to je lahko finančna podpora, materialne dobrine, poklicni napredek.

Če pogledamo čisto splošno, odnosi s precej starejšimi moškimi temeljijo na druženju, intimnosti in drugih oblikah pozornosti v zameno za osebno korist.
Če pogledamo čisto splošno, odnosi s precej starejšimi moškimi temeljijo na druženju, intimnosti in drugih oblikah pozornosti v zameno za osebno korist.FOTO: iStock

A tovrstni odnosni sporazumi niso nekaj novega. V letu 1750 so bile gejše v družbi spoštovane dame, pa čeprav so bile plačane za zabavo moških, ki ni vključevala spolnosti. Med obema vojnama so vojaki plačevali ženskam, da so se jim pridružile na večerji in plesu.

Da bi razumela, kakšni so v resnici ti ‘sladki odnosi’ s starejšimi moškimi in mlajšimi spremljevalkami, je Skull opravila 48 intervjujev z ženskami, ki so imele tovrstne izkušnje. Raziskovala je vrste dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo te ženske, prisotnost spolnosti in v kakšni meri so ti moški sploh bili vključeni v njihova življenja oz. kakšno vlogo so v njem imeli. Ugotovila je, da se 40 % žensk ni nikoli ni spustilo v spolnost s svojim izbrancem in da v večini odnosov nikoli ni bilo nobenega dogovora o plačilu storitev.

Sociologinja je mnenja, da se včasih tovrstnim odnosom dela krivica, saj mnogokrat vključujejo pristno, čustveno povezanost.
Sociologinja je mnenja, da se včasih tovrstnim odnosom dela krivica, saj mnogokrat vključujejo pristno, čustveno povezanost. FOTO: iStock

8 tipov odnosov

Moj namen ni bil ustvariti tipologije, vendar se je izkazala tolikšna raznolikost, da sem vedela, da moram izpostaviti različne oblike odnosov, ki se pojavljajo s t. i. ‘sugar daddyji’,” je dejala Skull. Prvo obliko tovrstnih odnosov je označila za sladko prostitucijo (sugar prostitution), pri kateri gre za odsotnost čustev in zgolj izmenjavo daril v zameno za spolne odnose.

Druga oblika so kompenzirani zmenki, ki so priljubljeni zlasti v Aziji in vključujejo denarno ali materialno nadomestilo za druženje ob kavi, kosilu ali določenem dogodku.

Tretja oblika je kompenzirano druženje, ki vključuje širok nabor dejavnosti – v tem primeru je življenje para bolj prepleteno. Niti kompenzirani zmenki niti kompenzirano druženje ne vključujeta spolnosti.

Sladki zmenki (sugar dating) so najpogostejša oblika tovrstnega druženja in vključujejo prepleteno življenje in druženje s spolno aktivnostjo. V teh situacijah večina žensk prejema tedenski ali mesečni finančni dodatek oz. dodatek po potrebi. Vsote naj bi se gibale od 200 evrov do nekaj tisoč evrov mesečno.

Sladka prijateljstva (sugar friendship) predstavljajo vzajemno koristne odnose z nekom, ki ga ženske doživljajo kot prijatelja. Ti dobrotniki so del ženskega življenja ali kmalu to postanejo.

Potem so tukaj še sladka prijateljstva s spolnimi bonitetami, ki so v večji meri nestrukturirana. V nekaterih primerih moški plačujejo vse življenjske stroške žensk, vključno z najemnino, računi, oblačili, avtomobilom in počitnicami v zameno za spolne užitke.

Skull je ugotovila, da sta bili v raziskavi le dve udeleženki, ki sta si želeli za svojega dobrotnika skrbeti do konca življenja – v tem primeru govori o pragmatični ljubezni.

Sociologinja je mnenja, da se včasih tovrstnim odnosom dela krivica, saj mnogokrat vključujejo pristno, čustveno povezanost. “Mnoge ženske ne taktizirajo in ne načrtujejo odnosov s starejšim moškim, a se vseeno zgodijo. Takšni odnosi pa lahko trajajo tudi desetletja,” ugotavlja.

Vir: Sugar daddy realtionships aren't just about cash for sex, Maren Scull; University of Colorado Denver

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368