Zadovoljna.si
Marjan Ogorevc

Odnosi

Marjan Ogorevc: Nekdo, ki je poln travm, išče partnerja, ki bo nadomestil čustveno praznino

J.V.
22. 12. 2022 05.00
0

"Če nisem v ravnovesju, pri partnerju nezavedno iščem, da izpopolni luknje, ki meni manjkajo," pravi Marjan Ogorevc, slovenski bioenergetik in športni trener, ki smisel življenja vidi v razvoju človekove zavesti. "Nekdo, ki je čustveno prizadet, ki je poln travm, če išče partnerja, ki bo nadomestil to čustveno praznino, tak partner je sicer dobrodošel za njega, a če govorimo o tantri, ni pripravljen za tantro."

"Tantra pravi, da je telo izraz največje stopnje udejanjanja božanskega," je v eni od epizod podkasta Aidea, ki ga vodi Klemen Selakovič, pojasnil Marjan Ogorevc, bioterapevt, atletski trener in avtor knjig, kolumn ter člankov. 

"Da bi tantro sploh lahko začeli prakticirati, pa je treba zagotoviti neke pogoje. Samo po tehnični plati je pogoj, da imaš že izkušnjo čiste zavesti, ki jo dosežeš v meditaciji, v eni od vrst meditacij. Ker če ti ne veš, kaj je čista zavest, ki si jo dosegel v meditaciji, ne moreš razumeti, kdo ali kaj se udejanja prek tebe v tantričnem odnosu. Pogoj je, da pripraviš, največkrat z jogijskimi tehnikami ali tehnikami iz gonga, tai chija, torej tehnikami, ki so poleg tega, da so telesna vadba, tudi energijska vadba za odpiranje energijskih pretokov. Torej da pripraviš telo in imaš izkušnjo tega stanja enosti in čiste zavesti," pojasnjuje in dodaja:"Naloga tantrika je tudi ta, da to blaženost, ki jo doseže skupaj v paru, širi nazven."

V sanskrtu beseda tantra pomeni 'stkano skupaj'. Ljudje, ki izvajajo budistično in hindujsko meditacijo, lahko izvajajo tudi tantrični seks kot način prepletanja fizičnega z duhovnim. Ta praksa združuje duhovnost in spolnost ter poudarja pomen intimnosti med spolno izkušnjo. Vendar tantra ni le spolni užitek. Gre bolj za slavljenje svojega telesa in občutek povečane čutnosti. Praksa prepleta duhovnost, spolnost in stanje čuječnosti. Spodbuja čutno izkušnjo, ki jo lahko doživite sami ali s partnerjem.

Tekom pogovora sta se dotaknila tudi tem, kot so problematika avtoritet, religija, razlike med tantro in spolnostjo, energija znotraj nas in pomembnost izvajanja dihalnih vaj, govorila pa sta tudi o tem, kdaj sta dva partnerja v ravnovesju in kaj se zgodi, če nista. 

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ

V branje priporočamo še:

Bilka Baloh: Doše so tri energije v našem telesu
Preberi še
Bilka Baloh: Doše so tri energije v našem telesu
Prva slovenska budistična nuna: Prvi korak je, da se sprejmemo takšne, kot smo
Preberi še
Prva slovenska budistična nuna: Prvi korak je, da se sprejmemo takšne, kot smo
Karel Gržan: Uvesti bi morali veščino logičnega razmišljanja
Preberi še
Karel Gržan: Uvesti bi morali veščino logičnega razmišljanja
Challe Salle: Otrok bo moj največji dosežek v življenju
Preberi še
Challe Salle: Otrok bo moj največji dosežek v življenju

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471