Zadovoljna.si
Vzemite življenje v svoje roke.

Odnosi

5 skupnih lastnosti, ki jih morate imeti, da bi zveza uspela

N. Č., Zadovoljna.si
28. 10. 2023 05.00
0

Čeprav pogosto rečemo, da se nasprotja privlačijo, pa nekatere raziskave dokazujejo, da temu ni vedno tako. Raziskovalci so identificirali pet ključnih lastnosti, ki bi jih partnerja morala imeti skupnih, da bi bila njuna zveza uspešna tudi na dolgi rok.

Nova študija, izvedena na Univerzi v Koloradu, pretresa svet romantike in ljubezni, saj njeni rezultati kažejo, da je čas, da pozabimo na pregovor, ki pravi, da se nasprotja privlačijo. Omenjena raziskava namreč dokazuje ravno nasprotno – na dolgi rok skupaj ostanejo pari, ki imajo vsaj pet skupnih lastnosti

V raziskavi, ki je zajela vse, od političnih nagnjenj do splošnega življenjskega sloga, se je izkazalo, da ima večin uspešnih parov več podobnosti kot razlik. V prid podobnosti med partnerjema priča kar od 82 % do 89 % lastnosti, da se nasprotja privlačijo, pa dokazujejo zgolj 3 % proučevanih lastnosti.

Ta odkritja odpirajo nova vrata k razumevanju ljubezni in odnosov ter pomembno vplivajo na področje genetskih raziskav. Vodič do uspešnega partnerskega odnosa se morda skriva prav v tem, da izbiramo svoje partnerje bolj premišljeno, kot smo si mislili.

To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo
Preberi še
To je razlog, da imajo nekateri raje seks kot resno zvezo

Avtor omenjene raziskave poudarja, da je doslej veljalo splošno prepričanje, da si partnerje izberemo povsem naključno, toda ta študija je razkrila, da naše izbire niso naključne, saj iščemo določene lastnosti pri partnerju načrtno. Katere lastnosti oz. podobnosti so nam pri iskanju partnerja najpomembnejše, pa razkrivamo v nadaljevanju. 

Naša izbira partnerja ni zgolj naključna, raziskava kaže, da nekatere lastnosti pri partnerju pravzaprav iščemo načrtno.
Naša izbira partnerja ni zgolj naključna, raziskava kaže, da nekatere lastnosti pri partnerju pravzaprav iščemo načrtno. FOTO: AdobeStock

Politična in verska prepričanja 

Deljenje političnih in verskih prepričanj lahko pomeni, da imata skupne vrednote, kar je ključnega pomena za uspešno partnersko razmerje. To pa ni vse, ko partnerja delita iste politične in verske poglede, je komunikacija pogosto lažja, saj imata skupno podlago za razprave o omenjenih temah. To lahko zmanjša morebitne konflikte in nesporazume.

Prepričanja vplivajo tudi na način življenja, kot so prehranjevalne navade, praznovanje praznikov, obisk verskih obredov itd. Ko imata partnerja skupna verska in politična prepričanja, je tako veliko lažje uskladiti svoje življenjske stile.

Zrel moški se zaveda vrednosti izbire dobre ženske
Preberi še
Zrel moški se zaveda vrednosti izbire dobre ženske

Raven izobrazbe in IQ 

Dokazano je tudi, da stopnja izobrazbe narekuje vašo potrebo po intelektualni stimulaciji. Tako na primer v ZDA vedno več posameznikov izbira partnerja s podobno izobrazbo, kot jo imajo sami. Čeprav se zdi protislovno, bi lahko ta vzorec na dolgi rok potencialno okrepil socialno-ekonomske razlike, vsaj tako pravijo strokovnjaki.

Iščemo tudi osebe s podobno stopnjo izobrazbe, že zaradi svoje potrebe po intelektualni stimulaciji.
Iščemo tudi osebe s podobno stopnjo izobrazbe, že zaradi svoje potrebe po intelektualni stimulaciji. FOTO: Adobe Stock

Višina 

Ali je velikost res pomembna, presodite sami, kar se tiče višine, pa vam odgovor ponujajo znanstveniki. Če si nižji posamezniki prednostno izbirajo partnerje podobne postave, kot jo imajo sami in višji ljudje počnejo enako, bi lahko naslednja generacija videla izrazitejše razlike v višini, to pa za seboj potegne tudi številne druge dedne lastnosti. 

Nekateri veliko pozornosti posvečajo tudi estetiki, in par, kjer sta partnerja podobne višine, je brez dvoma estetsko veliko bolj privlačen kot par, kjer je razlika v višini zelo visoka. Podobna višina lahko olajša tudi fizične dotike (npr. objeme in poljube), partnerja pa si lahko na ta način tudi lažje izmenjujeta oblačila in obutev. 

Partner je naše ogledalo
Preberi še
Partner je naše ogledalo

Odnos do substanc 

Vaš odnos do substanc, kot sta alkohol in tobak, lahko pomembno vpliva na vaše romantične odločitve. Študija je razkrila jasen vzorec: težki kadilci, predani pivci in tisti, ki so popolnoma abstinentni, se pogosto družijo s tistimi, ki imajo enake navade.

V kolikor ena oseba v paru redno kadi, to lahko kaj hitro rata velik problem, saj kajenje spremlja neprijeten vonj, ki se ga ne znebimo prav zlahka, tudi ko cigareto že ugasnemo. Podobno velja za pitje alkohola, ki ga poleg slabega zadaha pogosto spremlja nadležno in neprimerno vedenje, s katerim lahko drugo osebo, ki alkoholnih pijač sploh ne pije, kaj hitro spravite v zadrego. 

V kolikor sami ne kadimo, bomo skušali najti nekoga, ki prav tako ne kadi, enako velja za pitje alkoholnih pijač.
V kolikor sami ne kadimo, bomo skušali najti nekoga, ki prav tako ne kadi, enako velja za pitje alkoholnih pijač.FOTO: AdobeStock

Letnica rojstva 

Morda ni nujno, da gre ravno za enako letnico rojstva, bolj gre za to, da je pomembno, da najdemo osebo, ki ustreza naši stopnji čustvene zrelosti. Osebe iste generacije pogosto združujejo skupne izkušnje in življenjske faze, pa tudi zdravstvene težave in fizične zmogljivosti.

Pred leti se je ločila od moža, potem pa spoznala 15 let starejšega
Preberi še
Pred leti se je ločila od moža, potem pa spoznala 15 let starejšega

Poleg že naštetih faktorjev je raziskava omenila še nekaj drugih manj očitnih, a nič manj pomembnih faktorjev, ki prav tako lahko vplivajo na dolžino in kvaliteto našega razmerja. Sem lahko prištejemo število preteklih romantičnih partnerjev in podobne zgodnje življenjske izkušnje, ki so brez dvoma močno vplivale na naš razvoj in pomembne odločitve pozneje v življenju. 

Presenetljivo se med faktorje, ki vplivajo na dolžino in kvaliteto našega razmerja, nista uvrstila introvertiranost in ekstrovertiranost, ki pomembno vplivata na našo odprtost ali zadržanost. Raziskava prav tako dokazuje, da ni pomembno, ali ste jutranji človek ali nočna ptica, enako velja tudi za stopnjo anksioznosti (ena oseba v paru lahko tesnobo občuti pogosteje kot druga, a to naj ne bi vplivalo na kakovost njunega razmerja). 

Univerzalne metode za izbiro idealnega partnerja sicer ni, toda raziskave kažejo, da vama skupne življenjske vrednote nikakor ne bodo škodile. Kaj pa ve? Ste že našle svojega idealnega partnerja?

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Univerzalne metode za izbiro idealnega partnerja ni, a skupne vrednote vama prav gotovo ne bodo škodile.
Univerzalne metode za izbiro idealnega partnerja ni, a skupne vrednote vama prav gotovo ne bodo škodile.FOTO: Adobe Stock
Jahačica: 'Moža ni motilo, da mi prihaja samo v enem položaju'
Preberi še
Jahačica: 'Moža ni motilo, da mi prihaja samo v enem položaju'
Kako pogosto bi morali biti intimni glede na starost?
Preberi še
Kako pogosto bi morali biti intimni glede na starost?

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493